open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 28 липня 2021 року

у справі № 460/3535/16-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо можливості апеляційного оскарження ухвали суду першої інстанції про відмову в затвердженні мирової угоди

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду із позовом, в якому просила стягнути солідарно з ОСОБА_2 і ОСОБА_3 заборгованість за договором позики.

Заочним рішенням суду позов ОСОБА_1 задоволено.

Ухвалою суду першої інстанції у задоволенні заяви державного виконавця про затвердження мирової угоди у процесі виконання рішення відмовлено.

Ухвалою апеляційного суду апеляційну скаргу представника ОСОБА_3 - ОСОБА_4 на ухвалу суду першої інстанції повернуто скаржнику.

ОЦІНКА СУДУ

Частинами першою та другою статті 352 ЦПК України визначено, що учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково.

Ухвала суду першої інстанції оскаржується в апеляційному порядку окремо від рішення суду у випадках, передбачених статтею 353 цього Кодексу.

Відповідно до пункту 4 частини п'ятої статті 357 ЦПК України апеляційна скарга не приймається до розгляду і повертається судом апеляційної інстанції, якщо скаргу подано на ухвалу, що не підлягає оскарженню окремо від рішення суду.

Наведене дає підстави для висновку про те, що законом передбачено вичерпний перелік ухвал суду першої інстанції, які підлягають оскарженню в апеляційному порядку, при цьому, у разі оскарження ухвали суду першої інстанції, яка не передбачена переліком, для апеляційного суду також діє імперативна норма, яка передбачає повернення апеляційної скарги.

ВИСНОВКИ: згідно з пунктом 11 частини першої статті 353 ЦПК України окремо від рішення суду можуть бути оскаржені в апеляційному порядку ухвали суду першої інстанції щодо затвердження мирової угоди. У той же час вказана норма не передбачає можливості оскарження ухвали суду першої інстанції про відмову в затвердженні мирової угоди.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: предмет апеляційного оскарження, право на перегляд судових рішень, правові наслідки затвердження мирової угоди

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: