Про затвердження Порядку використання майна продовольчого забезпечення установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України, та норм його належності
{Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції
№ 2313/5 від 20.07.2017}
Відповідно до пункту 3 Положення про Міністерство юстиції України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 395, пункту 5 Положення про Державну пенітенціарну службу України, затвердженого Указом Президента України від 06 квітня 2011 року № 394, та з метою упорядкування норм належності майна та порядку використання майна продовольчого забезпечення установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити такі, що додаються:
1.1. Порядок використання майна продовольчого забезпечення установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України.
{Підпункт 1.1 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
1.2. Норму належності столового посуду та інвентарю для їдалень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
1.3. Норму належності обладнання, посуду та інвентарю для кухонь і продовольчих складів установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
1.4. Норму належності технологічного обладання, інвентарю, столового та кухонного посуду для кімнат для розігріву і приймання їжі у відділеннях соціально-психологічної служби установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
1.5. Норму належності посуду та інвентарю для обідніх залів їдалень осіб рядового і начальницького складу, вартових приміщень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
1.6. Норму належності посуду та інвентарю для їдалень навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України.
{Підпункт 1.6 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
1.7. Норму належності обладнання, посуду та інвентарю для кухонь і продовольчих складів навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України.
{Підпункт 1.7 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
1.8. Норму належності посуду, приборів та інвентарю для їдалень будинків дитини при установах виконання покарань.
1.9. Норму належності обладнання та інвентарю для пекарень установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України.
{Підпункт 1.9 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
1.10. Норму належності технологічного обладнання для крамниць установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України.
{Підпункт 1.10 пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
1.11. Норму належності посуду та інвентарю для кухонь розплідників службових собак.
2. Голові Державної пенітенціарної служби України (Лісіцков О.В.) довести цей наказ до відома начальників територіальних органів Державної пенітенціарної служби України, начальників установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та керівників навчальних закладів, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України.
3. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Державного департаменту України з питань виконання покарань від 08 липня 1999 року № 80 «Про введення в дію норм належності майна продовольчої служби установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 02 вересня 1999 року за № 594/3887 (із змінами).
4. Департаменту взаємодії з органами влади Міністерства юстиції (Зеркаль О.В.) подати цей наказ на державну реєстрацію відповідно до Указу Президента України від 03 жовтня 1992 року № 493 «Про державну реєстрацію нормативно-правових актів міністерств та інших органів виконавчої влади».
5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Голови Державної пенітенціарної служби України генерал-майора внутрішньої служби Дуку О.О. і департамент виробничої діяльності та ресурсного забезпечення Державної пенітенціарної служби України (Пудак В.А.).
6. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
ПОРЯДОК
використання майна продовольчого забезпечення установ виконання покарань, слідчих ізоляторів і навчальних закладів Державної кримінально-виконавчої служби України
{У заголовку та тексті Порядку слова «, що належать до сфери управління Державної пенітенціарної служби України» замінено словами «Державної кримінально-виконавчої служби України». згідно з Наказом Міністерства юстиції № 2313/5 від 20.07.2017}
1. Норми забезпечення обладнанням, посудом та інвентарем є обов'язковими для застосування в установах виконання покарань, слідчих ізоляторах і навчальних закладах Державної кримінально-виконавчої служби України (далі - установа), відповідно до номенклатури майна продовольчого забезпечення та строків його експлуатації, наведеної в додатку до цього Порядку.
2. Потреба у стравоварильних котлах визначається, виходячи з роздiльного приготування їжi для кожної змiни.
3. Їдальнi, що мають водопровiд, повиннi бути оснащенi раковинами чавунними або умивальниками фаянсовими. Рукомийники i тази до них у цих випадках не передбачаються.
4. Одержане обладнання повинно бути встановлене i здане в експлуатацiю в такi строки:
при будiвництвi нових i реконструкцiї наявних їдалень - протягом строкiв, затверджених для проведення цих робiт;
у разi замiни обладнання, що вийшло з ладу, - не пiзнiше трьох мiсяцiв з дня одержання нового обладнання. Передчасна замiна обладнання, яке є в експлуатацiї, а також вилученого для ремонту, на нове до закiнчення встановлених строкiв забороняється.
5. В установах призначаються вiдповiдальнi особи, якi стежать за правильною експлуатацiєю, утриманням i своєчасним ремонтом установленого в їдальнях i на продовольчих складах обладнання. У мiсцях установлення обладнання вивiшуються iнструкцiї з правил його експлуатацiї i технiки безпеки.
На обладнання, що є в експлуатацiї, необхiдно мати i своєчасно вести технiчнi паспорти (картки) встановленого зразка.
6. Зазначене майно є iнвентарним, і установи повиннi використовувати його лише за прямим призначенням. Видавати майно стороннiм органiзацiям або приватним особам у тимчасове або постiйне користування забороняється.
7. Монтаж, капiтальний i поточний ремонти, прийняття i здавання обладнання в експлуатацiю слiд проводити в суворiй вiдповiдностi з технiчними умовами виконання цих робiт. Технiчне обслуговування обладнання проводиться силами власникiв за договорами з мiсцевими ремонтно-монтажними пiдприємствами.
8. Забезпечення установ запасними частинами до обладнання здiйснюється власними силами.
9. Забезпечення холодильним, технологічним та тепловим обладнанням, а також посудом та інвентарем кімнат для тривалих побачень здійснюється за фактичною потребою з розрахунку на 1 ліжко-місце за рахунок коштів спеціального фонду установи.
У новостворених установах виконання покарань та слідчих ізоляторах кімнати для тривалих побачень одноразово забезпечуються обладнанням, посудом та інвентарем за рахунок коштів загального фонду згідно з нормами належності посуду та інвентарю обідніх залів їдалень осіб рядового і начальницького складу, вартових приміщень установ виконання покарань та слідчих ізоляторів.
10. Забезпечення холодильним та технологічним обладнанням крамниць установ здійснюється за рахунок їх функціонування.
11. Ваги i гирi пiдлягають обов'язковiй державнiй перевiрцi i тавруванню один раз на два роки. Перевiрка, таврування i спостереження за станом ваг i гир проводяться мiсцевим органом стандартизацiї.
12. Вибракування i списання майна вiдбуваються один раз на рiк у день iнвентаризацiї. Як виняток, дозволяється списувати щомiсяця в межах фактичного зносу посуд алюмiнiєвий, стальний оцинкований i емальований, скляний, фарфоро-фаянсовий, а також алюмiнiєвi столовi прибори, але не бiльше 1/12 кiлькостi, що допускається до списання за рiк згiдно зi встановленими строками експлуатацiї та з номенклатурою майна. Таке списання допускається тiльки в тих випадках, коли буде встановлено наявнiсть у їдальнi посуду i приборiв у непридатному станi, що не є наслiдком безгосподарського ставлення до майна чи його умисного псування.
Нове майно зi строком експлуатацiї бiльше 1 року 6 мiсяцiв, видане в користування одноразово, списанню протягом першого року експлуатацiї не пiдлягає.
13. Майно, що пiдлягає вибракуванню i списанню, вилучається i зосереджується в окремих примiщеннях. Зберiгання майна, що стало непридатним, разом з новим забороняється.
14. Вибракування майна, що стало непридатним, проводиться за такими ознаками:
посуд алюмiнiєвий, з нержавiючої сталi i стальний оцинкований - за наявностi пошкоджень, що унеможливлюють його ремонт;
посуд сталевий емальований - за наявностi вiдбитостей емалевого i ґрунтового шарiв на поверхнi виробiв, а також такий, що не пiдлягає ремонту;
посуд скляний, фарфоро-фаянсовий i пластмасовий - за наявностi вiдбитостей i трiщин або за повної побитостi;
столовi прибори, ножовi вироби та iнвентар - при повному зношеннi.
15. При визначеннi вартостi майна, яке втрачено, стало непридатним або якого не вистачає, враховується фактичне зношення залежно вiд тривалостi експлуатацiї згідно з додатком до цього Порядку.
У випадках, коли немає можливостi встановити дату первiсної видачi майна в користування, тривалiсть його експлуатації обчислюється:
для втраченого майна (якого не вистачає) - вiд дати останньої видачi такого майна в експлуатацiю;
для непридатного майна, що не вислужило встановлених строкiв експлуатацiї, - вiд дати найдавнiшої видачi такого майна в експлуатацiю.
Додаток |
НОМЕНКЛАТУРА
майна продовольчого забезпечення та строки його експлуатації
№ з/п | Найменування виду майна | Одиниця виміру | Строки експлуатації майна, років | |
1 | 2 | 3 | 4 | |
І. Ваговимірювальні прилади | ||||
1.1 | Ваги для зважування худоби | шт. | 10 | |
1.2 | Ваги товарні | шт. | 10 | |
1.3 | Ваги настільні циферблатні | шт. | 10 | |
1.4 | Гирі і різноваги | компл. | безстроково | |
ІІ. Кип'ятильники | ||||
Кип’ятильники електричні | шт. | 5 | ||
ІІІ. Котли стравоварильні | ||||
3.1 | Котли електричні | шт. | 8 | |
3.2 | Котли парові | шт. | 8 | |
3.3 | Котли газові | шт. | 8 | |
3.4 | Котли чавунні | шт. | 10 | |
ІV. Механічне обладнання | ||||
4.1 | Картоплечистки механічні | шт. | 4 | |
4.2 | Машини для різання варених овочів | шт. | 6 | |
4.3 | Машини для різання сирих овочів | шт. | 6 | |
4.4 | Машини посудомийні | шт. | 6 | |
4.5 | М’ясорубки механічні | шт. | 5 | |
4.6 | М’ясорубки ручні | шт. | 6 | |
4.7 | Приводи універсальні з комплектами змінних механізмів або універсальні кухонні машини | компл. | 6 | |
4.8 | Хліборізки механічні | шт. | 5 | |
V. Плити кухонні | ||||
Плити електричні | шт. | 6 | ||
VІ. Польові засоби для приготування і доставки їжі | ||||
6.1 | Кухні похідні на автопричепах | шт. | безстроково | |
6.2 | Термоси з алюмінієвими склянками | шт. | 4 | |
6.3 | Термоси зі склянками з нержавіючої сталі | шт. | 6 | |
6.4 | Цистерни для води | шт. | безстроково | |
VІІ. Інше теплове обладнання та електропобутові прилади | ||||
7.1 | Сковороди електричні | шт. | 8 | |
7.2 | Шафи жарочні | шт. | 8 | |
7.3 | Мікрохвильова піч | шт. | 6 | |
VІІІ. Хлібопекарське обладнання | ||||
8.1 | Міні-пекарні | компл. | 10 | |
8.2 | Лінія з виготовлення макаронних виробів | компл. | 10 | |
8.3 | Польові засоби хлібопечення | компл. | безстроково | |
IX. Холодильне обладнання | ||||
9.1 | Холодильні установки | шт. | 10 | |
9.2 | Шафи холодильні в комплекті з холодильними агрегатами | шт. | 8 | |
9.3 | Холодильники побутові електричні | шт. | 8 | |
X. Обладнання вантажопідіймальне і для переміщення вантажів | ||||
10.1 | Ліфти магазинні | шт. | 10 | |
10.2 | Візки вантажні і спеціальні | шт. | 8 | |
10.3 | Візки для збирання посуду | шт. | 4 | |
ХІ. Ножі | ||||
11.1 | Ножі кухонні | шт. | 3 | |
11.2 | Ножі м’ясні | шт. | 3 | |
11.3 | Ножі овочеві (корінчасті) | шт. | 1,5 | |
11.4 | Ножі “Кухарська трійка” | компл. | 3 | |
11.5 | Ножі-рубаки | шт. | 5 | |
11.6 | Ножі-сікачі | шт. | 5 | |
11.7 | Ножі хліборізальні | шт. | 3 | |
ХІІ. Посуд алюмінієвий литий | ||||
12.1 | Бачки ємністю 8,0 л | шт. | 4 | |
12.2 | Бачки ємністю 5,0 л | шт. | 4 | |
12.3 | Годівниці-поїлки | шт. | 5 | |
12.4 | Ложки розливальні ємністю 0,2 л | шт. | 3 | |
12.5 | Чайники ємністю 5,0 л | шт. | 4 | |
12.6 | Черпаки кухарські ємністю 2,0 л | шт. | 2 | |
ХІІІ. Посуд алюмінієвий штампований | ||||
13.1 | Баки з кранами для води ємністю 22 і 36 л | шт. | 5 | |
13.2 | Каструлі циліндричні глибокі ємністю від 1,5 л до 12,0 л | шт. | 3 | |
13.3 | Каструлі (сотейники) з довгими ручками ємністю 10 - 15 л | шт. | 3 | |
13.4 | Котли наплитні ємністю 20 - 50 л | шт. | 3 | |
13.5 | Кухлі питні ємністю 0,35 л | шт. | 6 | |
13.6 | Миски діаметром 200 мм завтовшки: | |||
3 мм; | шт. | 4 | ||
2,0 - 2,5 мм; | шт. | 3 | ||
1,2 - 1,5 мм | шт. | 2 | ||
13.7 | Тарілки неглибокі діаметром 200 мм завтовшки: | |||
3 мм; | шт. | 4 | ||
2,0 - 2,5 мм; | шт. | 3 | ||
1,2 - 1,5 мм | шт. | 2 | ||
13.8 | Тарілки неглибокі діаметром 165 мм | шт. | 3 | |
13.9 | Фляги для молока ємністю 36 - 38 л | шт. | 4 | |
13.10 | Цідилки (друшляки) ємністю 7 л | шт. | 3 | |
13.11 | Чайники поліровані ємністю 3 л | шт. | 3 | |
ХIV. Посуд сталевий оцинкований | ||||
14.1 | Баки з кранами для води | шт. | 3 | |
14.2 | Відра | шт. | 2 | |
14.3 | Тази круглі або овальні | шт. | 2 | |
ХV. Посуд сталевий емальований | ||||
15.1 | Відра з кришками | шт. | 3 | |
15.2 | Каструлі циліндричні глибокі ємністю 1,5 - 9,0 л | шт. | 2 | |
15.3 | Кухлі питні ємністю 0,4 л | шт. | 2 | |
15.4 | Миски | шт. | 2 | |
15.5 | Тарілки неглибокі | шт. | 2 | |
15.6 | Чайники ємністю 3,5 - 7 л | шт. | 3 | |
ХVІ. Посуд скляний | ||||
16.1 | Вази для фруктів | шт. | 2 | |
16.2 | Графини, глечики | шт. | 2 | |
16.3 | Склянки | шт. | 3 місяці | |
16.4 | Прибори для води (графин або глечик, піднос, склянки) | компл. | 2 | |
ХVІІ. Посуд кришталевий | шт. | 5 | ||
17.1 | Бокали | шт. | 5 | |
17.2 | Вази для цукерок | шт. | 5 | |
17.3 | Вази для фруктів | шт. | 5 | |
17.4 | Вази для квітів | шт. | 5 | |
17.5 | Попільнички | шт. | 5 | |
17.6 | Салатники | шт. | 5 | |
17.7 | Склянки | шт. | 5 | |
17.8 | Фужери | шт. | 5 | |
17.9 | Прибори для води (графин або глечик, піднос, склянки) | компл. | 5 | |
ХVІІІ. Посуд фарфоро-фаянсовий | шт. | 5 | ||
18.1 | Блюдця чайні | шт. | 1,5 | |
18.2 | Кухлі питні | шт. | 1 | |
18.3 | Склянки (вази) для серветок | шт. | 3 | |
18.4 | Тарілки глибокі | шт. | 1,5 | |
18.5 | Тарілки неглибокі | шт. | 1,5 | |
18.6 | Чашки чайні з блюдцями | шт. | 1,5 | |
18.7 | Чайники для заварювання чаю | шт. | 2 | |
ХІХ. Посуд з пластичних мас | ||||
19.1 | Бачки ємністю 4,0 л | шт. | 1 | |
19.2 | Ложки розливальні ємністю 0,2 л | шт. | 1 | |
19.3 | Черпаки кухарські ємністю 2,0 л | шт. | 1 | |
19.4 | Кухлі питні ємністю 0,3 л | шт. | 1 | |
19.5 | Ложки столові | шт. | 1 | |
19.6 | Миски | шт. | 1 | |
19.7 | Тарілки неглибокі діаметром 200 мм | шт. | 1 | |
19.8 | Відра | шт. | 1 | |
ХХ. Посуд металевий | ||||
20.1 | Виделки столові алюмінієві | шт. | 1 | |
20.2 | Виделки столові з нержавіючої сталі | шт. | 7 | |
20.3 | Ложки розливальні ємністю 0,2 - 0,25 л: | |||
алюмінієві штамповані; | шт. | 1 | ||
з нержавіючої сталі | шт. | 6 | ||
20.4 | Ложки столові алюмінієві: | |||
для загального користування в їдальнях; | шт. | 1 | ||
які є в комплектах речових мішків курсантів | шт. | на строк служби | ||
20.5 | Ложки чайні алюмінієві | шт. | 2 | |
20.6 | Ложки десертні з нержавіючої сталі | шт. | 7 | |
20.7 | Ложки столові з нержавіючої сталі | шт. | 7 | |
20.8 | Ложки чайні з нержавіючої сталі | шт. | 7 | |
ХХІ. Вироби з тканини | ||||
21.1 | Брезенти бунтові | компл. | 8 | |
21.2 | Брезенти продовольчі 10 х 12 м | шт. | 8 | |
21.3 | Клейонка столова | м | 1 | |
21.4 | Мішки лляні або поліпропіленові | шт. | 2 | |
21.5 | Серветки паперові | шт. | одноразові | |
21.6 | Серветки полотняні | шт. | 3 | |
21.7 | Скатерки полотняні | шт. | 3 | |
ХХІІ. Інше майно | ||||
22.1 | Гігрометри | шт. | 4 | |
22.2 | Психрометри | шт. | 2 | |
22.3 | Термометри складські | шт. | 2 | |
22.4 | Сокири для розрубування м’яса | шт. | 6 | |
22.5 | Підноси для рознесення їжі | шт. | 3 | |
22.6 | Підноси із заглибленням під їжу | шт. | 3 | |
22.7 | Овоскоп | шт. | 8 | |
ХХІІІ. Немеханічне обладнання | ||||
23.1 | Ванни для холодної обробки продуктів | шт. | 6 | |
23.2 | Ванни мийні: | |||
алюмінієві або оцинковані; | шт. | 2 | ||
з нержавіючої сталі | шт. | 5 | ||
23.3 | Стелажі металеві різні | шт. | безстроково | |
23.4 | Столи виробничі | шт. | 6 | |
23.5 | Столи обробні: | |||
алюмінієві; | шт. | 4 | ||
з нержавіючої сталі | шт. | 7 | ||
23.6 | Стойки для підвішування м’ясних туш | шт. | 10 | |
23.7 | Колоди для розрубування м’яса | шт. | 2 | |
23.8 | Табуретки-підставки металеві під котли наплитні | шт. | 5 | |
23.9 | Шафи металеві сушильні | шт. | 7 | |
23.10 | Ящики металеві для продуктів | шт. | 3 | |
ХХIV. Інвентар | ||||
24.1 | Бачки алюмінієві для продуктів | шт. | 3 | |
24.2 | Бачки металеві з кришкою для харчових відходів | шт. | 3 | |
24.3 | Діжки сталеві ємністю 200 л для олії | шт. | 6 | |
24.4 | Бруски для гостріння ножів | шт. | безстроково | |
24.5 | Вази пластмасові | шт. | 3 | |
24.6 | Виделки кухарські котлові | шт. | 5 | |
24.7 | Виделки транжирні | шт. | 5 | |
24.8 | Воронки металеві | шт. | безстроково | |
24.9 | Дошки обробні | шт. | безстроково | |
24.10 | Дуги магнітні | шт. | безстроково | |
24.11 | Ковші металеві | шт. | 2 | |
24.12 | Кошики | шт. | 3 | |
24.13 | Котли наплитні з нержавіючої сталі для варіння риби | шт. | 7 | |
24.14 | Котломіри металеві | шт. | 10 | |
24.15 | Гаки для підвішування м’яса | шт. | 10 | |
24.16 | Листи кондитерські | шт. | 2 | |
24.17 | Ложки гарнірні | шт. | 3 | |
24.18 | Ложки соусні | шт. | 3 | |
24.19 | Ложки кухарські різні | шт. | 3 | |
24.20 | Лопати рожкові для картоплі | шт. | 3 | |
24.21 | Насоси ручні для олії | шт. | 4 | |
24.22 | Підставки під бачки, каструлі та чайники | шт. | 4 | |
24.23 | Листи сталеві | шт. | 2 | |
24.24 | Сита різні | шт. | 2 | |
24.25 | Скалки дерев’яні | шт. | 2 | |
24.26 | Скатертини поліетиленові | шт. | 1 | |
24.27 | Шкребки металеві для чищення риби | шт. | 1 | |
24.28 | Сковороди чавунні | шт. | 5 | |
24.29 | Сковородники | шт. | 5 | |
24.30 | Совки металеві | шт. | 3 | |
24.31 | Солянки пластмасові | шт. | 3 | |
24.32 | Склянки пластмасові | шт. | 3 | |
24.33 | Тертки металеві | шт. | 1 | |
24.34 | Товкачі дерев’яні | шт. | 1 | |
24.35 | Форми кондитерські | шт. | 1 | |
24.36 | Хлібниці металеві | шт. | 3 | |
24.37 | Черпаки кухарські ємністю 5,0 л | шт. | 3 | |
24.38 | Черпаки для солінь | шт. | 3 | |
24.39 | Шумівки: | |||
алюмінієві; | шт. | 1 | ||
з нержавіючої сталі | шт. | 7 | ||
24.40 | Щітка-душ для обмивання м’яса | шт. | 3 | |
24.41 | Щітки для миття рук | шт. | 0,5 | |
24.42 | Щітки для миття котлів | шт. | 0,5 | |
24.43 | Щітки для змітання крихт | шт. | 1 | |
24.44 | Щітки для миття столів | шт. | 0,5 | |
24.45 | Щипці кондитерські | шт. | 3 | |
24.46 | Сокири для розрубування м’яса | шт. | 4 | |
24.47 | Фляги для молока ємністю 36-38 л | шт. | 6 | |
24.48 | Котломіри | шт. | безстроково | |
24.49 | Комплект тари для доставки продуктів зі складу | шт. | 3 |
__________ | 1. Строки експлуатації майна поширюються на всі норми належності і обчислюються з моменту видачі його в безпосереднє користування кухонь, їдалень, хлібопекарень, продовольчих складів тощо. |
2. Для ваг настільних і товарних, які є в користуванні в овочесховищах і холодильниках, встановлюється строк експлуатації 7 років. |