open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 08 квітня 2021 року

у справі № 177/1251/18

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості оскарження ухвали суду першої інстанції про відмову у прийнятті заяви про збільшення позовних вимог в апеляційному порядку окремо від рішення суду

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулась до суду із позовом до ОСОБА_2, третя особа - орган опіки та піклування виконавчого комітету районної у місті ради, про визнання особи такою, що втратила право користування житловим приміщенням.

Ухвалою суду першої інстанції у прийнятті заяви про збільшення позовних вимог відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду відмовлено ОСОБА_1, від імені та в інтересах якої діє представник ОСОБА_7, у відкритті апеляційного провадження на ухвалу суду першої інстанції.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до частини другої статті 352 ЦПК України ухвала суду першої інстанції оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадках, передбачених статтею 353 цього Кодексу.

Статтею 353 ЦПК України визначено вичерпний перелік ухвал суду першої інстанції, які підлягають апеляційному оскарженню окремо від рішення суду, та не передбачено можливості такого оскарження ухвали суду першої інстанції про відмову у прийнятті до розгляду заяви про збільшення розміру позовних вимог. Крім того, зазначена ухвала не перешкоджає реалізації права заявника на звернення за судовим захистом шляхом пред`явлення позову.

Згідно з пунктом 1 частини першої статті 358 ЦПК України суд апеляційної інстанції відмовляє у відкритті апеляційного провадження у справі, якщо апеляційну скаргу подано на судове рішення, що не підлягає апеляційному оскарженню.

ВИСНОВКИ: ухвала суду першої інстанції про відмову у прийнятті заяви про збільшення розміру позовних вимог відповідно до положень ЦПК України не входить до переліку ухвал, визначеного статтею 353 ЦПК України, на які можуть бути подані скарги окремо від рішення суду.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предмет апеляційного оскарження, наслідки повернення позовної заяви, принцип забезпечення права на апеляційне оскарження

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: