open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 234/4770/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 січня 2022 року

у справі № 234/4770/18

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про обчислення, призначення, перерахунок, здійснення, надання, одержання виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постановах

від 04 квітня 2018 року у справі № 280/1539/15-ц

від 25 квітня 2018 року у справі № 360/1438/16

від 05 травня 2020 року у справі № 761/21898/16-ц

та Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 10 лютого 2021 року у справі № 194/1761/18

від 25 листопада 2020 року у справі № 234/9296/17

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1, діючи в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2, звернулася до суду з позовом до Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та просила стягнути з відповідача на користь ОСОБА_2 одноразову страхову допомогу на сім'ю в розмірі п`ятирічного заробітку загиблого.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов ОСОБА_1, яка діє в інтересах неповнолітньої дочки ОСОБА_2, задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Частиною першою статті 19 ЦПК України встановлено, що суди розглядають в порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства.

Відповідно до пункту 1 частини першої статті 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема у спорах фізичних чи юридичних осіб із суб'єктом владних повноважень щодо оскарження його рішень (нормативно-правових актів чи індивідуальних актів), дій чи бездіяльності, крім випадків, коли для розгляду таких спорів законом встановлено інший порядок судового провадження.

Суб`єкт владних повноважень - орган державної влади, орган місцевого самоврядування, їх посадова чи службова особа, інший суб`єкт при здійсненні ними публічно-владних управлінських функцій на підставі законодавства, в тому числі на виконання делегованих повноважень, або наданні адміністративних послуг (пункт 7 частини першої статті 4 КАС України).

Під час визначення предмета юрисдикції справ суди повинні виходити із суті права та/або інтересу, за захистом якого звернулася особа, заявлених вимог, характеру спірних правовідносин, змісту та юридичної природи обставин справи.

Предметом розгляду у цій справі є вимога ОСОБА_1 , яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2, про стягнення з Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України на користь ОСОБА_2 одноразової страхової допомоги на сім`ю в розмірі п`ятирічного заробітку загиблого як особи, яка перебувала на утриманні померлого внаслідок нещасного випадку на виробництві ОСОБА_3.

У позовній заяві ОСОБА_1, яка діє в інтересах неповнолітньої ОСОБА_2, зазначила, що Управлінням виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України не виплачена одноразова допомога на сім'ю у зв`язку зі смертю ОСОБА_3, яка відноситься до виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням.

Тобто позивач не погоджується з бездіяльністю суб`єкта владних повноважень при здійсненні останнім своїх функцій.

Враховуючи функції Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Донецькій області, спірні правовідносини за предметним та суб'єктним складом мають ознаки публічно-правових та стосуються сфери нарахування і виплат суб'єктом владних повноважень одноразової страхової виплати, а отже підлягають розгляду за правилами КАС України.

ВИСНОВКИ: у відносинах з обчислення, призначення, перерахунку, здійснення, надання, одержання виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням Фонд та його робочі органи здійснюють владні управлінські функції та наділені повноваженнями приймати рішення/вчиняти дії, що впливають на можливість реалізації застрахованими особами права на соціальний захист. Тому спори стосовно оскарження фізичними особами рішень, дій чи бездіяльності Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України, його робочих органів і їхніх правонаступників про обчислення, призначення, перерахунок, здійснення, надання, одержання виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням слід розглядати за правилами адміністративного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: право на соціальні виплати, цивільна юрисдикція, адміністративна юрисдикція, захист соціальних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: