open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 193/375/19
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного кримінального суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 лютого 2021 року

у справі № 193/375/19

Кримінальна юрисдикція

Щодо дотримання права на захист при отриманні зразків для експертизи

Аналогічна правова позиція висловлена

Касаційним кримінальним судом у складі Верховного Суду в постановах

від 03 грудня 2018 року у справі № 722/1172/16-к

від 25 червня 2019 року у справі № 423/1766/16

від 02 квітня 2020 року у справі № 415/1864/14-к

від 07 грудня 2020 року у справі № 728/578/19

ФАБУЛА СПРАВИ

За вироком суду першої інстанції ОСОБА_1 визнано винуватим і засуджено за ч. 1 ст. 121 КК до покарання у виді позбавлення волі на строк 5 років.

Апеляційний суд ухвалою змінив вирок місцевого суду щодо ОСОБА_1, виключивши з мотивувальної частини рішення посилання на протокол огляду предмета (верхнього одягу ОСОБА_1), висновок експерта (судово-медичної імунологічної експертизи речових доказів), висновок (щодо результатів медичного огляду з метою виявлення стану алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння), обставину, що обтяжує покарання ОСОБА_1 - вчинення злочину у стані наркотичного сп'яніння. В іншій частині вирок районного суду було залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Посилання засудженого на недопустимість постанови про відібрання зразків для проведення експертного дослідження, протоколу отримання зразків для експертизи, через порушення його права на захист при їх відібранні, а також процесуального порядку їх проведення, Верховний Суд вважає необґрунтованими.

Крім того, у матеріалах справи відсутні будь-які дані, які б указували, що ця дія була здійснена всупереч волі ОСОБА_1 або із застосуванням до нього фізичного чи психічного тиску. Протокол за результатами цієї слідчої дії був складений у відповідності до вимог КПК, підписаний, у тому числі підозрюваним. При цьому будь-яких зауважень, зокрема щодо участі захисника у цій процесуальній дії, від нього не надходило.

Також отримання зразків для експертизи є самостійною процесуальною дією, воно відбувається відповідно до ст. 245 КПК у порядку, визначеному ст. 241 цього Кодексу, на підставі постанови прокурора, яка є окремим процесуальним документом, а про проведення такої слідчої дії складається протокол згідно з вимогами цього Кодексу

З матеріалів кримінального провадження видно, що в них наявна постанова прокурора про відібрання зразків для проведення експертного дослідження у підозрюваного ОСОБА_1, протокол отримання зразків для експертизи, які складені уповноваженими особами, а саме прокурором, який здійснював процесуальне керівництво, та слідчим, який здійснював досудове розслідування у цьому кримінальному провадженні, а тому Верховний Суд не знаходить підстав вважати, що органом досудового розслідування порушено процесуальний порядок отримання зразків для експертизи або право на захист ОСОБА_1 під час проведення цієї слідчої дії.

ВИСНОВКИ: така процесуальна дія, як отримання зразків для експертизи, пов`язана з необхідністю отримання доказів, які носять об'єктивний характер, і не залежать від волі особи, у якої вони відбираються, а тому вона не може розглядатися як така, що порушує право особи зберігати мовчання. Присутність чи відсутність захисника у цьому випадку не може позначитися на змісті отриманих під час цієї дії результатів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: засади кримінального провадження, порядок проведення слідчих (розшукових) дій, порядок отримання зразків для експертизи, недопустимість доказів

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: