open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 15 серпня 2023 року

у справі № 178/2124/21

Цивільна юрисдикція

Щодо апеляційного оскарження заочного рішення прокурором в інтересах держави в особі відповідача

ФАБУЛА СПРАВИ

Заочним рішенням суду першої інстанції позовні вимоги ОСОБА_1 до селищної ради, третя особа - державний нотаріус державної нотаріальної контори, про визнання в порядку спадкування за заповітом права довічного успадкованого володіння на земельну ділянку та право постійного користування земельною ділянкою - задоволено.

Ухвалою апеляційного суду відмовлено у прийнятті апеляційної скарги прокурора в інтересах держави в особі селищної ради на заочне рішення.

ОЦІНКА СУДУ

Тлумачення статей 284, 287, 288 ЦПК України дає підстави для висновку, що ЦПК України передбачає дві форми перегляду заочного рішення: загальну (перегляд в апеляційному порядку) та спеціальну (перегляд судом, який ухвалив заочне рішення, за заявою відповідача). При цьому апеляційну скаргу можуть подати сторони (відповідач лише у разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення) та інші особи, які беруть участь у справі, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їх права та обов`язки.

Процесуальним законом визначено спеціальний порядок перегляду заочного рішення, який проводиться судом, що його ухвалив, лише за письмовою заявою відповідача, і це є лише його персоніфікованим правом.

ВИСНОВКИ: оскільки селищна рада є відповідачем у справі, в інтересах якої подав апеляційну скаргу прокурор, апеляційний суд зробив обґрунтований висновок про відмову у прийнятті апеляційної скарги через недотримання прокурором порядку перегляду заочного рішення, визначеного Главою 11 розділу ІІІ ЦПК України (без попереднього подання ним до суду першої інстанції заяви про перегляд заочного рішення).

КЛЮЧОВІ СЛОВА: процедура перегляду заочного рішення, процесуальний статус прокурора, порядок апеляційного оскарження

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: