open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Ухвалою

від 11 жовтня 2023 року

у справі № 922/4460/21

Господарська юрисдикція

Щодо можливості касаційного оскарження постанов апеляційного суду, прийнятих за результатом перегляду ухвал суду першої інстанції про затвердження плану реструктуризації боргів фізичної особи у справі про її неплатоспроможність

ФАБУЛА СПРАВИ

Фізична особа ОСОБА_1 звернувся до Господарського суду Із заявою про відкриття провадження у справі про його неплатоспроможність у порядку п. 1 ч. 2 ст. 115 Кодексу України з процедур банкрутства.

Ухвалою господарського суду відкрито провадження у справі № 922/4460/21 про неплатоспроможність фізичної особи ОСОБА_1, введено процедуру реструктуризації боргів боржника, призначено керуючим реструктуризацією боргів.

Ухвалою господарського суду задоволено заяву керуючого реструктуризацією про затвердження плану реструктуризації боргів ОСОБА_1 у справі № 922/4460/21.

Постановою апеляційного господарського суду ухвалу господарського суду залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Предметом касаційного перегляду у цій справі є судові рішення місцевого господарського суду та апеляційного господарського суду про затвердження плану реструктуризації боргів фізичної особи у справі про неплатоспроможність.

Відповідно до частини третьої статті 9 Кодексу України з процедур банкрутства у касаційному порядку не підлягають оскарженню постанови апеляційного господарського суду, прийняті за результатами перегляду судових рішень, крім: ухвали про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), ухвали попереднього засідання, ухвал за результатами розгляду грошових вимог кредиторів, поданих після закінчення строку, встановленого для їх подання, ухвали про закриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), а також постанови про визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури або процедури погашення боргів боржника та рішень, прийнятих за результатами розгляду заяв, поданих у межах провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність).

Наведений в частині третій статті 9 Кодексу України з процедур банкрутства, перелік судових рішень, що підлягають касаційному оскарженню, є вичерпним, і тому подання касаційних скарг на інші судові рішення (тобто відсутні у вказаному переліку) виключає можливість здійснення касаційного провадження за такими скаргами.

Водночас, в зазначеному переліку судових рішень у справі про банкрутство (неплатоспроможність), що підлягають касаційному оскарженню, відсутнє судове рішення про затвердження плану реструктуризації боргів фізичної особи у справі про неплатоспроможність.

Господарський суд на підготовчому засіданні розглядає план реструктуризації, доданий до заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, без застосування статті 126 цього Кодексу та заперечення кредитора. За результатами розгляду на підготовчому засіданні господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність з одночасним затвердженням плану реструктуризації, передбаченого цим пунктом, або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність через невідповідність поданої заяви умовам реструктуризації, визначеним цим пунктом.

Отже, наведені норми виділяють окремий спрощений порядок звернення фізичною особою боржником до господарського суду із заявою про його неплатоспроможність та відповідно спрощений порядок розгляду такої заяви судом, адже у підготовчому засіданні господарський суд постановляє ухвалу про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність з одночасним затвердженням плану реструктуризації або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність.

Разом з тим, абзацом 5 пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства передбачено, що зазначені ухвали можуть бути оскаржені в апеляційному та касаційному порядку відповідно до Господарського процесуального кодексу України.

Таким чином, законодавцем у пункті 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства виокремлено спрощений порядок звернення фізичною особою боржником до суду із заявою про неплатоспроможність, розгляду цієї заяви, а також встановлено можливість апеляційного та касаційного оскарження ухвали суду, прийнятої за результатом підготовчого засідання.

Можливість такого оскарження також узгоджується із частиною третьою статті 9 Кодексу України з процедур банкрутства, яка передбачає касаційне оскарження ухвал про відкриття провадження у справі про банкрутство (неплатоспроможність), адже за наслідком розгляду заяви в порядку абзацу 4 пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" суд відкриває провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи із одночасним затвердженням плану реструктуризації.

ВИСНОВКИ: не підлягають касаційному оскарженню постанови суду апеляційної інстанції, прийняті за результатом перегляду ухвал суду першої інстанції щодо затвердження плану реструктуризації боргів фізичної особи, постановлених в загальному порядку, визначеному Книгою IV Кодексу України з процедур банкрутства.

Водночас, апеляційний та касаційний перегляд постанов апеляційного господарського суду, прийнятих за результатами перегляду ухвал суду першої інстанції про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність з одночасним затвердженням плану реструктуризації, або про відмову у відкритті провадження у справі про неплатоспроможність, постановлених у підготовчому засіданні в порядку абзацу 4 пункту 5 розділу "Прикінцеві та перехідні положення" Кодексу України з процедур банкрутства (за спрощеною процедурою) прямо передбачений положенням абзацу 5 вказаного пункту.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предмет касаційного оскарження, оскарження у справах про банкрутство, особливості стадій банкрутства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: