open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 19 липня 2022 року

у справі № 758/14965/14-к

Кримінальна юрисдикція

Щодо допустимості як доказу протоколу НСРД, складеного поза межами строку, визначеного ч. 3 ст. 252 КПК України

ФАБУЛА СПРАВИ

За вироком суду першої інстанції ОСОБА_7 визнано винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 307, ч. 2 ст. 307, ч. 2 ст. 309 КК, та призначено покарання у виді позбавлення волі:

  1. за ч. 1 ст. 307 КК - на строк 4 роки;
  2. за ч. 2 ст. 307 КК - на строк 6 років із конфіскацією всього майна, що є його власністю;
  3. за ч. 2 ст. 309 КК - на строк 3 роки.

Згідно з ч. 1 ст. 70 КК за сукупністю злочинів шляхом поглинення менш суворого покарання більш суворим призначено ОСОБА_7 остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 6 років з конфіскацією всього майна, що є його власністю.

Апеляційний суд ухвалою вирок щодо ОСОБА_7 скасував, а кримінальне провадження за обвинуваченням ОСОБА_7 за ч. 1 ст. 307, ч. 2 ст. 307, ч. 2 ст. 309 КК закрив на підставі п. 3 ч. 1 ст. 284 КПК у зв`язку з невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи і вичерпанням можливості їх отримати.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до ч. 3 ст. 252 КПК протоколи про проведення негласних слідчих (розшукових) дій з додатками не пізніше ніж через 24 години з моменту припинення зазначених НСРД передаються прокурору.

Суд апеляційної інстанції також констатував, що під час проведення НСРД було допущено наступні порушення:положень ч. 3 ст. 252 КПК, згідно з якими протоколи про проведення НСРД з додатками не пізніше ніж через 24 години з моменту припинення НСРД передаються прокурору, однак проведення НСРД було припинено 19 серпня 2014 року, а, протокол за результатами проведення оперативної закупки складено лише 04 листопада 2014 року, тобто з перевищенням строку передання протоколу з додатками прокурору.

Ці порушення, на думку апеляційного суду, поставили під сумнів достовірність результатів НСРД.

ВИСНОВКИ: доводи прокурора про те, що ненаправлення прокурору протоколів про проведення НСРД з додатками не пізніше ніж через 24 години з моменту припинення зазначених НСРД не є підставою визнання їх недопустимим доказом, оскільки самі відомості є правдивими, отриманими згідно з вимогами законодавства, а такі порушення можуть бути лише підставою для притягнення до дисциплінарної відповідальності уповноважених осіб, не спростовують таких висновків суду апеляційної інстанції, не свідчать про допущення цим судом істотних порушень вимог КПК.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок проведення НСРД, фіксація ходу негласних слідчих (розшукових) дій, фіксація ходу негласних слідчих (розшукових) дій, допустимість доказів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: