open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 14 листопада 2018 року

у справі № 423/1642/15-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо переривання позовної давності за вимогою про стягнення боргу за основним зобов'язанням поданням позову про звернення стягнення на предмет іпотеки

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ «Кредитні ініціативи» звернулось до суду з позовом до ОСОБА_4 про стягнення заборгованості за кредитним договором.

Рішенням суду першої інстанції позов ТОВ «Кредитні ініціативи» задоволено.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції скасовано та ухвалено нове судове рішення, яким у задоволенні позову ТОВ «Кредитні ініціативи»відмовлено.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з частинами першою та другою статті 264 ЦК України перебіг позовної давності переривається вчиненням особою дії, що свідчить про визнання нею свого боргу або іншого обов'язку.

Позовна давність переривається у разі пред'явлення особою позову до одного із кількох боржників, а також якщо предметом позову є лише частина вимоги, право на яку має позивач.

Аналіз зазначеної норми права указує про те, що у разі визнання боргу чи пред'явлення особою позову до боржника позовна давність переривається.

У випадку пред'явлення позову про звернення стягнення на предмет іпотеки, як і у випадку пред'явлення кредитором позову до боржника про стягнення кредитної заборгованості, кредитор заявляє про порушення боржником права кредитора на належне виконання основного зобов'язання, у зв'язку з чим кредитор просить суд захистити це право.

Отже, звернення до суду із позовом про звернення стягнення на предмет іпотеки або із позовом про стягнення грошового боргу спрямовані на захист права кредитора на належне виконання боржником основного зобов'язання.

ВИСНОВКИ: висновок апеляційного суду про те, що пред'явлення позову про звернення стягнення на предмет іпотеки не тягне за собою переривання перебігу позовної давності, оскільки предметом спору, що виник між сторонами у справі, яка переглядається є виключно кредитна заборгованість за договором є помилковим.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правила перебігу позовної давності, підстави переривання позовної давності, іпотечне зобов'язання, порушення кредитного зобов'язання

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: