open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст
Чинна

МІНІСТЕРСТВО ОХОРОНИ ЗДОРОВ’Я УКРАЇНИ

НАКАЗ

11.12.2023  № 2113


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2261/41317

Про затвердження Змін до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811

{Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я
№ 17 від 02.01.2024}

Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 221, 246 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою вдосконалення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів НАКАЗУЮ:

{Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

1. Затвердити Зміни до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238), що додаються.

{Пункт 1 в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

2. Визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства охорони здоров’я України:

1) від 06 травня 2003 року № 197 «Про затвердження Державних санітарних правил і норм для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих ресурсів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 червня 2003 року за № 435/7756;

2) від 11 грудня 2007 року № 811 «Про затвердження Державних санітарних норм і правил для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 року за № 1411/14678.

3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:

1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;

2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.

4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.

5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.

Міністр

В. Ляшко

ПОГОДЖЕНО:


Т.в.о. Голови Державної служби України
з питань безпечності харчових продуктів
та захисту споживачів


Міністр аграрної політики та продовольства України


Президент Національної академії
медичних наук України


Уповноважений Верховної Ради України
з прав людини









С. Ткачук


М. Сольський




В. Цимбалюк




Д. Лубінець


ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства
охорони здоров’я України
11 грудня 2023 року № 2113


Зареєстровано в Міністерстві
юстиції України
27 грудня 2023 р.
за № 2261/41317

ЗМІНИ
до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238)

{Заголовок в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

1. Доповнити ці Державні санітарні правила і норми новим розділом такого змісту:

{Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

«VIII. Максимально допустимі рівні загальних азотлетких основ (TVB-N) у неперероблених рибних продуктах з окремих видів риб

{Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

1. Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, та за результатами лабораторних досліджень (випробувань) рівень загальних азотлетких основ (TVB-N) перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х Додатка.

{Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

2. Якщо за органолептичною оцінкою виникають будь-які сумніви щодо свіжості неперероблених рибних продуктів, відбираються зразки для визначення рівнів загальних азотлетких основ (TVB-N).».

{Абзац четвертий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

2. У додатку до цих Державних санітарних правил і норм:

{Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

1) у розділі III:

{Абзац перший підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

пункт 1 доповнити новими підпунктами такого змісту:

«

24)

Желатин

5


25)

Колаген

5


»;

пункт 2 доповнити новими підпунктами такого змісту:

«

23)

Желатин

0,5


24)

Колаген

0,5


»;

пункт 3 доповнити новими підпунктами такого змісту:

«

4)

Желатин

0,15


5)

Колаген

0,15


»;

доповнити новими пунктами такого змісту:

{Абзац п'ятий підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

«

6.

Мишяк (As)



1)

Желатин

1


2)

Колаген

1


7.

Хром (Cr)



1)

Желатин

10


2)

Колаген

10


8.

Мідь (Cu)



1)

Желатин

30


2)

Колаген

30


9.

Цинк (Zn)



1)

Желатин

50


2)

Колаген

50


»;

2) доповнити новими розділами такого змісту:

«Розділ Х. ЗАГАЛЬНІ АЗОТЛЕТКІ ОСНОВИ (TVB-N) У НЕПЕРЕРОБЛЕНИХ РИБНИХ ПРОДУКТАХ

Харчові продукти

Максимально допустимі рівні
(мг нітрогену / на 100г мяса)

Довідкова інформація

1.

Для таких категорій риб:




Рід Морський окунь (Sebastes spp.)

25



Вид Синьоротий окунь, Helicolenus dactylopterus

25



Вид Капський окунь, Sebastichthys capensis

25


2.

Для видів, що належать до родини Камбалові (Pleuronectidae), за винятком роду Палтус (Hippoglossus spp.)

30


3.

Для видів риб:




атлантичний лосось (Salmo salar)

35



що належать до родини Хекові (Merlucciidae)

35



що належать до родини Тріскові (Gadidae)

35


4.

Неохолоджені неперероблені рибні продукти, що використовуються безпосередньо для виробництва риб’ячого жиру впродовж 36 годин після вивантаження із суден

60


Розділ XI. ОКСИД СІРКИ


Харчові продукти

Максимально допустимі рівні (мг/кг)

Довідкова інформація

1.

Желатин

50


2.

Колаген

50


Розділ XII. ПЕРОКСИД ВОДНЮ

Харчові продукти

Максимально допустимі рівні (мг/кг)

Довідкова інформація

1.

Желатин

10


2.

Колаген

10


».

{Підпункт 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}

Директор Департаменту
громадського здоров’я



О. Даниленко

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: