Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною
{Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства
аграрної політики та продовольства
№ 313 від 27.05.2022
№ 2113 від 17.07.2024}
Відповідно до пункту 6 частини першої статті 7 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:
{Преамбула в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 2113 від 17.07.2024}
1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.
2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року та вводиться в дію через 3 місяці після припинення або скасування воєнного стану.
{Пункт 3 в редакції Наказу Міністерства аграрної політики та продовольства № 313 від 27.05.2022}
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О.В.
ПОГОДЖЕНО: Голова Державної служби України Перший віце-прем'єр-міністр України - Заступник Міністра охорони здоров'я України Голова Державної регуляторної служби України |
Павло Ковтонюк К.М. Ляпіна |
ВИМОГИ
до видів цукрів, призначених для споживання людиною
1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 - 12 цих Вимог і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.
2. Напівбілий цукор - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:
1) поляризація | не менше ніж 99,5 °Z | |
2) інвертний цукор | не більше ніж 0,1 % до кількості продукту | |
3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,1 % до кількості продукту. |
3. Білий цукор (цукор) - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:
1) поляризація | не менше ніж 99,7 °Z | |
2) інвертний цукор | не більше ніж 0,04 % до кількості продукту | |
3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,06 % до кількості продукту | |
4) тип кольоровості | не більше ніж дев’ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог. |
4. Екстра білий цукор - продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 - 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:
три для кольоровості в розчині.
5. Цукровий розчин - водний розчин цукрози з такими характеристиками1:
1) сухі речовини | не менше ніж 62 % до кількості продукту | |
2) інвертний цукор | не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину | |
3) кондуктометрична зола | не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог | |
4) кольоровість у розчині | не більше ніж 45 одиниць ICUMSA. |
6. Розчин інвертного цукру - водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками1:
1) сухі речовини | не менше ніж 62 % до кількості продукту | |
2) інвертний цукор зі співвідношенням фруктози до декстрози (1,0±0,1) | більше ніж 3%, але не більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину | |
3) кондуктометрична зола | не більше ніж 0,4 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. |
7. Сироп інвертного цукру - водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1.
8. Глюкозно-фруктозний сироп - очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками2:
1) сухі речовини | не менше ніж 70 % до кількості продукту | |
2) еквівалент декстрози | не менше ніж 20 % у перерахунку на суху речовину, виражений як D-глюкоза | |
3) сульфатна зола | не більше ніж 1 % у перерахунку на суху речовину. |
9. Сушений сироп глюкози - частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог3.
__________
1 Опис «білий» застосовується для:
цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог;
інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого:
масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %;
кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог.
2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «глюкозно-фруктозний сироп» або «фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5% у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «сушений глюкозно-фруктозний сироп» або «сушений фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
10. Декстроза або моногідрат декстрози - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:
1) декстроза (D-глюкоза) | не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину | |
2) сухі речовини | не менше ніж 90 % до кількості продукту | |
3) сульфатна зола | не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину. |
11. Декстроза або ангідридна декстроза - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.
12. Фруктоза - очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:
1) фруктоза | не менше ніж 98 % | |
2) глюкоза | не більше ніж 0,5 % | |
3) вологість (втрати шляхом висушування) | не більше ніж 0,5 % до кількості продукту | |
4) кондуктометрична зола | не більше ніж 0,1%, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог. |
1) для типу кольоровості - 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 «Цукор. Технічні умови»;
{Підпункт 1 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 2113 від 17.07.2024}
2) для вмісту золи - 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 «Цукор. Технічні умови»;
{Підпункт 2 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 2113 від 17.07.2024}
3) для кольоровості у розчині - 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)) та проводять відповідно до ДСТУ 4623:2023 «Цукор. Технічні умови».
{Підпункт 3 пункту 13 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 2113 від 17.07.2024}
14. Маркування видів цукрів, призначених для споживання людиною, повинно відповідати таким вимогам:
1) терміни, визначені в пунктах 2-12 цих Вимог, є назвами харчових продуктів, використання яких можливо тільки за умови виконання відповідних положень цих Вимог.
використовуватися як складова частина в назвах інших продуктів за умови, що такі назви не вводять в оману споживача;
бути доповнені уточнюючими термінами за умови, що такі терміни широко використовуються у державах - членах Європейського Союзу;
2) назва харчового продукту «білий цукор (цукор)» може використовуватися для харчового продукту «екстра білий цукор»;
3) на маркуванні фасованих харчових продуктів вагою менше 20 г кількість нетто не зазначається;
4) на маркуванні харчових продуктів, наведених у пунктах 5-7 цих Вимог, зазначається вміст сухої речовини та інвертного цукру;
5) маркування сиропу інвертного цукру, що містить кристали, повинно містити термін «кристалізований».
{Вимоги доповнено новим пунктом згідно з Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства № 2113 від 17.07.2024}