open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 25 серпня 2021 року

у справі № 760/16859/19

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів про оскарження дій виконавця особою, яка не є стороною виконавчого провадження

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постановах

від 30 травня 2018 року у справі № 815/2255/16

від 27 березня 2019 року у справі № 823/359/18

від 05 червня 2019 року у справі № 676/5081/16-ц

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до приватного виконавця виконавчого округу ОСОБА_2 про визнання незаконним та скасування постанови та акта про передачу майна стягувачу у рахунок погашення боргу.

Ухвалою суду першої інстанції, залишеною без змін постановою апеляційного суду, закрито провадження у справі за вищевказаним позовом ОСОБА_1. Суд дійшов висновку, що справа підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

ОЦІНКА СУДУ

Відповідно до частин першої та другої статті 15 Закону України «Про виконавче провадження» сторонами виконавчого провадження є стягувач і боржник.

Стягувачем є фізична або юридична особа чи держава, на користь чи в інтересах яких видано виконавчий документ.

Боржником є визначена виконавчим документом фізична або юридична особа, держава, на яких покладається обов'язок щодо виконання рішення.

У статті 447 ЦПК України передбачено, що сторони виконавчого провадження мають право звернутися до суду із скаргою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця під час виконання судового рішення, ухваленого відповідно до цього Кодексу, порушено їхні права чи свободи.

Відповідно до частини першої статті 287 КАС України учасники виконавчого провадження (крім державного виконавця, приватного виконавця) та особи, які залучаються до проведення виконавчих дій, мають право звернутися до адміністративного суду із позовною заявою, якщо вважають, що рішенням, дією або бездіяльністю державного виконавця чи іншої посадової особи органу державної виконавчої служби або приватного виконавця порушено їхні права, свободи чи інтереси, а також якщо законом не встановлено інший порядок судового оскарження рішень, дій чи бездіяльності таких осіб.

Згідно з частиною другою статті 74 Закону України «Про виконавче провадження» рішення, дії чи бездіяльність виконавця та посадових осіб органів державної виконавчої служби щодо виконання рішень інших органів (посадових осіб), у тому числі постанов державного виконавця про стягнення виконавчого збору, постанов приватного виконавця про стягнення основної винагороди, витрат виконавчого провадження та штрафів, можуть бути оскаржені сторонами, іншими учасниками та особами до відповідного адміністративного суду в порядку, передбаченому законом.

ВИСНОВКИ: спір підлягає розгляду у порядку адміністративного судочинства, у разі оскарження дій приватного, державного виконавця особою, яка не є стороною виконавчого провадження.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус сторони виконавчого провадження, судовий контроль за виконанням судових рішень, адміністративна юрисдикція

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: