open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 569/5454/16-ц
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 24 лютого 2021 року

у справі № 569/5454/16-ц

Цивільна юрисдикція

Щодо юрисдикції спорів, пов’язаних з включенням вимог до реєстру акцептованих вимог кредиторів і про стягнення коштів за договором банківського вкладу

Аналогічна правова позиція висловлена

Великою Палатою Верховного Суду в постановах

від 06 червня 2018 року в справі № 727/8505/15-ц

від 29 серпня 2018 року в справі № 755/17365/15-ц

від 19 червня 2019 року в справі № 752/17889/17-ц

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулась до суду з позовом до ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» в особі уповноваженої особи Фонду гарантування фізичних осіб, у якому просила:

  1. визнати заборгованість ПАТ «Банк «Фінанси та Кредит» перед кредитором ОСОБА_1 в розмірі 106 377, 55 грн;
  2. зобов'язати уповноважену особу Фонду гарантування вкладів фізичних осіб ПАТ «Банк «Фінанси і Кредит» внести до реєстру акцептованих вимог кредиторів ПАТ «Банк «Фінанси і Кредит» кредиторські вимоги ОСОБА_2 по договорах -заявах про банківський строковий вклад від 30 травня 2014 року, № 300131/55777/370-14, від 30 травня 2014 року № 300131/55774/6-14, № від 05 червня 2015 року № 300131/177005/6-15 на загальну суму 106 377, 55 грн та віднести її вимоги до відповідної черги в порядку, встановленому чинним законодавством;
  3. стягнути з відповідача на її користь 30 000 грн у рахунок відшкодування моральної шкоди.

Рішенням суду першої інстанції позов задоволено частково.

Постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

При вирішенні питання юрисдикції спорів, пов`язаних із діяльністю та повноваженнями Фонду, судам слід враховувати, що Закон України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб»диференціює правовідносини, що:

  1. виникають між вкладником банку та Фондом щодо відшкодування коштів за вкладами у межах граничної суми виплати за рахунок коштів Фонду, складаються без участі банку боржника та регулюються положеннями розділу V «Гарантії Фонду та відшкодування коштів за вкладами» цього Закону;
  2. виникають між вкладником та банком, від імені якого діє уповноважена особа Фонду під час його ліквідації, щодо вимог кредиторів за вкладами у частині, що перевищує суму, виплачену Фондом, задоволення яких здійснюється за рахунок коштів, одержаних в результаті ліквідації та продажу майна (активів) банку та регулюються положеннями розділу VІІІ «Ліквідація банків» цього Закону.

У першому випадку правовідносини випливають із владних управлінських функцій Фонду як суб'єкта публічного права, який реалізує публічні інтереси держави у сфері гарантування вкладів фізичних осіб у цьому процесі або за його результатами впливає на фізичну особу та порушує її права, свободи чи інтереси в межах публічно-правових відносин.

У другому випадку правовідносини випливають із майнових (кредиторських) вимог фізичної особи до банку за договором банківського вкладу, задоволення яких відбувається не з підстав гарантування вкладів фізичних осіб, а з інших підстав - за рахунок коштів, одержаних внаслідок ліквідації банку в загальному порядку. Закон не покладає на державу в особі уповноважених нею органів забезпечення гарантійних зобов'язань щодо задоволення таких вимог.

ВИСНОВКИ: спір про включення вимог до реєстру акцептованих вимог кредиторів і стягнення за договором банківського вкладу коштів, що перевищують граничну суму відшкодування, є приватноправовим і залежно від суб'єктного складу має розглядатися за правилами цивільного чи господарського судочинства.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: повноваження Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, адміністративна юрисдикція, цивільна юрисдикція, адміністративне судочинство, цивільне судочинство, господарська юрисдикція, господарське судочинство, захист прав вкладників, спори за участю ФГВФО

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: