open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 912/1181/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 02 вересня 2021 року

у справі № 912/1181/20

Господарська юрисдикція

Щодо визначення того, чи є особа заінтересованою у вчиненні товариством правочину

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним господарським судом у складі Верховного Суду в постанові

від 14.04.2021 у справі № 911/2571/19

Фабула справи: ТОВ «Інвестиційна компанія «Фінлекс-Інвест», Компанія НЕВАВІТ ХОЛДІНГ ЕНД ФАЙНЕНС (НХВ) ЛІМІТЕД (NEWAVIT HOLDING AND FINANCE LIMITED) та Компанія МЕЙТЕКС ІНВЕСТМЕНТ (ГРУП) ЛІМІТЕД (МАYTEX INVESTMENT (GROUP) LIMITED звернулися з позовом до ВАТ по газопостачанню та газифікації «Кіровоградгаз» про визнання недійсними рішень позачергових загальних зборів акціонерів ВАТ по газопостачанню та газовідведенню «Кіровоградгаз».

Позивачі зазначають про те, що спірні рішення по п.п. 22, 23 порядку денного були прийняті заінтересованою у їх прийнятті особою, яка не мала права брати участі у голосуванні з прийняття цих рішень.

Господарський суд рішенням, залишеним без змін постановою апеляційного господарського суду, у задоволенні позовних вимог відмовив повністю.

Мотивація касаційної скарги: ТОВ «Інвестиційна компанія «Фінлекс-Інвест» зазначає про те, що неправильне застосування судами п. 1 ч. 3 ст. 71 Закону України «Про акціонерні товариства» призвело до помилкового висновку щодо наявності у АТ «Національна акціонерна компанія «Нафтогаз України» права голосу по п. 23 питання порядку денного, у вирішенні якого заінтересована у вчиненні правочинів третя особа не мала права голосу.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч. 2 ст. 71 Закону України «Про акціонерні товариства» (тут і далі по тексту: у редакції, чинній станом на дату прийняття спірних рішень) особою, заінтересованою у вчиненні акціонерним товариством правочину, може бути будь-яка з таких осіб:

  1. посадова особа органу акціонерного товариства або її афілійовані особи;
  2. акціонер, який одноосібно або спільно з афілійованими особами володіє принаймні 25 відсотками голосуючих акцій товариства, та його афілійовані особи (крім випадків, коли акціонер прямо або опосередковано володіє 100 відсотками голосуючих акцій такого акціонерного товариства);
  3. юридична особа, в якій будь-яка з осіб, передбачених п.П. 1 та 2 цієї частини, є посадовою особою;
  4. інші особи, визначені статутом акціонерного товариства.

Згідно з ч. 3 ст. 71 цього закону особа, визначена у ч. 2 цієї статті, вважається заінтересованою у вчиненні акціонерним товариством правочину, якщо вона:

  1. є стороною такого правочину або є членом виконавчого органу юридичної особи, яка є стороною правочину;
  2. отримує винагороду за вчинення такого правочину від акціонерного товариства (посадових осіб акціонерного товариства) або від особи, яка є стороною правочину;
  3. внаслідок такого правочину набуває майно;
  4. бере участь у правочині як представник або посередник (крім представництва акціонерного товариства посадовими особами).

За визначенням, наведеним у ст. 2 Закону України «Про акціонерні товариства», афілійованими одна щодо іншої особи (далі - афілійовані особи) є, зокрема, юридичні особи, за умови, що одна з них здійснює контроль над іншою чи обидві перебувають під контролем третьої особи.

У ч. 2 ст. 2 Закону України «Про акціонерні товариства» передбачається, що термін «контроль» у цьому Законі вживається у значенні, наведеному в Законі України «Про захист економічної конкуренції».

За змістом Закону України «Про захист економічної конкуренції» під терміном «контроль» розуміється вирішальний вплив однієї чи декількох пов'язаних юридичних та/або фізичних осіб на господарську діяльність суб`єкта господарювання чи його частини, який здійснюється безпосередньо або через інших осіб, зокрема завдяки: праву володіння чи користування всіма активами чи їх значною частиною; праву, яке забезпечує вирішальний вплив на формування складу, результати голосування та рішення органів управління суб`єкта господарювання; укладенню договорів і контрактів, які дають можливість визначати умови господарської діяльності, давати обов`язкові до виконання вказівки або виконувати функції органу управління суб`єкта господарювання; заміщенню посади керівника, заступника керівника спостережної ради, правління, іншого наглядового чи виконавчого органу суб`єкта господарювання особою, яка вже обіймає одну чи кілька із зазначених посад в інших суб`єктах господарювання; обійманню більше половини посад членів спостережної ради, правління, інших наглядових чи виконавчих органів суб`єкта господарювання особами, які вже обіймають одну чи кілька із зазначених посад в іншому суб`єкті господарювання. Пов`язаними особами є юридичні та/або фізичні особи, які спільно або узгоджено здійснюють господарську діяльність, у тому числі спільно або узгоджено чинять вплив на господарську діяльність суб`єкта господарювання. Зокрема, пов`язаними фізичними особами вважаються такі, які є подружжям, батьками та дітьми, братами та (або) сестрами.

Висновки: визначення того, чи є особа заінтересованою у вчиненні товариством правочину, така особа має відповідати принаймні одному з критеріїв, наведених у ч. 2 ст. 71 Закону України «Про акціонерні товариства», та одночасно відповідати одному з критеріїв, які перелічені у ч. 2 ст. 71 цього Закону.

Тобто, належність особи до переліку осіб, наведених в ч. 2 ст. 71 Закону України «Про акціонерні товариства», не призводить автоматично до визнання такої особи заінтересованою без встановлення умов, наведених у ч. 3 цієї норми.

Ключові слова: захист корпоративних прав, діяльність органів правління, оскарження рішень загальних зборів, права окремих акціонерів, доведення зацікавленості особи

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: