Про затвердження Змін до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах» та визнання такими, що втратили чинність, наказів Міністерства охорони здоров’я України від 06 травня 2003 року № 197 та від 11 грудня 2007 року № 811
{Заголовок із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я
№ 17 від 02.01.2024}
Відповідно до пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), пунктів 221, 246 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою вдосконалення законодавства у сфері безпечності та якості харчових продуктів НАКАЗУЮ:
{Преамбула із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
1. Затвердити Зміни до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238), що додаються.
{Пункт 1 в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
2. Визнати такими, що втратили чинність, накази Міністерства охорони здоров’я України:
1) від 06 травня 2003 року № 197 «Про затвердження Державних санітарних правил і норм для підприємств і суден, що виробляють продукцію з риби та інших водних живих ресурсів», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 04 червня 2003 року за № 435/7756;
2) від 11 грудня 2007 року № 811 «Про затвердження Державних санітарних норм і правил для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 26 грудня 2007 року за № 1411/14678.
3. Департаменту громадського здоров’я (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) оприлюднення цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
5. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
ПОГОДЖЕНО: |
|
ЗМІНИ
до Державних санітарних правил і норм «Максимально допустимі рівні окремих забруднюючих речовин у харчових продуктах», затверджених наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13 травня 2013 року № 368, зареєстрованих у Міністерстві юстиції України 18 травня 2013 року за № 774/23306 (у редакції наказу Міністерства охорони здоров’я України від 22 травня 2020 року № 1238)
{Заголовок в редакції Наказу Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
1. Доповнити ці Державні санітарні правила і норми новим розділом такого змісту:
{Абзац перший пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
«VIII. Максимально допустимі рівні загальних азотлетких основ (TVB-N) у неперероблених рибних продуктах з окремих видів риб
{Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
1. Неперероблені рибні продукти вважаються непридатними для споживання людиною, якщо за органолептичною оцінкою виникають сумніви щодо їх свіжості, та за результатами лабораторних досліджень (випробувань) рівень загальних азотлетких основ (TVB-N) перевищує максимально допустимі рівні, наведені в розділі Х Додатка.
{Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
2. Якщо за органолептичною оцінкою виникають будь-які сумніви щодо свіжості неперероблених рибних продуктів, відбираються зразки для визначення рівнів загальних азотлетких основ (TVB-N).».
{Абзац четвертий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
2. У додатку до цих Державних санітарних правил і норм:
{Абзац перший пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
1) у розділі III:
{Абзац перший підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
пункт 1 доповнити новими підпунктами такого змісту:
пункт 2 доповнити новими підпунктами такого змісту:
пункт 3 доповнити новими підпунктами такого змісту:
доповнити новими пунктами такого змісту:
{Абзац п'ятий підпункту 1 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}
6. | Миш’як (As) | ||
1) | Желатин | 1 | |
2) | Колаген | 1 | |
7. | Хром (Cr) | ||
1) | Желатин | 10 | |
2) | Колаген | 10 | |
8. | Мідь (Cu) | ||
1) | Желатин | 30 | |
2) | Колаген | 30 | |
9. | Цинк (Zn) | ||
1) | Желатин | 50 | |
2) | Колаген | 50 |
2) доповнити новими розділами такого змісту:
«Розділ Х. ЗАГАЛЬНІ АЗОТЛЕТКІ ОСНОВИ (TVB-N) У НЕПЕРЕРОБЛЕНИХ РИБНИХ ПРОДУКТАХ
Харчові продукти | Максимально допустимі рівні | Довідкова інформація | |
1. | Для таких категорій риб: | ||
Рід Морський окунь (Sebastes spp.) | 25 | ||
Вид Синьоротий окунь, Helicolenus dactylopterus | 25 | ||
Вид Капський окунь, Sebastichthys capensis | 25 | ||
2. | Для видів, що належать до родини Камбалові (Pleuronectidae), за винятком роду Палтус (Hippoglossus spp.) | 30 | |
3. | Для видів риб: | ||
атлантичний лосось (Salmo salar) | 35 | ||
що належать до родини Хекові (Merlucciidae) | 35 | ||
що належать до родини Тріскові (Gadidae) | 35 | ||
4. | Неохолоджені неперероблені рибні продукти, що використовуються безпосередньо для виробництва риб’ячого жиру впродовж 36 годин після вивантаження із суден | 60 |
{Підпункт 2 пункту 2 із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 17 від 02.01.2024}