open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 185/4936/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 січня 2022 року

у справі № 185/4936/21

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів між юридичною особою, яка не є господарським товариством та фізичними особами - учасниками про виділення майнових паїв

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постановах

від 26 червня 2019 року у справі № 2-448/2008

від 26 червня 2019 року у справі № 612/579/16-ц

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до приватного підприємства «Агрофірма Старт», ТОВ АФ «Старт-Плюс», ОСОБА_2, треті особи: районна державна адміністрація, приватний нотаріус міського нотаріального округу, про визнання недійсним та скасування протоколу загальних зборів, припинення реєстрації права власності та витребування майна.

Ухвалою суду першої інстанції у відкритті провадження у справі за позовом ОСОБА_1 відмовлено. Роз'яснено позивачеві, що розгляд справи віднесено до юрисдикції господарського суду.

Постановою апеляційного суду ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

У статті 1 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» зазначено, що колективне сільськогосподарське підприємство є добровільним об'єднанням громадян у самостійне підприємство для спільного виробництва сільськогосподарської продукції та товарів і діє на засадах підприємництва та самоврядування. Підприємство є юридичною особою, має поточні та вкладні (депозитні) рахунки в установах банку та може мати печатки. Підприємства можуть на добровільних засадах об'єднуватися в спілки (об`єднання), бути засновниками акціонерних товариств, які діють на основі своїх статутів.

У статті 7 Закону України «Про колективне сільськогосподарське підприємство» вказано, що майно у підприємстві належить на праві спільної часткової власності його членам.

У разі виходу з підприємства його члени мають право на пай натурою, грішми або цінними паперами відповідно до розміру та структури пайового фонду або в іншій, за згодою сторін, формі.

Власники майнових паїв є співвласниками пайового фонду колективного сільськогосподарського підприємства і володіють, користуються та розпоряджаються цим майном на праві спільної часткової власності, і саме по собі не свідчить про створення ними окремої юридичної особи.

Оскільки спір виник між фізичною особою - співвласником майнового паю у складі пайового фонду колишнього колективного сільськогосподарського підприємства, яким користувався ТОВ, а у подальшому відчужив ОСОБА_2, зазначений спір є спором, що виник між фізичною особою та юридичною особою з приводу права володіння, користування та розпорядження майном, що перебуває у спільній частковій власності фізичних осіб.

Враховуючи викладене, суд першої інстанції, з висновками якого погодився й апеляційний суд, дійшов помилкового висновку про те, що цей спір не підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства та повинен розглядатися господарським судом.

ВИСНОВКИ: спір між фізичними особами та юридичною особою з приводу права володіння, користування та розпорядження майном, що перебуває у спільній частковій власності таких фізичних осіб, зокрема спір між юридичною особою, яка не є господарським товариством (фермерські, кооперативні, приватні, колективні підприємства тощо), та її учасниками (засновниками, членами), у тому числі учасником, який вибув, про виділення майнових паїв підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: цивільна юрисдикція, господарська юрисдикція, правовий статус КСП, права учасників КСП, корпоративні спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: