open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 03 листопада 2022 року

у справі № 160/10500/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про зобов'язання надати житло

Аналогічні правові позиції висловлені

Великою Палатою Верховного Суду в постановах

від 18 квітня 2018 року у справі № 806/104/16

від 20 вересня 2018 року у справі № 815/2551/15

від 23 січня 2019 року у справі № 806/5217/15

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до обласної державної адміністрації, міської ради, районної у місті ради, районного суду, в якому просила:

  1. визнати неправомірними дії обласної державної адміністрації, міської ради, районної у місті ради по відмові надати житло, як інваліду 2 групи дитинства;
  2. зобов'язати міську раду надати, житло належне для проживання у вигляді окремого одноповерхового будинку, який би відповідав встановленим санітарним та технічним вимогам.

Ухвалою окружного адміністративного суду в, залишеною без змін постановою апеляційного адміністративного суду, провадження у адміністративній справі закрито на підставі ч. 1 п. 1 ст. 238 КАС України.

ОЦІНКА СУДУ

Судами встановлено, що рішенням виконавчого комітету районної у місті ради ОСОБА_1 - інваліда з дитинства 2 групи, прийнято на облік, як особу, що потребує поліпшення житлових умов згідно ст. 45 ЖК УРСР, пп.14 п. 44 Правил обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов, і надання їм жилих приміщень в Українській РСР, у загальну і першочергову чергу по категорії «ветхе житло» складом сім'ї 1 особа.

Позивач вважає, що її право на забезпечення житлом порушене відповідачами, оскільки досі не реалізовано, а тому звернулась до суду із цим позовом.

Закриваючи провадження у справі, суд першої інстанції, з яким погодився апеляційний суд, виходив з того, що спір у цій справі не є публічно-правовим та не належить до юрисдикції адміністративних судів.

До справ адміністративної юрисдикції процесуальний закон відніс публічно-правові спори, ознакою яких є не лише особливий суб'єктний склад, але і їх виникнення з приводу виконання чи невиконання суб'єктом владних повноважень владних управлінських функцій, крім спорів, для яких закон установив інший порядок судового вирішення. Ці функції суб`єкт повинен виконувати саме у тих правовідносинах, в яких виник спір.

Публічно-правовий спір, на який поширюється юрисдикція адміністративних судів, є спором між учасниками публічно-правових відносин і стосується саме цих відносин. Тоді як приватноправові відносини вирізняються наявністю майнового чи немайнового особистого інтересу учасника. Спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення, як правило, майнового приватного права чи інтересу.Як свідчать матеріали справи, позивач звернулася до суду з позовом, спрямованим на захист порушеного права на отримання житла, в якому просила зобов'язати відповідача забезпечити її житлом як особу з інвалідністю з дитинства. Отже, цей позов поданий на захист прав позивача у сфері житлових відносин.

У порядку цивільного судочинства розглядаються спори щодо права особи на житло (приватизація житла, взяття на облік громадян, які потребують поліпшення житлових умов, або зняття з такого обліку, надання житла, користування жилим приміщенням у будинку державного чи приватного жилого фонду, житлово-будівельних кооперативів, у гуртожитках, встановлення автономного опалення у приміщенні державного житлового фонду, зняття з реєстраційного обліку місця проживання за наявності спору, зобов'язання органу влади чи органу місцевого самоврядування здійснити необхідні дії щодо утримання в належному стані житлового будинку, виселення, а також спори щодо забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків тощо).

ВИСНОВКИ: спір про зобов'язання надати житло підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства, оскільки позивач звертається до суду за захистом порушеного цивільного права, отже, цей спір не стосується захисту прав, свобод та інтересів у сфері публічно-правових відносин від порушень з боку органів державної влади, а пов`язаний з вирішенням питання щодо права на житло. Такі спори є житловими (цивільними) спорами, незалежно від участі у справі суб`єкта владних повноважень як відповідача.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: захист житлових прав, цивільна юрисдикція, адміністративне судочинство, право на житло, житлові права осіб з інвалідністю, спори за участю ОМС

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: