open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
Попередня

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

02.11.2017  № 592


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302

Про затвердження Вимог до видів цукрів, призначених для споживання людиною

Відповідно до статей 8 - 10 Закону України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності», постанови Кабінету Міністрів України від 16 грудня 2015 року № 1057 «Про визначення сфер діяльності, в яких центральні органи виконавчої влади здійснюють функції технічного регулювання», підпункту 11 пункту 4 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 листопада 2015 року № 1119, НАКАЗУЮ:

1. Затвердити Вимоги до видів цукрів, призначених для споживання людиною, що додаються.

2. Департаменту продовольства забезпечити в установленому порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

3. Цей наказ набирає чинності з 01 вересня 2022 року.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра Ковальову О.В.

Заступник Міністра
з питань європейської
інтеграції





О. Трофімцева

ПОГОДЖЕНО:

Голова Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів

Перший віце-прем'єр-міністр України -
Міністр економічного розвитку
і торгівлі України

Заступник Міністра охорони здоров'я України

Голова Державної регуляторної служби України






Володимир Лапа





С.І. Кубів

Павло Ковтонюк

К.М. Ляпіна


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
02.11.2017 № 592


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 листопада 2017 р.
за № 1434/31302

ВИМОГИ
до видів цукрів, призначених для споживання людиною

1. Ці Вимоги застосовуються до видів цукрів, визначених пунктами 2 - 12 цих Вимог і не застосовуються до продуктів, якщо вони набувають такі форми, як цукрова пудра, льодяниковий цукор, пресований цукор.

2. Напівбілий цукор - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація


не менше ніж 99,5 °Z

2) інвертний цукор


не більше ніж 0,1 % до кількості продукту

3) вологість (втрати шляхом висушування)


не більше ніж 0,1 % до кількості продукту.

3. Білий цукор (цукор) - очищена та кристалізована цукроза належної товарної якості з такими характеристиками:

1) поляризація


не менше ніж 99,7 °Z

2) інвертний цукор


не більше ніж 0,04 % до кількості продукту

3) вологість (втрати шляхом висушування)


не більше ніж 0,06 % до кількості продукту

4) тип кольоровості


не більше ніж дев’ять балів, визначених згідно з підпунктом 1 пункту 13 цих Вимог.

4. Екстра білий цукор - продукт з характеристиками, зазначеними в підпунктах 1 - 3 пункту 3 цих Вимог, стосовно яких загальна кількість балів, визначених відповідно до положень пункту 13 цих Вимог, не перевищує восьми і не є більшою, ніж:

чотири для типу кольоровості;

шість для вмісту золи;

три для кольоровості в розчині.

5. Цукровий розчин - водний розчин цукрози з такими характеристиками1:

1) сухі речовини


не менше ніж 62 % до кількості продукту

2) інвертний цукор
(співвідношення фруктози до декстрози 1,0 ± 0,2)


не більше ніж 3 % у перерахунку на суху речовину

3) кондуктометрична зола


не більше ніж 0,1 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог

4) кольоровість у розчині


не більше ніж 45 одиниць ICUMSA.

6. Розчин інвертного цукру - водний розчин цукрози, частково інвертований гідролізом, у якому вміст інвертного цукру не переважає, з такими характеристиками1:

1) сухі речовини


не менше ніж 62 % до кількості продукту

2) інвертний цукор зі співвідношенням фруктози до декстрози (1,0±0,1)


більше ніж 3%, але не більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину

3) кондуктометрична зола


не більше ніж 0,4 % у перерахунку на суху речовину, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог.

7. Сироп інвертного цукру - водний розчин (можливо кристалізований) цукрози, яку частково інвертовано гідролізом, у якому вміст інвертного цукру (показник фруктози/декстрози 1,0 ± 0,1) повинен бути більше ніж 50 % у перерахунку на суху речовину, але який за всіма іншими характеристиками повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 6 цих Вимог1.

8. Глюкозно-фруктозний сироп - очищений і концентрований водний розчин харчових сахаридів, отриманий з крохмалю та/або інуліну, з такими характеристиками2:

1) сухі речовини


не менше ніж 70 % до кількості продукту

2) еквівалент декстрози


не менше ніж 20 % у перерахунку на суху речовину, виражений як D-глюкоза

3) сульфатна зола


не більше ніж 1 % у перерахунку на суху речовину.

9. Сушений сироп глюкози - частково висушений сироп глюкози з мінімум 93 % сухої речовини, який повинен відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 2, 3 пункту 8 цих Вимог3.

__________
1 Опис «білий» застосовується для:
цукрового розчину, якщо колір у розчині не перевищує 25 одиниць Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA), визначених відповідно до методу, встановленого підпунктом 3 пункту 13 цих Вимог;
інвертного цукрового розчину та інвертного цукрового сиропу, у якого:
масова частка кондуктометричної золи не більше ніж 0,1 %;
кольоровість у розчині не перевищує 25 одиниць ICUMSA, визначених відповідно до підпункту 3 пункту 13 цих Вимог.
2 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5 % у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «глюкозно-фруктозний сироп» або «фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.
3 Якщо продукт містить фруктозу у пропорціях більше ніж 5% у перерахунку на суху речовину, його необхідно маркувати і як продукт, і як складові, таким чином: «сушений глюкозно-фруктозний сироп» або «сушений фруктозно-глюкозний сироп» з відображенням наявності більшої частки глюкози чи фруктози.

10. Декстроза або моногідрат декстрози - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка містить одну молекулу води в кристалі, з такими характеристиками:

1) декстроза (D-глюкоза)


не менше ніж 99,5 % у перерахунку на суху речовину

2) сухі речовини


не менше ніж 90 % до кількості продукту

3) сульфатна зола


не більше ніж 0,25 % у перерахунку на суху речовину.

11. Декстроза або ангідридна декстроза - очищена та кристалізована D-глюкоза, яка не містить води в кристалі (з мінімум 98 % сухої речовини), яка за всіма іншими характеристиками повинна відповідати вимогам, викладеним у підпунктах 1, 3 пункту 10 цих Вимог.

12. Фруктоза - очищена кристалізована D-фруктоза з такими характеристиками:

1) фруктоза


не менше ніж 98 %

2) глюкоза


не більше ніж 0,5 %

3) вологість (втрати шляхом висушування)


не більше ніж 0,5 % до кількості продукту

4) кондуктометрична зола


не більше ніж 0,1%, визначена згідно з підпунктом 2 пункту 13 цих Вимог.

13. Одному балу відповідає:

1) для типу кольоровості - 0,5 одиниці (обчислюють за методом Брауншвейського інституту технологій сільського господарства та цукрової промисловості);

2) для вмісту золи - 0,0018 % (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA));

3) для кольоровості у розчині - 7,5 одиниці (обчислюють за методом Міжнародної комісії з уніфікації методів аналізу цукру (ICUMSA)).

Директор Департаменту
продовольства



М. Мороз

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: