ДЕРЖАВНИЙ ДЕПАРТАМЕНТ УКРАЇНИ З ПИТАНЬ ВИКОНАННЯ ПОКАРАНЬ
Н А К А З
N 127 від 12.06.2000 Зареєстровано в Міністерствім.Київ юстиції України
25 липня 2000 р.
за N 444/4665
Про затвердження Інструкції про умови тримання і порядок примусового годування в установах кримінально-виконавчоїсистеми осіб, які відмовляються від уживання їжі
( Із змінами, внесеними згідно з Наказом Державного департаментуУкраїни з питань виконання покарань
N 228 ( z1226-03 ) від 02.12.2003 )
Відповідно до Указів Президента України від 31 липня
1998 року N 827/98 "Про положення про Державний департамент
України з питань виконання покарань", від 12 березня 1999 року
N 248/99 "Про виведення Державного департаменту України з питань
виконання покарань з підпорядкування Міністерству внутрішніх справ
України", постанови Кабінету Міністрів України від 16.06.92 N 336
( 336-92-п ) "Про затвердження норм добового забезпечення
продуктами харчування засуджених до позбавлення волі, а також
осіб, що перебувають у слідчих ізоляторах, лікувально-трудових
профілакторіях та ізоляторах тимчасового утримання Міністерства
внутрішніх справ України, норм заміни одних продуктів іншими та
порядку застосування вказаних норм", з метою приведення відомчих
нормативних актів у відповідність до чинного законодавства України
та впорядкування умов тримання в установах кримінально-виконавчої
системи осіб, які відмовляються від уживання їжі, Н А К А З У Ю:
1. Затвердити Інструкцію про умови тримання і порядок
примусового годування в установах кримінально-виконавчої системи
осіб, які відмовляються від уживання їжі (додається).
2. Начальникам управлінь (відділів) Департаменту в Автономній
Республіці Крим та областях: 2.1. Організувати вивчення зазначеної Інструкції з особовим
складом установ виконання покарань, слідчих ізоляторів та
лікувально-трудових профілакторіїв і забезпечити її повне й
неухильне виконання. ( Пункт 2.1 із змінами, внесеними згідно з
Наказом Держдепартаменту вик. покарань N 228 ( z1226-03 ) від
02.12.2003 ) 2.2. Проводити роз'яснювально-профілактичну роботу серед
осіб, які тримаються в установах кримінально-виконавчої системи, з
метою запобігання проявам відмови від їжі та виключення їх.
3. Контроль за виконанням наказу покласти на першого
заступника Голови Департаменту Пташинського О.Б. і управління
медичного та санітарно-епідеміологічного обслуговування
спецконтингенту Департаменту (Гунченка О.М.).
4. Визнати таким, що не застосовується в органах та установах
кримінально-виконавчої системи, наказ МВС України від 4 березня
1992 року N 122 "Про затвердження Інструкції про умови утримування
і примусове годування в місцях попереднього ув'язнення,
позбавлення волі та лікувально-трудових профілакторіях осіб, які
відмовляються від вживання їжі".
Голова
генерал-полковник
внутрішньої служби І.В.Штанько
ЗатвердженоНаказ Державного департаменту
України з питань виконання покарань
12 червня 2000 р. N 127
Зареєстровано в Міністерствіюстиції України
25 липня 2000 р.
про умови тримання і порядок примусового годування
в установах кримінально-виконавчої системи осіб, які
відмовляються від уживання їжі
1. Порядок та умови тримання осіб, які відмовляються від
уживання їжі
1.1. Ця Інструкція регламентує умови тримання ув'язнених у
слідчих ізоляторах, засуджених в установах виконання покарань та
осіб, що перебувають у лікувально-трудових профілакторіях (далі -
установа), які відмовляються від уживання їжі, а також порядок їх
примусового годування. ( Пункт 1.1 із змінами, внесеними згідно з
Наказом Держдепартаменту вик. покарань N 228 ( z1226-03 ) від
02.12.2003 ) 1.2. Начальник установи або особа, що виконує його обов'язки,
після встановлення факту відмови від уживання їжі особи, яка
тримається в установі, повинен протягом доби особисто провести з
нею бесіду з метою з'ясування причин такого вчинку, доповісти про
це органу, за яким вона рахується, та прокурору, який здійснює
нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у
кримінальних справах, і в разі обгрунтованості цих причин уживає
негайних заходів щодо задоволення законних вимог. Якщо буде визнано, що вимоги особи, яка відмовляється від
уживання їжі, є безпідставними, то про це складається акт, в якому
під розписку їй даються відповідні пояснення про безпідставність
вимог та згубність голодування для здоров'я. 1.3. Протягом доби після фактичної відмови особи вживати їжу,
на підставі мотивованого рішення начальника установи або особи, що
виконує його обов'язки, вона переводиться в окреме приміщення, де
тримається на загальних підставах, ізольовано від інших, і
знаходиться під посиленим наглядом. Засуджений до довічного позбавлення волі в разі відмови від
приймання їжі залишається наодинці в камері, де він перебуває. Неповнолітні, вагітні жінки та хворі на активний туберкульоз
з числа голодуючих тримаються ізольовано від інших у спеціально
відведених приміщеннях на загальних підставах. 1.4. У передбачений розкладом дня час голодуючому
доставляється сніданок, обід та вечеря за встановленою нормою. У
випадку відмови - через дві години їжа забирається, про що
робиться відмітка в картці обліку доставки їжі голодуючому
(додаток 1). 1.5. У строк, визначений адміністрацією установи з
урахуванням конкретних обставин, але не більше трьох діб з моменту
фактичної відмови від уживання їжі, особа підлягає обов'язковому
лікарському огляду, під час якого лікар пояснює шкоду голодування
для організму. Амбулаторне лікування та невідкладна медична допомога такій
особі надається у приміщенні, де вона тримається, якщо немає
потреби в стаціонарному лікуванні. Санітарну обробку вона
проходить окремо від інших. 1.6. Звільнення голодуючого від праці або від виконання нею
інших обов'язків, що випливають з установлених умов режиму
тримання в установах, можливе лише на підставі медичних показань.
При відсутності таких показань на цю особу в повній мірі
поширюються передбачені законодавством засоби дисциплінарного
впливу. 1.7. У випадках, коли відмова від уживання їжі не є наслідком
захворювання, представники адміністрації установи з метою схилення
голодуючого до відмови від цих дій систематично проводять
роз'яснювальну роботу про згубність голодування для організму. 1.8. Конвоювання цієї категорії осіб в інші установи, а також
на слідство або суд здійснюється в установленому порядку. При наявності медичних показань конвоювання здійснюється в
супроводі медпрацівника, призначеного установою-відправником. На
відкритій довідці особової справи такої особи робиться відмітка
про її відмову від уживання їжі. Якщо подальша відмова від приймання їжі під час конвоювання
буде загрожувати життю та здоров'ю такої особи, то за письмовим
висновком медпрацівника, що супроводжує її, вона повинна бути
здана в найближчий лікувальний заклад кримінально-виконавчої
системи або органів охорони здоров'я. Нетранспортабельні голодуючі
конвоюванню не підлягають. Засуджений, який відмовляється вживати їжу у зв'язку з
виписуванням його з лікарні (стаціонару), після закінчення
лікування виписується з лікарні в установу, що його направила. 1.9. Примусове годування голодуючого є крайнім заходом для
збереження його життя і застосовується тільки у випадках, коли
роз'яснювальна робота та інші заходи впливу на нього залишаються
безрезультатними, а подальше голодування загрожує життю. Рішення про початок примусового годування приймає начальник
установи або особа, що виконує його обов'язки, на підставі
письмового висновку комісії лікарів про значне погіршення стану
здоров'я голодуючого та виникнення загрози його смерті. Термін
проведення комісією огляду визначає лікар, який здійснює нагляд за
голодуючим. Про прийняте рішення повідомляється прокурор, який здійснює
нагляд за додержанням законів при виконанні судових рішень у
кримінальних справах. Періодичність примусового годування визначається лікарем в
залежності від загального стану здоров'я особи, яка відмовляється
від уживання їжі. Поживна суміш готується за раціоном, складеним лікарем з
набору продуктів (додаток 2). Про кожне примусове годування лікар робить запис у медичній
картці голодуючого із зазначенням дати, складу і кількості
введеної у стравохід поживної суміші, а також прізвище та посаду
особи, яка здійснила годування. 1.10. Примусове годування психічно хворого, який
відмовляється від приймання їжі, здійснюється на загальних
підставах при обов'язковому лікуванні його основного захворювання
лікарем-психіатром. Рішення про початок примусового годування
цієї особи приймається начальником установи або особою, що
виконує його обов'язки, на підставі висновку комісії лікарів за
участю психіатра.
2. Порядок примусового годування осіб, які відмовляються від
вживання їжі
2.1. Примусове годування такої особи здійснюється у
присутності одного з керівників установи, лікаря, фельдшера та
необхідної кількості молодших інспекторів. Перед початком примусового годування лікар пояснює
голодуючому про зміни, які загрожують організму, та про
необхідність приймання їжі. Якщо особа буде чинити опір під час примусового годування, то
до неї застосовують наручники, а молодші інспектори вживають
заходів, щоб утримати її в позиції, яка необхідна для проведення
цієї процедури. Примусове годування здійснює фельдшер під наглядом лікаря,
вживаючи всіх заходів, щоб уникнути можливих ушкоджень та нещасних
випадків. Під час цієї процедури рот голодуючого розкривається та
утримується роторозширювачем. Зонд з лійкою на вільному кінці, охолоджений після
кип'ятіння, але вогкий, обережно вводиться через рот у стравохід.
При цьому лікар слідкує, щоб зонд не попав у трахею. При
правильному положенні зонда фельдшер вливає в лійку спочатку
невелику кількість перевареної води, а потім поживну суміш. Якщо приготовлена суміш за своєю консистенцією може пройти
через тонкий зонд, то примусове годування проводять через ніс. 2.2. Для своєчасного надання допомоги при нещасних випадках,
які можуть виникнути під час примусового годування (пошкодження
щелеп та зубів, введення зонду замість стравоходу в трахею,
рефлекторна зупинка дихання і серцевої діяльності при спробі
ввести зонд, удушення незнятими протезами ротової порожнини та
інше), медичні працівники повинні обов'язково мати при собі
необхідні засоби та медичні препарати для подання невідкладної
медичної допомоги. 2.3. При поліпшенні стану здоров'я особи, що відмовляється
від їжі, годування можна тимчасово припинити, про що в медичній
карті робиться мотивований висновок.
Начальник Управління медичного та
санітарно-епідеміологічного
обслуговування спецконтингенту
Державного департаменту України з
питань виконання покарань О.Гунченко
Заступник начальника Головного
управління організації медичної
допомоги населенню Міністерства
охорони здоров'я України М.Жданова
Додаток 1до п. 1.4 Інструкції про умови
тримання і порядок примусового
годування в установах
кримінально-виконавчої системи
осіб, які відмовляються від
обліку доставки їжі особі, яка голодує
______________________________________________________________(прізвище, ім'я, по батькові)
----------------------------------------------------------------------------------- Число, | Сніданок | Обід | Вечеря |При-| місяць,|----------------------+----------------------+----------------------|міт-| рік |Дос- |Заб- |Прізвище |Дос- |Заб- |Прізвище |Дос- |Заб- |Прізвище |ки | |тав- |рано |та підпис |тав- |рано |та підпис |тав- |рано |та підпис | | |лено |(час)|молодшого |лено |(час)|молодшого |лено |(час)|молодшого | | |(час)| |інспектора|(час)| |інспектора|(час)| |інспектора| | -------+-----+-----+----------+-----+-----+----------+-----+-----+----------+----| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | ----------------------------------------------------------------------------------
Примітка. Картка додається до медичної картки голодуючого.
Додаток 2до п. 1.9 Інструкції про умови
тримання і порядок примусового
годування в установах
кримінально-виконавчої системи
осіб, які відмовляються від
уживання їжі
Набір
продуктів для забезпечення добового харчування голодуючих(на одну особу)
Крупа манна або вівсяна 50,0 г Масло тваринне 30,0 г Цукор 100,0 г Молоко коров'яче 800,0 г Яйця 2 шт. М'ясо для бульйону 200,0 г Сіль 10,0 г Аскорбінова кислота 0,1 г ________________________________________________________
Калорійність 1638,5 ккал
Примітка. Указані в наборі продукти ретельно протирають та
розводять бульйоном або молоком до 2,5 літрів, так щоб кількість
густого інгредієнта була не більше 250,0 - 350,0 г.
Джерело:Офіційний портал ВРУ