КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ,АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
N 25 від 13.03.2000 Зареєстровано в Міністерствім.Київ юстиції України
20 квітня 2000 р.
vd20000313 vn25 за N 235/4456
ЗатвердженоНаказ Комітету України з монополії
на виробництво та обіг спирту,
алкогольних напоїв і тютюнових
виробів
13.03.2000 N 25 ( z0234-00 )
Інструкція про порядок застосування Норм втратспирту етилового і готової продукції в
лікеро-горілчаному виробництві
1. Загальні положення
1.1. Інструкція про порядок застосування Норм втрат спирту
етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
(далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення механізму
здійснення державного контролю за повнотою використання спирту
етилового (далі - спирт) при виробництві лікеро-горілчаної
продукції, її зберіганні, переміщенні і транспортуванні. 1.2. Дія Інструкції поширюється на всіх суб'єктів
підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, що
виробляють, зберігають, переміщують і транспортують
лікеро-горілчану продукцію. 1.3. Норми втрат спирту і готової продукції при виробництві,
зберіганні, переміщенні і транспортуванні лікеро-горілчаної
продукції (далі - Норми втрат) - це максимально допустима величина
їх втрат у процесі виробництва, транспортування і зберігання. 1.4. Фактичні втрати визначаються шляхом проведення
інвентаризації та порівняння фактичної наявності спирту або
лікеро-горілчаної продукції з даними бухгалтерського обліку. Їх
списання в межах норм здійснюється керівником підприємства за
поданням комісією матеріалів інвентаризації з відповідними
пропозиціями. 1.5. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки
у разі фактичної нестачі спирту або лікеро-горілчаної продукції
при транспортуванні, зберіганні та виробництві. Забороняється
списання спирту або лікеро-горілчаної продукції за даними Нормами
втрат до встановлення фактичних втрат. При виявленні надлишків або відсутності фактичних втрат
списання спирту або лікеро-горілчаної продукції не проводиться, а
виявлені надлишки оприбутковуються. 1.6. Розрахунок граничнодопустимих втрат спирту та
лікеро-горілчаної продукції за Нормами втрат проводиться в
декалітрах (далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з
точністю до сотих частин, тисячні частини декалітра менше 0,005
відкидаються, а 0,005 і більше приймаються за одну соту декалітра,
якщо інше не передбачено Нормами. 1.7. Розрахунок об'єму б. с. в лікеро-горілчаної продукції
здійснюється за температури +20 град. C. 1.8. Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат
здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі
матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують
проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної
сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва,
зберігання та їх транспортування. 1.9. За невиправдані понаднормативні втрати та
незабезпечення виходу продукції суб'єкти підприємницької
діяльності несуть відповідальність відповідно до Закону України
"Про державне регулювання виробництва і торгівлі спиртом етиловим,
коньячним і плодовим, алкогольними напоями та тютюновими
виробами" ( 481/95-ВР ).
2. Норми втрат спирту етилового при виробництвілікеро-горілчаних виробів та спиртовмісної продукції
2.1. Втрати спирту при виробництві лікеро-горілчаної
продукції - це виробничі втрати (у відсотках б. с.) з моменту
отримання спирту із спиртосховища (складу) у виробництво до
передачі готової продукції на склад з урахуванням спиртовмісних
залишків у виробництві та пробах, узятих на аналіз в лабораторію. 2.2. Норми втрат при використанні автоматів укладки пляшок з
горілкою та лікеро-горілчаними напоями в ящики нараховуються
додатково до діючих Норм втрат при виробництві горілок, горілок
особливих та лікеро-горілчаних виробів. 2.3. Норми втрат спирту на переміщення спиртовмісних рідин по
трубопроводу встановлені для двох кліматичних зон у залежності від
пори року: весняно-літньої, рахуючи з 1 квітня до 30 вересня;
осінньо-зимової - з 1 жовтня до 31 березня включно і
застосовуються при їх перекачуванні з одного виробничого
приміщення до іншого. Підставою для застосування зазначених Норм є акт вимірювання
довжини трубопроводу, складений комісією підприємства і
затверджений його керівником. Цей акт зберігається в бухгалтерії
підприємства. При їх застосуванні слід ураховувати, що до південної зони
належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна
Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.),
Мелітопольський (Запорізька обл.). 2.4. До сувенірних лікеро-горілчаних виробів належить
продукція, яка розфасована в оригінальні скляні пляшки,
кришталеві, фарфорові, керамічні і скляні графини.
3. Норми втрат лікеро-горілчаних виробів та спиртовмісноїпродукції при зберіганні та транспортуванні
3.1. При застосуванні Норм втрат при зберіганні в цехах
спиртованих плодово-ягідних соків, морсів, настоїв і ароматних
спиртів середньомісячна наявність спирту в спиртованих настоях і
ароматних спиртах, які знаходяться на зберіганні, визначається
шляхом ділення суми щоденних залишків за даний місяць на кількість
календарних днів. 3.2. Норми втрат при зберіганні в цехах спиртованих настоїв і
ароматних спиртів застосовуються в залежності від виду тари
(дерев'яна, емальована, скляна) у відсотках до середньомісячної
наявності спирту. 3.3. Норми природних втрат спиртованих соків і морсів при
залізничних та автомобільних перевезеннях обчислюються у відсотках
від маси стандартної продукції в межах установлених термінів
транспортування і застосовуються тільки у випадках фактичних
нестач маси продукції. 3.4. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції від бою скляної
тари при транспортуванні автомобільним, залізничним та водним
транспортом застосовуються до всієї партії готової продукції,
оформленої відповідним супроводжувальним документом
(товарно-транспортною накладною). 3.5. Постачальник і транспортна організація не несуть
відповідальності за втрати лікеро-горілчаної продукції,
розфасованої у скляну тару, від її пошкодження під час
транспортування автомобільним, залізничним та водним транспортом,
якщо ці втрати не перевищують Норми. 3.6. Норми втрат лікеро-горілчаної продукції, розфасованої у
скляну тару, від її пошкодження під час транспортування водним
транспортом розповсюджуються на продукцію, що перевозиться з
провідником і без провідника.
Начальник відділу контролю за
зберіганням та транспортуванням
спирту і алкогольних напоїв
Держспецмонополії України Ю.А.Бабенко
Джерело:Офіційний портал ВРУ