open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 906/620/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 вересня 2023 року

у справі № 906/620/21

Господарська юрисдикція

Щодо співвідношення понять "піщана суміш" та "пісок"

Фабула справи: прокурор звернувся з позовом до КП "Житомирводоканал" та ТОВ "РБК "БІЛД-Україна" про визнання недійсним інвестиційного договору, укладеного між КП "Житомирводоканал" та ТОВ "РБК "БІЛД-Україна".

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що інвестиційний договір не відповідає вимогам ч. 1 ст. 203 ЦК України, укладений з порушенням вимог Кодексу України про надра та ЗК України щодо отримання спеціального дозволу на користування надрами та оформлення права користування землями під водосховищем, у зв`язку з чим має бути визнаний недійсним відповідно до положень ст. 207 ГК України, ст. 228 ЦК України, ст. 4 Кодексу України про надра.

Справа розглядалася судами неодноразово.

За результатами нового розгляду рішенням господарського суду, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, позов задоволено.

Мотивація касаційної скарги: КП "Житомирводоканал" вважає, що суди належним чином не дослідили докази та не надали оцінки щодо співвідношення таких понять, як "піщана суміш" та "пісок". При цьому, жодного документа на підтвердження факту видобування такої корисної копалини як "пісок", до матеріалів справи ні Прокурором ні позивачем надано не було.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ст.6 Кодексу України про надра, корисні копалини за своїм значенням поділяються на корисні копалини загальнодержавного і місцевого значення. Віднесення корисних копалин до корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення здійснюється Кабінетом Міністрів України за поданням центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Згідно Переліку корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 № 827 "Про затвердження переліків корисних копалин загальнодержавного та місцевого значення", сировина піщано-гравійна - пісок є корисною копалиною місцевого значення.

Крім того, Переліком корисних копалин місцевого значення, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12.12.1994 № 827 визначено корисними копалинами загальнодержавного значення пісок як вогнетривка сировина, пісок як сировина формувальна та для грудкування залізорудних концентратів та пісок кварцовий як сировина скляна та фарфоро-фаянсова.

Відповідно до п. 3.1. Інструкції із застосування Класифікації запасів і ресурсів корисних копалин державного фонду надр до родовищ піску та гравію, затвердженого наказом № 198 Державної комісії України по запасах корисних копалин при Міністерстві охорони навколишнього природного середовища України від 25.06.2007, пісок - сипка осадова дрібноуламкова гірська порода, що складена різною мірою обкатаними зернами (кварц, польові шпати, слюда, інші) та рідше уламками мінералів і порід розміром від 0,05 до 5,0 мм.

Отже, пісок, за своєю суттю є сумішшю обкатаних зерен різних порід і мінералів. У свою чергу, як правильно зазначено апеляційним господарським судом, законодавством України не встановлено визначення поняття "піщана суміш", яке вказано в спірному інвестиційному договорі, що дозволяє сторонам трактувати його на свій власний розсуд.

Водночас досліджуючи поняття "піщана суміш", зокрема, звертаючись до Національного стандарту України суд апеляційної інстанції зазначив, що піщана суміш - це тип природної суміші, яка складається з піску і можливо інших дрібних часток. Пісок є дрібними кристалами, зазвичай складається з кварцу, і може мати різні кольори в залежності від мінерального складу. Інші дрібні частки, такі як глина або речовини органічного походження, також можуть присутні в піщаній суміші. Піщані суміші широко поширені у природі і можуть бути знайдені у пустелях, пляжах, річкових днах та інших місцях.

Крім того, згідно Словника української мови, слово "піщаний" тлумачиться, як такий, що складається з піску, який містить у собі багато піску, який росте, живе на піску, в пісках.

Висновки: поняття "піщана суміш" є ширшим за поняття "пісок" та включає його.

Такими чином, включенням в спірний інвестиційний договір поняття "піщана суміш" сторонами фактично надано можливість суб'єкту господарювання здійснювати видобуток надр місцевого значення, зокрема, піску.

Ключові слова: право загального надрокористування, видобуток корисних копалин, екологічна експертиза

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: