open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 24 листопада 2021 року

у справі № 908/3994/14

Господарська юрисдикція

Щодо повноважень суду на скасування рішень органів державної виконавчої служби/приватних виконавців

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постановах

від 21.05.2021 у справі № 905/64/15

від 25.06.2021 у справі № 905/2214/14-908/5734/14

від 15.07.2021 у справі № 924/408/19

Фабула справи: ФОП звернувся зі скаргою на рішення відділу державної виконавчої служби (далі - ВДВС) під час виконання судового рішення у справі № 908/3994/14, в якій (скарзі) просив визнати неправомірною та скасувати постанову заступника начальника ВДВС про повернення виконавчого документа стягувачу.

Ухвалою господарського суду, залишеною без змін постановою апеляційного господарського суду, скаргу задоволено. Визнано неправомірною (незаконною) постанову про повернення виконавчого документа стягувачу.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ "МАРТ М" вказує, що на теперішній час відсутній висновок Верховного Суду щодо застосування норми ст. 343 ГПК України, якою регулюється порядок оскарження дій державного виконавця.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ст. 343 ГПК України за результатами розгляду скарги суд постановляє ухвалу. У разі встановлення обґрунтованості скарги суд визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність неправомірними і зобов`язує державного виконавця або іншу посадову особу органу державної виконавчої служби, приватного виконавця усунути порушення (поновити порушене право заявника). Якщо оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність були прийняті або вчинені відповідно до закону, в межах повноважень державного виконавця або іншої посадової особи органу державної виконавчої служби, приватного виконавця і право заявника не було порушено, суд постановляє ухвалу про відмову в задоволенні скарги.

Відповідно до положень наведеної норми процесуального права за результатами розгляду скарги господарський суд постановляє ухвалу, в якій або визнає доводи заявника правомірними і залежно від їх змісту визнає оскаржувані рішення, дії чи бездіяльність виконавця неправомірними, або визнає доводи скаржника неправомірними і скаргу відхиляє.

Висновки: норми процесуального права не передбачають повноважень суду на скасування рішень органів державної виконавчої служби/приватних виконавців.

Ключові слова: межі судової компетенції, види судових рішень, примусове виконання актів правосуддя

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: