КОМІТЕТ УКРАЇНИ З МОНОПОЛІЇ НА ВИРОБНИЦТВО ТА ОБІГ СПИРТУ,АЛКОГОЛЬНИХ НАПОЇВ І ТЮТЮНОВИХ ВИРОБІВ
Н А К А З
N 25 від 13.03.2000 Зареєстровано в Міністерствім.Київ юстиції України
20 квітня 2000 р.
за N 234/4455
Про затвердження Інструкції про порядок застосуванняНорм граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини
і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та
виробництві безалкогольної продукції та Інструкції
про порядок застосування Норм втрат спирту етилового
і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
Відповідно до пункту 4 розділу 3 Положення про Комітет
України з монополії на виробництво та обіг спирту, алкогольних
напоїв і тютюнових виробів, затвердженого Указом Президента
України від 2 серпня 1999 року N 941/99, з метою вдосконалення
механізму здійснення державного контролю за використанням спирту
етилового за цільовим призначенням Н А К А З У Ю:
1. Затвердити Інструкцію про порядок застосування Норм
граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів
при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції та Інструкцію про порядок застосування Норм втрат спирту
етилового і готової продукції в лікеро-горілчаному виробництві
( z0235-00 ) (додаються). 2. Зазначені Інструкції поширюються на всіх суб'єктів
підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які
зберігають, виробляють і транспортують лікеро-горілчану,
безалкогольну продукцію, спиртовмісні сировину та напівфабрикати. 3. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника
Голови Комітету Негрича М.М.
Голова Комітету В.Я.Гончарук
ЗатвердженоНаказ Комітету України з
монополії на виробництво та
обіг спирту, алкогольних
напоїв і тютюнових виробів
13.03.2000 N 25
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
20 квітня 2000 р.
за N 234/4455
Інструкція про порядок застосування Норм граничнодопустимихвтрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції
1. Загальні положення
1.1. Норми граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і
напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві
безалкогольної продукції (далі - Норми втрат) - це максимально
допустима величина їх природних втрат у процесі виробництва,
транспортування і зберігання. 1.2. Інструкція про порядок застосування Норм
граничнодопустимих втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів
при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції (далі - Інструкція) розроблена з метою вдосконалення
механізму здійснення державного контролю за зберіганням,
переміщенням, транспортуванням спиртовмісних сировини і
напівфабрикатів при транспортуванні, зберіганні та виробництві
безалкогольної продукції і поширюється на всіх суб'єктів
підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, які їх
виробляють, зберігають, використовують та транспортують. 1.3. Норми втрат застосовуються при зберіганні, переміщенні,
транспортуванні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при
транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції, якщо на них не встановлені окремі норми. 1.4. Втрати спиртовмісних сировини і напівфабрикатів у
виробництві безалкогольної продукції - це різниця (у відсотках
безводного спирту) між кількістю сировини і напівфабрикатів, які
надійшли у виробництво, і їх кількістю в безалкогольній продукції,
прийнятої на склад готової продукції, пробах, узятих на аналіз в
лабораторію, та спиртовмісних залишках у виробництві. 1.5. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчини спирту
етилового, ароматичні спирти та інші спиртовмісні розчини
[напівфабрикати, які містять спирт і продукти з об'ємною часткою
спирту не менше 80%]) при зберіганні, переміщенні встановлені для
двох кліматичних зон у залежності від пори року: весняно-літньої,
рахуючи з 1 квітня до 30 вересня; осінньо-зимової - з 1 жовтня до
31 березня включно. При застосуванні Норм втрат слід ураховувати, що до південної
зони належать Миколаївська, Херсонська, Одеська області, Автономна
Республіка Крим та райони - Маріупольський (Донецька обл.),
Мелітопольський (Запорізька обл.). 1.6. Норми втрат є граничнодопустимі та застосовуються тільки
у разі фактичної нестачі спиртовмісних сировини і напівфабрикатів
при транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції. Забороняється списання спирту за цими Нормами втрат до
встановлення фактичних втрат. При виявленні надлишків або
відсутності втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при
транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції їх списання не проводиться, а виявлені надлишки спирту
оприбутковуються. 1.7. Фактичні втрати визначаються шляхом порівняння фактичної
наявності спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при
транспортуванні, зберіганні та виробництві безалкогольної
продукції з даними бухгалтерського обліку. 1.8.Списання фактичних втрат у межах установлених Норм втрат
здійснюється за розпорядженням керівника підприємства на підставі
матеріалів інвентаризацій та інших документів, що підтверджують
проведення відповідних технологічних операцій, обсяги використаної
сировини, напівфабрикатів та продукції в процесі виробництва,
зберігання та їх транспортування. 1.9. Розрахунок граничнодопустимих втрат спиртовмісних
сировини і напівфабрикатів за Нормами проводиться в декалітрах
(далі - дал) безводного спирту (далі - б. с.) з точністю до сотих
частин, тисячні частини декалітра менше 0,005 відкидаються, а
0,005 і більше - приймаються за одну соту декалітра, якщо інше не
передбачено Нормами. 1.10. Розрахунок об'єму спиртовмісних сировини і
напівфабрикатів здійснюється за температури +20 град. C.
2. Норми втрат спиртовмісної сировини (розчиниспирту етилового, ароматичні спирти та інші
спиртовмісні розчини (напівфабрикати, які
містять спирт і продукти з об'ємною часткою
спирту не менше 80%)
2.1. Норми втрат установлюються залежно від місця розміщення
резервуарів, ємкостей, цистерн (далі - цистерни), а саме: для цистерн, розміщених у закритих приміщеннях, Норми втрат
обчислюються згідно з нормами, передбаченими для закритих
спиртосховищ, спиртобаз, складів; для цистерн, розміщених поза будівлями (на відкритих
площадках, майданчиках), - згідно з Нормами, передбаченими для
відкритих площадок. 2.2. Норми втрат при зберіганні спиртовмісних сировини і
напівфабрикатів обчислюються в дал б. с. з квадратного метра
поверхні випаровування цистерни (далі - дзеркало випаровування). 2.3. У вертикальних циліндричних цистернах для визначення
Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів береться
дзеркало випаровування, розраховане за нижнім поясом цистерни. Дзеркало випаровування вертикальних циліндричних цистерн
обчислюється за формулоюF = п х D(2) : 4,
де: F - дзеркало випаровування, кв. м;
D - діаметр нижнього пояса цистерни, м;
п - відношення довжини кола цистерни до її діаметра (3,14).2.4. Для горизонтальних циліндричних або конічних цистерн при
розрахунку Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів
дзеркало випаровування береться у розмірі 0,87 від площі дзеркала
випаровування, обрахованого за діаметром цистерни, що відповідає
0,8 її місткості і не залежить від ступеня фактичного наповнення
цистерни.де: F - дзеркало випаровування, кв. м;
D - діаметр нижнього пояса цистерни, м;
п - відношення довжини кола цистерни до її діаметра (3,14).2.4. Для горизонтальних циліндричних або конічних цистерн при
розрахунку Норм втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів
дзеркало випаровування береться у розмірі 0,87 від площі дзеркала
випаровування, обрахованого за діаметром цистерни, що відповідає
0,8 її місткості і не залежить від ступеня фактичного наповнення
цистерни. Дзеркало випаровування для горизонтальних циліндричних
цистерн обчислюється за формулоюF = 0,87 х D х L,
де: F - дзеркало випаровування, кв. м;
D - діаметр цистерни, м;
L - довжина цистерни, м;
0,87 - постійний коефіцієнт.Для горизонтальних конічних цистерн дзеркало випаровування
обчислюється за формулоюF = 0,87 х (D + d) : 2 х L, де: F - дзеркало випаровування, кв. м;
d - діаметр мінімального перетину, м ;
D - діаметр максимального перетину, м ;
L - довжина цистерни, м ;
0,87 - постійний коефіцієнт.2.5. Дзеркало випаровування для кожної цистерни є величиною
постійною і вказується на цистерні.де: F - дзеркало випаровування, кв. м;
D - діаметр цистерни, м;
L - довжина цистерни, м;
0,87 - постійний коефіцієнт.Для горизонтальних конічних цистерн дзеркало випаровування
обчислюється за формулоюF = 0,87 х (D + d) : 2 х L, де: F - дзеркало випаровування, кв. м;
d - діаметр мінімального перетину, м ;
D - діаметр максимального перетину, м ;
L - довжина цистерни, м ;
0,87 - постійний коефіцієнт.2.5. Дзеркало випаровування для кожної цистерни є величиною
постійною і вказується на цистерні. 2.6. Норми втрат спиртовмісних сировини і напівфабрикатів при
зберіганні підраховуються для кожної цистерни окремо і сумуються
за сортами продукції. 2.7. При зберіганні спиртовмісних сировини і напівфабрикатів
у цистернах, бочках Норми втрат нараховуються у відсотках до
кількості спиртовмісних сировини і напівфабрикатів, що
зберігається, і обраховуються в б. с. за кожний повний місяць
зберігання. За час неповного місяця зберігання Норми втрат
нараховуються в розмірі 1/30 місячної норми за кожну добу
зберігання. Приклад. Визначити граничнодопустимі втрати спиртовмісної
сировини при зберіганні в горизонтальній конічній цистерні з
діаметром мінімального перетину 2,1 м, діаметром максимального
перетину 3,2 м, довжиною 5,3 м у закритому приміщенні у південній
зоні з 1 липня до 17 листопада. Визначаємо площу дзеркала випаровування спиртовмісної
сировини: F = 0,87 х (3,2 + 2,1) : 2 х 5,3 = 12,2 (кв. м); визначаємо граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини: а) при зберіганні в липні, серпні, вересні:
0,027 х 12,2 х 3 = 0,99 (дал); б) при зберіганні в жовтні: 0,009 х 12,2 = 0,11 (дал); в) при зберіганні 17 діб у листопаді:
0,009 х 12,2 х 17 : 30 = 0,06 (дал); усього: 0,99 + 0,11 + 0,06 = 1,16 (дал). 2.8. При визначенні Норм втрат при зберіганні в бочках день
наливу і зливу рахується за 1 добу. Приклад. Визначити граничнодопустимі втрати спиртовмісної
сировини при зберіганні 100 дал б. с. у бочках. Спиртовмісна
сировина була залита у бочки 2 травня, злита 19 травня і
зберігалася в південній кліматичній зоні. Граничнодопустимі втрати спиртовмісної сировини становлять: 0,12 : 100 х 1 : 30 х 100 х 17 = 0,07 (дал б. с.).
3. Норми втрат спиртовмісних сировини інапівфабрикатів при їх транспортуванні
3.1. Норми втрат при транспортуванні визначаються у відсотках
безводного спирту або від кількості продукту, що перевозиться.
Кількість продукту або безводного спирту визначається
товарно-транспортним документом.
4. Перерахунок об'ємів сировини і напівфабрикатів
4.1. Перерахунок об'ємів сировини і напівфабрикатів до
температури +20 град. C здійснюється за спеціальними таблицями або
за формулоюV х d
Т Т
V = -------- 20 d
20/4 де: V - об'єм сировини і напівфабрикатів, приведений до
20 +20 град. C;
V - об'єм сировини і напівфабрикатів, виміряний при Т
температурі Т;
d - густина сировини і напівфабрикатів при температурі Т, щотемпературі Т;
d - густина сировини і напівфабрикатів при температурі Т, що Т
визначається лабораторією підприємства;
d - густина сировини і напівфабрикатів при температурівизначається лабораторією підприємства;
d - густина сировини і напівфабрикатів при температурі 20/4
+20 град. C, що визначається лабораторією підприємства.
Начальник відділу контролю за
зберіганням та транспортуванням
спирту і алкогольних напоїв
Держспецмонополії України Ю.А.Бабенко
+20 град. C, що визначається лабораторією підприємства.
Начальник відділу контролю за
зберіганням та транспортуванням
спирту і алкогольних напоїв
Держспецмонополії України Ю.А.Бабенко
Джерело:Офіційний портал ВРУ