open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 листопада 2020 року

у справі № 911/956/17

Господарська юрисдикція

Щодо порядку визнання недійсними правочинів, які укладені до моменту набрання чинності КУзПБ

ФАБУЛА СПРАВИ

Постановою господарського суду, зокрема, визнано банкрутом ТОВ "Броварський домобудівний комбінат "Меркурій", відкрито ліквідаційну процедуру.

Ухвалою господарський суд заяву ліквідатора ТОВ "Броварський домобудівний комбінат "Меркурій" про визнання недійсним правочину та стягнення 876 186, 85 грн задовольнив частково.

Постановою апеляційний господарський суд ухвалу господарського суду скасував; прийняв нове рішення, яким в задоволенні позовних вимог за заявою ліквідатора відмовив.

ОЦІНКА СУДУ

При вирішенні спору про визнання недійсним договору потрібно приймати до уваги ті підстави для визнання недійсним договору, які існували на момент укладення такого договору. А конституційний принцип незворотності дії закону у часі необхідно застосовувати таким чином, що розширення прав учасників провадження у часі на спростування дійсності оспорюваного правочину, який укладено боржником до моменту відкриття провадження у справі про банкрутство з одного року (за статтею 20 Закону про банкрутство, в редакції, яка діяла до 21.10.2019) до трьох років за статтею 42 Кодексу України з процедур банкрутства, не означає можливості застосування передбачених даною нормою підстав для визнання недійсними правочинів боржника, незалежно від того, були ці правочини укладені з моменту набрання чинності КУзПБ з 21.10.2019 чи раніше.

ВИСНОВКИ: як вбачається з Прикінцевих та перехідних положень Кодексу України з процедур банкрутства, ним не передбачено надання зворотної дії в часі положенням статті 42 цього Кодексу, як і будь-яким іншим положенням Кодексу. З огляду на таке, до договорів, які укладені до моменту набрання чинності КУзПБ застосовуються загальні чи спеціальні норми матеріального права, які визначають підстави недійсності цих договорів та існували на момент укладення договору (вчинення правочину) .

КЛЮЧОВІ СЛОВА: дія закону у часі, принцип незворотності дії в часі законів, недійсність правочинів, порядок провадження у справі про банкрутство

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: