open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 січня 2021 року

у справі № 1519/2-4031/11

Цивільна юрисдикція

Щодо порядку розгляду належно оформленої заяви про перегляд заочного рішення суду

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним цивільним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 16 грудня 2019 року у справі № 286/1130/13-ц

від 25 лютого 2020 року у справі № 755/5323/16-ц

від 20 травня 2020 року у справі № 653/4813/17

ФАБУЛА СПРАВИ

ВАТ «Державний ощадний банк України», правонаступником якого є АТ «Ощадбанк», звернулося до суду із позовом до ОСОБА_1 та ОСОБА_2, в якому просило суд стягнути солідарно з відповідачів на свою користь заборгованість за кредитом в розмірі 309 340, 29 доларів США.

Заочним рішенням суду першої інстанції позов задоволено.

ОСОБА_1 подала до суду заяву про перегляд заочного рішення, в якій просила суд:

поновити строк на подання заяви про перегляд заочного рішення суду першої інстанції;

переглянути і скасувати заочне рішення суду першої інстанції у цивільній справі № 1519/2-4031/11, призначивши справу до розгляду за правилами загального позовного провадження.

Ухвалою суду першої інстанції відмовлено у задоволенні заяви ОСОБА_1 про поновлення строку для подання заяви про перегляд заочного рішення, а заяву ОСОБА_1 про перегляд вказаного заочного рішення залишено без розгляду.

Постановою апеляційного суду від ухвалу суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно статті 284 ЦПК України заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Наслідки пропущення процесуальних строків, визначені статтею 126 ЦПК України, згідно якої право на вчинення процесуальної дії втрачається із закінченням строку, встановленого законом або судом. Документи, подані після закінчення процесуальних строків, залишаються без розгляду, крім випадків, передбачених цим Кодексом.

Встановивши, що відповідач, будучи обізнаною про розгляд судом цієї справи та наявність заочного рішення, невиправдано зволікала із поданням заяви про перегляд заочного рішення, пропустила строк подачі такої заяви більш ніж на вісім років, не навела поважних причин такого тривалого пропуску строку, суд першої інстанції, з висновком якого погодився апеляційний суд, дійшов обґрунтованого висновку про відсутність підстав для втручання у принцип res judicata (остаточності судового рішення) та поновлення пропущеного строку, залишивши заяву відповідача про перегляд заочного рішення без розгляду.

ВИСНОВКИ: лише у випадку подання належно оформленої заяви про перегляд заочного рішення, у строки, визначені статтею 284 ЦПК України (статтею 228 ЦПК України 2004 року), або з відповідним клопотанням про поновлення процесуального строку, передбаченого на звернення до суду із заявою про перегляд заочного рішення, яке позитивно розглянуте судом, можливо прийняти до розгляду заяву про перегляд заочного рішення та постановити ухвалу про залишення такої заяви без задоволення або скасувати заочне рішення і призначити справу до розгляду в загальному порядку (частина третя статті 287 ЦПК України).

КЛЮЧОВІ СЛОВА: процедура судового розгляду, підстави перегляду судового рішення, підстави залишення заяви без розгляду

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: