open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 червня 2021 року

у справі № 539/4114/19

Цивільна юрисдикція

Щодо підстав для встановлення факту належності архівної довідки про участь особи у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, за участю заінтересованих осіб: Міністерство оборони України, управління соціального захисту населення виконавчого комітету міської ради.

Заява ОСОБА_1 мотивована тим, що з метою отримання посвідчення нового зразка особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, він звернувся до Управління соціального захисту населення міської ради, де його зобов'язали надати архівну довідку з Міністерства оборони України, що підтверджувала б факт його участі у ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС. У довідці Галузевого державного архіву Міністерства оборони України допущену помилку в його прізвищі, у зв`язку з чим Управління соціального захисту населення міської ради відмовило у видачі посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС. Позивач просив суд встановити факт належності ОСОБА_1 довідки Галузевого Державного архіву Міністерства оборони України.

Рішенням суду першої інстанції, залишеним без змін постановою апеляційного суду, заяву ОСОБА_1 задоволено.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до пункту 6 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Згідно зі статтею 15 Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (у редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин) підставами для визначення статусу учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС є період роботи (служби) у зоні відчуження, що підтверджено відповідними документами.

Відповідно до пункту 2 Порядку видачі посвідчень особам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та іншим категоріям громадян, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2018 року № 551 (далі - Порядок) посвідчення є документом, що підтверджує статус осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Посвідчення видаються уповноваженим органом за місцем проживання (реєстрації) особи на підставі рішень, комісій з визначенням статусу осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, та інших категорій громадян, утворених уповноваженими органами (пункт 11 Порядку).

Посвідчення видаються учасникам наслідків аварії на Чорнобильській АЕС на підставі одного з таких документів: довідки архівної установи про участь у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження із зазначенням періоду служби (виконання робіт), днів виїзду на об`єкти або в населені пункти зони відчуження, у разі потреби - довідки командира військової частини, військового квитка, витягу з особової справи військовослужбовця, звіреного в установленому порядку.

ВИСНОВКИ: довідка Галузевого Державного архіву Міністерства оборони України про участь особи у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження є необхідним документом для отримання посвідчення заявнику, проте у ній допущено помилки, які заявник не може у встановленому законом порядку виправити, а тому наявні підстави для встановлення юридичного факту належності ОСОБА_1 цієї архівної довідки.

Аргументи касаційної скарги про те, що справа за заявою ОСОБА_1 підлягає розгляду у порядку адміністративного судочинства, не заслуговують на увагу, оскільки Виконавчий комітет управління соціального захисту населення міської ради не відмовляв заявнику у видачі посвідчення учасника ліквідації аварії на Чорнобильській АЕС, а тому в нього відсутні підстави на оскарження таких дій до адміністративного суду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: право на соціальні пільги, правовий статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, порядок встановлення юридичних фактів, критерії розмежування судової юрисдикції

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: