open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 640/22377/18
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 лютого 2023 року

у справі № 640/22377/18

Адміністративна юрисдикція

Щодо віднесення погодження історико-містобудівного обґрунтування до адміністративних послуг

Аналогічна правова позиція висловлена

Вищим адміністративним судом України в ухвалах

від 24.05.2016 у справі № 815/2818/15

від 08.11.2017 у справі № 757/44152/15-а

ФАБУЛА СПРАВИ

Обслуговуючий кооператив «Житлово-будівельний кооператив "Нагірна, 18/16"» звернувся до окружного адміністративного суду з позовом до Міністерства культури України, в якому просив:

  1. визнати бездіяльність відповідача щодо непогодження історико-містобудівного обґрунтування, поданого за заявою позивача, протиправною;
  2. зобов'язати відповідача погодити вказане історико-містобудівне обґрунтування.

Рішенням окружного адміністративного суду позов задоволено частково.

Постановою апеляційного адміністративного суду рішення окружного адміністративного суду скасовано; прийнято нову постанову, якою у задоволенні позову відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з пунктом 8 частини 1 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» (в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) містобудівні умови та обмеження забудови земельної ділянки (далі - містобудівні умови та обмеження) - документ, що містить комплекс планувальних та архітектурних вимог до проектування і будівництва щодо поверховості та щільності забудови земельної ділянки, відступів будинків і споруд від червоних ліній, меж земельної ділянки, її благоустрою та озеленення, інші вимоги до об`єктів будівництва, встановлені законодавством та містобудівною документацією.

Згідно із статтею 1 Закону України «Про адміністративні послуги» адміністративна послуга - результат здійснення владних повноважень суб'єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або обов`язків такої особи відповідно до закону.

Згідно із пунктом 3 наказу Міністерства культури України від 17.02.2012 № 122, яким затверджені Методичні рекомендації щодо розроблення історико-містобудівних обґрунтувань (далі - Наказ № 122, в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин), історико-містобудівне обґрунтування (ІМО) - це науково-проектна документація, яка визначає наукову концепцію врахування пам`яток, об`єктів культурної спадщини, традиційного характеру середовища як містоформувальних чинників при проектуванні будівель і споруд.

Відповідно до пункту 4 Наказу № 122 історико-містобудівне обґрунтування повинне визначати принципову можливість будівництва, реконструкції будівель і споруд на відповідній земельній ділянці, а також граничні параметри цих будівель і споруд.

Порядок погодження ІМО визначається пунктом 11 Наказу № 122.

Згідно з цим пунктом розроблене історико-містобудівне обґрунтування замовник подає на погодження до Міністерства культури України або до іншого органу охорони культурної спадщини у разі делегування йому відповідних повноважень Міністерством культури України. Після отримання зазначеного погодження історико-містобудівне обґрунтування затверджується замовником у складі проектної документації.

Отже, Міністерство культури України є органом погодження ІМО, яке є складовою проектної документації.

Водночас згідно з наказом МКТ «Про затвердження інформаційних та технологічних карток з видачі Мінкультури адміністративних послуг у сферах охорони культурної спадщини, музейної справи, вивезення, ввезення та повернення культурних цінностей» її погодження віднесено до адміністративних послуг.

У зв'язку з тим, що ІМО є складовою частиною проектної документації, погодження якої Міністерством культури України віднесено до адміністративних послуг (технологічна картка такої адмінпослуги затверджена додатком № 18 до наказу МКТ від 17.07.2014 № 562), правовідносини, що виникають між Міністерством культури України та заявником, стосовно погодження ІМО також є адміністративною послугою.

Також розроблення ІМО передує підготовці проектної документації на будівництво, реконструкцію будівель і споруд у межах історичних ареалів.

ВИСНОВКИ: складання та погодження історико-містобудівного обґрунтування здійснюється виключно в контексті правовідносин, пов`язаних із адміністративною процедурою погодження проектної документації. З огляду на наведене, дії Міністерства культури України щодо погодження історико-містобудівного обґрунтування нерозривно пов'язані із процедурою погодження проектної документації, а тому також є адміністративною послугою. Отже, Міністерство культури України при погодженні історико-містобудівного обґрунтування надає адміністративну послугу, необхідну для вирішення питань будівництва, реконструкції будівель і споруд у межах історичних ареалів населених місць України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: спори у сфері містобудування, містобудівна документація, спори за участю Мінкультури

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: