Про заходи щодо проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку
{Із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ
№ 288 від 13.04.2005}
На виконання розпорядження Президента України від 19 листопада 2001 р. № 328 "Про вдосконалення спостережень за цінами і тарифами" та з метою забезпечення органів виконавчої влади оперативною інформацією з питань ціноутворення Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються:
перелік соціально значущих товарів і послуг, за яким проводитиметься постійний моніторинг цін і тарифів на споживчому ринку регіонів;
Порядок проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку.
2. Центральним та місцевим органам виконавчої влади, уповноваженим регулювати ціни і тарифи на окремі види продукції, товарів і послуг, сприяти органам державного контролю за цінами у проведенні моніторингу цін і тарифів та надавати необхідну інформацію відповідно до законодавства.
3. Міністерству економіки та з питань європейської інтеграції:
за результатами проведення моніторингу цін і тарифів подавати інформацію Кабінету Міністрів України, Національному банку, центральним та місцевим органам виконавчої влади;
разом з Міністерством юстиції розглянути у двомісячний термін питання стосовно визначення відповідальності суб'єктів господарювання за невиконання вимог законодавства щодо проведення органами державного контролю за цінами моніторингу цін і тарифів та подати Кабінетові Міністрів України пропозиції про внесення змін до законодавчих актів з цього питання.
ПЕРЕЛІК
соціально значущих товарів і послуг, за яким проводитиметься постійний моніторинг цін і тарифів на споживчому ринку регіонів
Хліб з борошна пшеничного вищого сорту
Хліб з борошна пшеничного I сорту
Макаронні вироби (вермішель з борошна пшеничного вищого сорту)
__________
* Моніторинг проводиться лише на продовольчих ринках Автономної Республіки Крим, областей, мм. Києва та Севастополя.
Товари та послуги, які реалізуються за регульованими цінами і тарифами
Газ скраплений, що відпускається населенню для побутових потреб
Тверде паливо, що відпускається населенню для побутових потреб
Послуги міського пасажирського транспорту
Житлово-комунальні послуги з тепло-, водопостачання, водовідведення, користування житлом (квартирна плата) та утримання житла
{Перелік із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 288 від 13.04.2005}
ПОРЯДОК
проведення моніторингу цін і тарифів на споживчому ринку
1. Цей Порядок, розроблений відповідно до Закону України "Про ціни і ціноутворення", постанов Кабінету Міністрів України, інших нормативно-правових актів з питань ціноутворення та контролю за цінами, регламентує питання організації та проведення моніторингу вільних і державних фіксованих та регульованих цін і тарифів на товари і послуги у сфері їх реалізації суб'єктами господарювання та їх структурними підрозділами.
2. Моніторинг цін і тарифів - це оперативне дослідження рівня цін і тарифів на окремі товари та послуги у регіонах, аналіз і визначення їх динаміки, що здійснюється на підставі інформації та первинних документів підприємств і не є перевіркою дотримання ними державної дисципліни цін.
Метою проведення моніторингу цін і тарифів є вивчення рівня, структури та динаміки цін і тарифів на окремі товари та послуги і внесення на підставі отриманих даних Кабінетові Міністрів України, центральним та місцевим органам виконавчої влади пропозицій щодо стабілізації цінової ситуації на споживчому ринку.
{Пункт 2 в редакції Постанови КМ № 288 від 13.04.2005}
3. Організація та безпосереднє проведення моніторингу цін і тарифів здійснюється Держцінінспекцією.
4. Моніторинг цін і тарифів проводиться за окремими видами соціально значущих товарів і послуг згідно з переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.
5. Моніторинг цін і тарифів проводиться у терміни, що встановлюються Держцінінспекцією залежно від цінової ситуації на споживчому ринку.
6. Моніторинг проводиться за розмірами роздрібних цін, у тому числі розмірами торговельних (постачальницько-збутових) надбавок.
7. У разі коли змінюється рівень торговельної (постачальницько-збутової) надбавки, проводиться аналіз складових витрат обігу (на транспортування, зберігання, реалізацію з урахуванням обробки, сортування та пакування товарів, на заробітну плату, утримання приміщень та інвентарю, сплату відсотків за користування кредитом тощо), а також рівня рентабельності з урахуванням обсягів товарообігу і товарних запасів.
У разі зміни рівня оптово-відпускних цін проводиться аналіз структури та складових ціни за економічними елементами собівартості - матеріальних витрат, витрат на оплату праці, відрахувань на соціальні заходи, амортизації основних фондів тощо, а також податків, зборів та інших обов'язкових відрахувань і розміру прибутку.
{Пункт 7 доповнено абзацом згідно з Постановою КМ № 288 від 13.04.2005}
8. Моніторинг цін і тарифів проводиться посадовими особами органів державного контролю за цінами на підставі виданих Держцінінспекцією посвідчень на право його проведення.
9. Центральні та місцеві органи виконавчої влади, яким надані повноваження щодо регулювання (встановлення) цін і тарифів, зобов'язані надавати на вимогу органів державного контролю за цінами матеріали економічного обґрунтування встановлених ними цін і тарифів.
10. Результати моніторингу цін і тарифів систематизуються і узагальнюються Держцінінспекцією та її територіальними органами.
11. Інформація про результати моніторингу цін і тарифів у розрізі регіонів подається:
Мінекономіки, Антимонопольному комітетові та Національному банку з відповідними висновками і пропозиціями щодо поліпшення цінової ситуації в електронному та паперовому вигляді;
Держкомстату з метою поглиблення аналізу даних щодо зміни цін і тарифів на споживчі товари та послуги, які надходять від територіальних органів державної статистики.
{Пункт 11 в редакції Постанови КМ № 288 від 13.04.2005}