open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
Попередня

МІНІСТЕРСТВО АГРАРНОЇ ПОЛІТИКИ ТА ПРОДОВОЛЬСТВА УКРАЇНИ

НАКАЗ

31.07.2024  № 2337


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 серпня 2024 р.
за № 1243/42588

Про внесення змін до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 вересня 2016 року № 310

Відповідно до статті 6 Закону України «Про ветеринарну медицину», пункту 57 Всеохоплюючої стратегії імплементації Глави IV (Санітарні та фітосанітарні заходи) Розділу IV «Торгівля і питання, пов’язані з торгівлею» Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, схваленої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 24 лютого 2016 року № 228-р, пункту 8 Положення про Міністерство аграрної політики та продовольства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2021 року № 124, НАКАЗУЮ:

1. Внести зміни до преамбули наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 вересня 2016 року № 310 «Про затвердження Інструкції з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2016 року за № 1344/29474, а саме:

слова та цифри «від 25 листопада 2015 року № 1119» замінити словами та цифрами «від 17 лютого 2021 року № 124».

2. Затвердити Зміни до Інструкції з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці, затвердженої наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 19 вересня 2016 року № 310, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 10 жовтня 2016 року за № 1344/29474, що додаються.

3. Департаменту державної політики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів і продовольчої безпеки забезпечити в установленому законодавством порядку подання цього наказу на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.

4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

5. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра згідно з розподілом обов’язків.

Виконуючий обов’язки
Міністра



Т. Висоцький

ПОГОДЖЕНО:


Міністр захисту довкілля
та природних ресурсів України


Голова Державної служби України з питань
безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів


Міністр охорони здоров’я України







Р. Стрілець






С. Ткачук


В. Ляшко


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
аграрної політики
та продовольства України
31 липня 2024 року № 2337


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
14 серпня 2024 р.
за № 1243/42588

ЗМІНИ
до Інструкції з профілактики та ліквідації сальмонельозу птиці

1. У розділі I:

1) пункт 1 доповнити новим абзацем такого змісту:

«Метою цієї Інструкції є забезпечення застосування належних та ефективних ветеринарно­санітарних заходів, спрямованих на виявлення та контроль сальмонели на всіх стадіях виробництва та обігу птиці і продукції птахівництва (у тому числі в кормах) для зменшення поширеності сальмонели та ризику, який вона становить для здоров’я птиці та/або здоров’я людей.»;

2) пункт 3 доповнити новими абзацем такого змісту:

«За даними моніторингу сальмонельоз людини найчастіше викликають наступні серовари: Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Hadar і Salmonella Virchow. Понад 90 % випадків сальмонельозу людини викликають Salmonella Enteritidis і Salmonella Typhimurium. Водночас Salmonella Blegdam і Salmonella Virchow мають менший вплив на здоров’я людини, ніж Salmonella Enteritidis і Salmonella Typhimurium, проте більший вплив, ніж інші серовари сальмонел.

На здоров’я птиці найбільше впливають такі серовари сальмонели, як Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum, Salmonella Arizonae.»;

3) в абзаці четвертому пункту 4 слова «та є небезпечними для людини і для яких встановлено мету зі зниження розповсюдженості)» виключити;

4) доповнити новими пунктами такого змісту:

«25. Ветеринарно-санітарні заходи, передбачені цією Інструкцією, застосовуються щодо сероварів сальмонели, що мають суттєве значення для здоров’я птиці та/або здоров’я людини.

До сероварів сальмонели, що мають суттєве значення для здоров’я птиці належать Salmonella Pullorum, Salmonella Gallinarum, Salmonella Arizonae.

До сероварів сальмонел, що мають суттєве значення для здоров’я людини належать Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, Salmonella Hadar і Salmonella Virchow.».

26. Перелік сероварів сальмонели, що мають суттєве значення для здоров’я птиці та/або здоров’я людини, зазначений у пункті 25 цієї Інструкції, може бути переглянутий на підставі аналізу ризиків, проведеного компетентним органом та головною експертною установою у сфері громадського здоров’я, з урахуванням наступних критеріїв:

частота (розповсюдженість) серед тварин і людей, у кормах і харчових продуктах;

серйозність наслідків для людей;

економічні наслідки для охорони здоров’я тварин і здоров’я людини, а також для виробництва кормів і харчових продуктів;

епідеміологічні та епізоотологічні тенденції в популяціях тварин і людей, кормах і харчових продуктах;

наукові рекомендації;

технологічні досягнення (технологічний розвиток), зокрема щодо практичності доступних варіантів контролю зоонозів;

вимоги та тенденції щодо систем розведення та методів виробництва птиці.

При визначенні переліку сероварів сальмонели, що мають суттєве значення для здоров’я людини додатково враховуються наступні критерії:

серовари сальмонели, що найчастіше зустрічаються при сальмонельозі людини, встановлені на основі даних, зібраних за допомогою систем моніторингу;

шлях зараження (тобто наявність серовару сальмонели у відповідних популяціях тварин і кормах);

демонстрація серовару сальмонели швидкої та недавньої здатності поширюватися та викликати захворювання у людей та тварин;

виявлення серовару сальмонели підвищеної вірулентності.».

2. У розділі III:

1) абзац третій підпункту 1 пункту 2 викласти в такій редакції:

«При виявленні присутності серовару сальмонели, що має суттєве значення для здоров’я птиці та/або здоров’я людини виробником/лабораторією, яка проводила дослідження, обов’язково та терміново повідомляється головний державний інспектор територіального органу компетентного органу та центри контролю та профілактики хвороб у межах області, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим (на рівні регіону).»;

2) абзац дев’ятий підпункту 2 пункту 3 викласти в такій редакції:

«у всіх пташниках майданчика/господарства у разі виявлення Salmonella Enteritidis, S. Typhimurium, S. Virchow, S. Hadar, S. Pullorum, S. Gallinarum та S. Arizonae в одному із пташників.».

3. У розділі IV:

1) у пункті 2:

в абзаці дев’ятому:

слова та цифру «не пізніше 1,5 години» замінити словами та цифрою «у найкоротший строк, але не пізніше 3 годин»;

після слів «одразу ж після їх надходження» доповнити словами «та сортування»;

в абзаці одинадцятому:

слово «(спалювання)» замінити словами «відповідно до вимог Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною»;

слова та цифри «0,5 % розчином кальцинованої соди або іншими» виключити;

в абзаці дванадцятому слова «трьох днів» замінити словами «періоду експозиції дезінфікуючого засобу»;

2) у пункті 3 цифру «512» замінити цифрою «515»;

3) у пункті 6 слова «Кожна п’ята партія комбікормів» замінити словами та цифрами «Не менше 20 % від усих партій комбікормів за місяць»;

4) у пункті 9:

в абзаці першому слова «у спеціально обладнаному цеху утилізації» замінити словами «відповідно до вимог Закону України «Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною»;

абзац другий виключити.

4. У розділі V:

1) у пункті 1:

абзаци перший і другий викласти в такій редакції:

«1. Результати лабораторного дослідження зразків, відібраних в племптахогосподарстві (на батьківських стадах, в інкубаторію, пташнику, з ящиків для транспортування добових курчат, від живої або мертвої птиці, на яйцескладі, у забійному цеху, на кормоскладі тощо, в яких виявлено наявність Salmonella spp., дозволяють підозрювати наявність у птиці племптахогосподарства/батьківського стада збудника сальмонельозу, небезпечного для людей (Salmonella Enteritidis і Salmonella Typhimurium, S. Hadar, S. Virchow) та птиці (S. Gallinarum, S. Pullorum, Salmonella Enteritidis, Salmonella Typhimurium, S. Arizonae).

А також при отриманні результатів лабораторних досліджень зразків, відібраних у птахогосподарстві (особистому селянському господарстві), в яких виявлено наявність Salmonella spp. (є підозра щодо наявності збудника сальмонельозу у птиці, небезпечного для людей, що передається як токсикоінфекція через харчові продукти (Salmonella Enteritidis і Salmonella Typhimurium)), керівник птахогосподарства, член особистого селянського господарства, уповноважений (офіційний) лікар ветеринарної медицини, лікар ветеринарної медицини (головний лікар) птахогосподарства, уповноважений ветеринар, лабораторія, яка проводила дослідження, невідкладно протягом 6 годин в усній або письмовій формі зобов’язані повідомити головного державного ветеринарного інспектора територіального органу компетентного органу, центри контролю та профілактики хвороб у межах області, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим (на рівні регіону) та структурний підрозділ з питань охорони здоров’я обласної (міської) державної адміністрації для вжиття спільних заходів, направлених на недопущення поширення інфекції:»;

в абзаці третьому слова «добового молодняку» замінити словами «молодняку птиці (в тому числі добового)»;

доповнити новим абзацом такого змісту:

«припинити переміщення кормів, підстилки, посліду та інших предметів, що контактують з птицею.»;

2) в абзаці першому пункту 2 слова «комісія повинна негайно провести» замінити словами «негайно проводиться».

5. У розділі VI:

1) у пункті 2:

в абзаці першому слова «S. Enteritidis, S. Typhimurium» замінити словами «сероварів сальмонели, що мають суттєве значення для здоров’я людини,»;

після абзацу першого доповнити новим абзацом такого змісту:

«епізоотичне розслідування;»;

У зв’язку з цим абзаци другий-дев’ятий вважати відповідно абзацами третім-десятим.

абзац десятий викласти в такій редакції:

«При підтвердженні сальмонельозу птиці викликаного сероварами сальмонелами, що мають суттєве значення для здоров’я людини, територіальні органи компетентного органу повідомляють структурні підрозділи з питань охорони здоров’я обласних (міських) державних адміністрацій, центри контролю та профілактики хвороб у межах області, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим (на рівні регіону).»;

доповнити новими абзацами такого змісту:

«Відновлення діяльності з утримання птиці у пташнику можливе лише після перевірки ефективності заходів очищення та дезінфекції, проведених відповідно до цієї Інструкції.

Уповноважений ветеринар щомісяця надає відповідному територіальному органу компетентного органу звіт про показники здоров’я птиці у господарстві та результати лабораторних досліджень, проведених відповідно до програми лабораторного контролю за сальмонельозом.»;

2) у пункті 3:

в абзаці першому слова та цифри «S. Gallinarum, S. Pullorum, S. Arizonae та інших сероварів сальмонел, визначених у підпунктах 1 та 2 пункту 4 розділу I цієї Інструкції» замінити словами «сероварів сальмонели, що мають суттєве значення для здоров’я птиці»;

у підпункті 1:

в абзаці четвертому слова «, яйцепродуктів та продуктів забою» виключити;

абзаци п’ятий і шостий виключити;

У зв’язку з цим абзаци сьомий-п’ятнадцятий вважати відповідно абзацами п’ятим-тринадцятим.

в абзаці п’ятому після слова «птахопродукції» доповнити словом «готової»;

у підпункті 2:

в абзаці четвертому слово «серотипів» замінити словом «сероварів»;

в абзаці дев’ятому слово «серотипи» замінити словом «серовари»;

в абзаці дванадцятому слово «серотипів» замінити словом «сероварів»;

абзац п’ятнадцятий після слів «реалізацію продукції» доповнити словом «готової»;

абзац вісімнадцятий викласти в такій редакції:

«птицю, заражену збудником або збудниками (сероварами) сальмонели, що не мають суттєвого значення для здоров’я птиці та/або здоров’я людини, але кондиційну за масою, забивати на м’ясо у забійному цеху господарства в кінці зміни або на санітарній бойні, а у випадку виготовлення готових до споживання харчових продуктів з подальшим контролем показників безпечності, встановлених у додатку 1 до Мікробіологічних критеріїв для встановлення показників безпечності харчових продуктів, затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 19 липня 2012 року № 548, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 3 серпня 2012 року за № 1321/21633;»;

3) у абзаці першому пункту 4 слово «серотипів» замінити словом «сероварів»;

4) пункт 6 викласти в такій редакції:

«6. У разі виявлення сероварів сальмонел, що мають суттєве значення для здоров’я птиці та/або здоров’я людини, у тому числі вакцинних штамів, в продуктах птахівництва керівник господарства, оператор ринку харчових продуктів, оператор ринку кормів повідомляє про це відповідний територіальний орган компетентного органу, який в свою чергу приймає рішення щодо поводження з невідповідною продукцією та центри контролю та профілактики хвороб у межах області, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим (на рівні регіону). Така продукція може бути відправлена на утилізацію або промпереробку, яка б гарантувала знезараження сальмонел у такому продукті.»;

5) у пункті 7 слова та цифри «іншими сероварами сальмонел, крім зазначених в абзаці першому пункту 2 цього розділу» замінити словами «сероварами сальмонели, що не мають суттєвого значення для здоров’я птиці та/або здоров’я людини»;

6) у пункті 20 слова та цифри «наступних 12 місяців» замінити словами «наступного після проведення заходів заключної дезінфекції циклу вирощування птиці».

6. Абзац дванадцятий пункту 2 розділу VII після слів «територіальних органів компетентного органу» доповнити словами «та центри контролю та профілактики хвороб у межах області, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим (на рівні регіону)».

7. Абзац другий пункту 2 розділу VIII:

після слів «державних адміністрацій та» доповнити словами «центри контролю та профілактики хвороб у межах області, міст Києва та Севастополя, Автономної Республіки Крим (на рівні регіону)»;

слова «Міністерства охорони здоров’я України» виключити.

Директор Департаменту
державної політики у сфері
санітарних та фітосанітарних
заходів і продовольчої безпеки







А. Пивоваров

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: