Про внесення змін до Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368 та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811
Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), з метою вдосконалення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів НАКАЗУЮ:
1. Внести до Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих в Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306, зміни, що додаються.
2. Визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства охорони здоров’я України:
1) від 06 травня 2003 року № 197 «Про затвердження Державних санітарних правил і норм для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих ресурсів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 червня 2003 року за № 435/7756;
2) від 11 грудня 2007 року № 811 «Про затвердження Державних санітарних норм і правил для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 року за № 1411/14678.
3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: |
|
ЗМІНИ
до Державних гігієнічних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»
1. Доповнити Державні гігієнічні правила і норми «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» новим розділом такого змісту:
«VIII. Максимально допустимі рівні загальних азотлетких основ (TVB-N) у неперероблених рибних продуктах з окремих видів риб
1. Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, та за результатами лабораторних досліджень (випробувань) рівень загальних азотлетких основ (TVB-N) перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х. Додатку.
2. Якщо за органолептичною оцінкою виникають будь які сумніви щодо свіжості неперероблених рибних продуктів відбираються зразки для визначення рівнів загальних азотлетких основ (TVB-N).».
2. У додатку до Державних гігієнічних правил і норм «Регламент максимальних рівнів окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах»:
1) у розділі III. МЕТАЛИ:
пункт 1 доповнити новими підпунктами такого змісту:
пункт 2 доповнити новими підпунктами такого змісту:
пункт 3 доповнити новими підпунктами такого змісту:
доповнити новими пунктами і підпунктами такого змісту:
6. | Миш’як (As) | ||
1) | Желатин | 1 | |
2) | Колаген | 1 | |
7. | Хром (Cr) | ||
1) | Желатин | 10 | |
2) | Колаген | 10 | |
8. | Мідь (Cu) | ||
1) | Желатин | 30 | |
2) | Колаген | 30 | |
9. | Цинк (Zn) | ||
1) | Желатин | 50 | |
2) | Колаген | 50 |
2) доповнити новими розділами такого змісту:
«Розділ Х. ЗАГАЛЬНІ АЗОТЛЕТКІ ОСНОВИ (TVB-N) У НЕПЕРЕРОБЛЕНИХ РИБНИХ ПРОДУКТАХ
Харчові продукти | Максимально допустимі рівні | Довідкова інформація | |
1. | Для таких категорій риб: | ||
Рід Морський окунь (Sebastes spp.) | 25 | ||
Вид Синьоротий окунь, Helicolenus dactylopterus | 25 | ||
Вид Капський окунь, Sebastichthys capensis | 25 | ||
2. | Для видів, що належать до родини Камбалові (Pleuronectidae), за винятком роду Палтус (Hippoglossus spp.) | 30 | |
3. | Для видів риб: | ||
атлантичний лосось (Salmo salar) | 35 | ||
що належать до родини Хекові (Merlucciidae) | 35 | ||
що належать до родини Тріскові (Gadidae) | 35 | ||
4. | Неохолоджені неперероблені рибні продукти, що використовуються безпосередньо для виробництва риб’ячого жиру впродовж 36 годин після вивантаження із суден | 60 |