open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Ухвалою

від 17 серпня 2021 року

у справі № 908/2536/20

Господарська юрисдикція

Щодо можливості касаційного оскарження постанов апеляційного суду, прийнятих за результатом перегляду ухвал суду першої інстанції про затвердження плану реструктуризації боргів фізичної особи у справі про її неплатоспроможність

ФАБУЛА СПРАВИ

Акціонерне товариство "Державний експортно-імпортний банк України" звернулося до Верховного Суду з касаційною скаргою на постанову апеляційного господарського суду та ухвалу господарського суду в порядку статей 286-289 ГПК України.

На виконання вимог п. 5 частини 2 статті 290 Господарсько процесуального кодексу України, скаржник визначив підставою касаційного оскарження пункт 3 частини 2 статті 287 ГПК України, зазначивши про неправильне застосування судами норм матеріального права, зокрема положень п.5 Розділу "Прикінцеві та Перехідні положення", статей 123, 124, 126 Кодексу України з питань банкрутства та відсутність висновку Верховного Суду щодо питання застосування норм права у подібних правовідносинах, зокрема про розгляд та затвердження планів реструктуризації боргів боржників - фізичних осіб.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ч. 1 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства ухвали господарського суду, постановлені у справі про банкрутство за результатами розгляду господарським судом заяв, клопотань та скарг, а також постанова про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури можуть бути оскаржені в порядку, встановленому Господарським процесуальним кодексом України, з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом.

Частиною 3 статті 9 Кодексу України з процедур банкрутства, в редакції на момент прийняття судом апеляційної інстанції оскаржуваної постанови та прийняття судом касаційної інстанції даної ухвали, передбачено, що у касаційному порядку не підлягають оскарженню постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду судових рішень, крім: ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство, ухвали за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, ухвали про закриття провадження у справі про банкрутство, а також постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Регулювання реструктуризації боргів боржника - фізичної особи наведено в розділі ІІІ "Реструктуризація боргів боржника" книги четвертої "Відновлення платоспроможності фізичної особи" Кодексу.

Зокрема стаття 124 цього Кодексу встановлює загальні вимоги до плану реструктуризації боргів боржника, серед яких є вимоги до умов, що мають бути зазначені у цьому плані (частина друга), зокрема: - інформація про визнані судом вимоги кредиторів із зазначенням їх розміру та черговості задоволення (пункт 2); - вимоги кредиторів до боржника, які будуть прощені (списані) у разі виконання плану реструктуризації боргів (пункт 6).

ВИСНОВКИ: у цій справі оскаржується постанова апеляційного господарського суду, предметом перегляду якої була ухвала господарського суду, якою, зокрема, затверджено план реструктуризації боргів у справі про неплатоспроможність фізичної особи.

Оскаржуване судове рішення стосується розгляду вимог кредиторів, їх задоволення та погашення, можливість касаційного оскарження якого передбачено спеціальними нормами Кодексу України з процедур банкрутства, а саме частиною 3 ст. 9 Кодексу України з процедур банкрутства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предмет касаційного оскарження, оскарження у справах про банкрутство, особливості стадій банкрутства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: