open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 826/18028/16
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 21 жовтня 2021 року

у справі № 826/18028/16

Адміністративна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про оскарження реєстраційної дії, вчиненої за заявою іншої особи

Аналогічна правова позиція висловлена в постановах

Великою Палатою Верховного Суду

від 22.08.2018 у справі № 805/4505/16-а

від 20.09.2019 у справі № 805/2556/15-а

від 18.03.2020 у справі № 466/6221/16-а

від 01.04.2020 у справі № 813/1056/18

ФАБУЛА СПРАВИ

ПАТ "Укргазвидобування" звернулося до суду з позовом до Державного реєстратора Відділу державної реєстрації районної державної адміністрації, Виконавчого комітету селищної ради, треті особи - Колгосп "Родіна", Сільськогосподарський багатофункціональний кооператив "Родіна" (надалі - СБК "Родіна"), в якому просив:

  1. визнати протиправними дії Державного реєстратора Виконавчого комітету селищної ради та Відділу державної реєстрації щодо внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців запису (надалі - Єдиний державний реєстр) про проведення реєстраційної дії - включення до Єдиного державного реєстру відомостей про юридичну особу, реєстрація якої була проведена до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців" - колгоспу "Родіна";
  2. скасувати в Єдиному державному реєстрі запис Державного реєстратора Виконавчого комітету селищної ради та Відділу державної реєстрації про проведення реєстраційної дії - включення до Єдиного державного реєстру відомостей про юридичну особу, реєстрація якої була проведена до набрання чинності Законом України "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців" - колгоспу "Родіна".

Постановою окружного адміністративного суду, яку залишено без змін постановою апеляційного адміністративного суду, у задоволенні адміністративного позову відмовлено повністю.

ОЦІНКА СУДУ

До компетенції адміністративних судів належать спори фізичних чи юридичних осіб з органом державної влади, органом місцевого самоврядування, їхньою посадовою або службовою особою, предметом яких є перевірка законності рішень, дій чи бездіяльності цих органів (осіб), прийнятих (вчинених) ними під час здійснення владних управлінських функцій, крім спорів, для яких законом установлений інший порядок судового вирішення.

Публічно-правовий спір має особливий суб'єктний склад. Участь суб`єкта владних повноважень є обов'язковою ознакою для того, щоб класифікувати спір як публічно-правовий. Проте, сама по собі участь у спорі суб`єкта владних повноважень не дає підстав ототожнювати спір з публічно-правовим та відносити його до справ адміністративної юрисдикції. Натомість, необхідною ознакою публічно-правового спору за участю суб'єкта владних повноважень є здійснення ним владних управлінських функцій саме в тих правовідносинах, щодо яких виник спір.

До юрисдикції адміністративного суду належить спір, який виник між двома (кількома) суб'єктами щодо їх прав та обов`язків у конкретних правових відносинах, у яких хоча б один суб'єкт законодавчо вповноважений владно керувати поведінкою іншого (інших) суб`єкта (суб`єктів), а останній (останні) відповідно зобов'язаний виконувати вимоги цього суб`єкта владних повноважень.

Водночас, спір має приватноправовий характер, якщо він обумовлений порушенням або загрозою порушення приватного права чи інтересу, як правило майнового, конкретного суб'єкта, що підлягає захисту в спосіб, передбачений законодавством для сфери приватноправових відносин, навіть якщо до його порушення приватного права чи інтересу призвели управлінські рішення, дії чи бездіяльність суб'єктів владних повноважень.

Згідно з пунктом 3 частини 1 статті 20 Господарського процесуального кодексу України, господарські суди розглядають справи у спорах, що виникають у зв`язку із здійсненням господарської діяльності (крім справ, передбачених частиною другою цієї статті), та інші справи у визначених законом випадках, зокрема, справи у спорах, що виникають з корпоративних відносин, в тому числі у спорах між учасниками (засновниками, акціонерами, членами) юридичної особи або між юридичною особою та її учасником (засновником, акціонером, членом), у тому числі учасником, який вибув, пов`язані зі створенням, діяльністю, управлінням або припиненням діяльності такої юридичної особи, крім трудових спорів.

ВИСНОВКИ: спір у цій справі є спором про цивільне право, оскільки позивач не був заявником стосовно оспорюваної реєстраційної дії, тобто остання була вчинена за заявою іншої особи. Так, вчиняючи оспорювану реєстраційну дію, відповідач не мав публічно-правових відносин саме з позивачем, а вчинений ним запис про державну реєстрацію стосувався іншої юридичної особи, а не позивача. Позивач оскаржує до адміністративного суду дії суб`єктів владних повноважень - державних реєстраторів, пов`язані з державною реєстрацією, посилаючись при цьому і на недотримання цими суб`єктами встановленого законом порядку проведення такої реєстрації. Проте, в першу чергу звернення позивача до суду із цим позовом зумовлене необхідністю захисту його майнових прав, а не прав у сфері публічно-правових відносин, що виключає можливість розгляду цієї справи в порядку адміністративного судочинства.

Таким чином, враховуючи суть спірних правовідносин і їх суб'єктний склад, колегія суддів Верховного Суду приходить до висновку про непоширення на цей спір предметної юрисдикції адміністративних судів і необхідність його вирішення в порядку господарського судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: критерії розмежування юрисдикції, господарська юрисдикція, спори у сфері державної реєстрації прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: