open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
В цій справі Великою Палатою Верховного Суду відступлено від інших правових висновків

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 23 травня 2022 року

у справі № 539/4118/19[1]

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості встановлення факту належності довідки про участь особи у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС у порядку окремого провадження

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду у порядку окремого провадження із заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, за участю заінтересованих осіб: Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, Міністерство оборони України.

Заява ОСОБА_1 мотивована тим, що з метою отримання посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, він звернувся до Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації, де його зобов`язали надати архівну довідку з Міністерства оборони України, що підтверджувала б факт його участі у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Проте у довідці Галузевого Державного архіву Міністерства оборони України його прізвище зазначено з помилкою. Зазначену довідку він подав до Управління соціального захисту населення районної державної адміністрації Полтавської області, втім отримав відмову у видачі посвідчення особи, яка постраждала внаслідок Чорнобильської катастрофи 1 категорії, з рекомендацією звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документа.

На підставі викладеного заявник просив суд встановити факт належності йому, ОСОБА_1 довідки Галузевого Державного архіву Міністерства оборони України, оскільки будь-яким іншим способом встановлення такого факту є неможливим.

Рішенням суду першої інстанції зазначену заяву ОСОБА_1 задоволено.

Постановою апеляційний суд залишив рішення суду першої інстанції без змін.

КЦС ВС скасував рішення судів попередніх інстанції, закрив провадження у справі та роз'яснив ОСОБА_1 право звернутися з відповідним позовом до суду адміністративної юрисдикції.

ОЦІНКА СУДУ

Згідно з правилами пункту 6 частини першої статті 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

ВИСНОВКИ: довідка про участь особи у ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС в зоні відчуження не є правовстановлюючим документом, а тому цей факт не може бути встановлений на підставі пункту 6 частини першої статті 315 ЦПК України.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: право на соціальні пільги, правовий статус постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, порядок встановлення юридичних фактів, критерії розмежування судової юрисдикції

Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: