Про затвердження Вимог до матеріалів і предметів, виготовлених з плівки з регенерованої целюлози, призначених для контакту з харчовими продуктами
{Із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я
№ 103 від 19.01.2023}
Відповідно до частини другої статті 6 та частини першої статті 15 Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», частини другої статті 5, частин першої та другої статті 8 Закону України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами», підпункту 14 пункту 4, пункту 8 Положення про Міністерство охорони здоров’я України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 березня 2015 року № 267 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 24 січня 2020 року № 90), Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, ратифікованої Законом України від 16 вересня 2014 року № 1678-VII «Про ратифікацію Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони», пункту 356 плану заходів з виконання Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом, Європейським співтовариством з атомної енергії і їхніми державами-членами, з іншої сторони, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 жовтня 2017 року № 1106, з метою встановлення вимог до матеріалів і предметів з плівки з регенерованої целюлози, призначених для контакту з харчовими продуктами та імплементації Директиви Комісії від 29 червня 2007 року № 2007/42/ЄС щодо матеріалів і предметів з плівки з регенерованої целюлози, призначених для контакту з харчовими продуктами, НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Вимоги до матеріалів і предметів, виготовлених з плівки з регенерованої целюлози, призначених для контакту з харчовими продуктами, що додаються.
2. Директорату громадського здоров’я та профілактики захворюваності (Олексію Даниленку) забезпечити:
1) подання цього наказу в установленому законодавством порядку на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України;
2) опублікування цього наказу на офіційному вебсайті Міністерства охорони здоров’я України після його державної реєстрації Міністерством юстиції України.
3. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра охорони здоров’я України - головного державного санітарного лікаря України Ігоря Кузіна.
4. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування та вводиться в дію з дня набрання чинності Законом України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».
ПОГОДЖЕНО: |
|
Вимоги
до матеріалів і предметів, виготовлених з плівки з регенерованої целюлози, призначених для контакту з харчовими продуктами
{Заголовок Вимог із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
1. Ці Вимоги застосовуються до плівки з регенерованої целюлози, яка призначена для контакту з харчовими продуктами або яка вступає в такий контакт і:
1) є готовим продуктом сама по собі;
{Підпункт 1 пункту 1 розділу I із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
2) утворює частину готового продукту, що містить інші матеріали.
2. У цих Вимогах термін «плівка з регенерованої целюлози» вживається у такому значенні - це тонкий листовий матеріал, виготовлений з очищеної целюлози, отриманої з непереробленої деревини або бавовни, до маси або на поверхню якого, для виконання технічних вимог, можуть бути додані відповідні речовини, та який може бути без покриття або мати відповідне покриття з однієї чи обох сторін.
{Абзаци перший і другий пункту 2 розділу I замінено абзацом згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
Інші терміни вживаються у значеннях, наведених у Законах України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти та корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин», «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів», «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».
3. Ці Вимоги не поширюються на синтетичні оболонки з регенерованої целюлози.
II. Загальні вимоги до матеріалів і предметів виготовлених з плівки з регенерованої целюлози
1. Плівка з регенерованої целюлози, зазначена в пункті 1 розділу І цих Вимог, повинна належати до одного з наступних типів:
1) плівка з регенерованої целюлози без покриття;
2) плівка з регенерованої целюлози з покриттям, що виготовлено з целюлози;
{Підпункт 2 пункту 1 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
3) плівка з регенерованої целюлози з покриттям, що складається з пластмаси.
2. Плівка з регенерованої целюлози, зазначена у підпунктах 1 та 2 пункту 1 цього розділу, повинна бути виготовлена виключно з використанням речовин або груп речовин, перелік яких наведено у додатку до цих Вимог, та з урахуванням обмежень, наведених в ньому.
{Абзац перший пункту 2 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
Речовини, зазначені в абзаці першому цього пункту, мають бути належної технічної якості щодо критеріїв чистоти.
3. Як виключення з вимог, наведених у пункті 2 цього розділу, речовини відсутні у додатку до цих Вимог, можуть використовуватися як барвник (барвники та пігменти) або як клей, за умови, що сліди міграції таких речовин, які можна виявити за допомогою валідованого методу, у або на харчові продукти відсутні.
{Пункт 3 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
4. Плівка з регенерованої целюлози, що зазначена в підпункті 3 пункту 1 цього розділу, повинна бути виготовлена до нанесення покриття, виключно з використанням речовин або груп речовин, перелік яких наведено у таблиці 1 додатка до цих Вимог, та з урахуванням обмежень, наведених в ньому.
{Абзац перший пункту 4 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
Покриття, яке наноситься на плівку з регенерованої целюлози, виробляється з використанням тільки речовин або груп речовин, дозволених законодавством про безпечність та якість харчових продуктів, та з урахуванням обмежень, встановлених для таких речовин.
{Абзац другий пункту 4 розділу II із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}
5. Друковані поверхні плівки з регенерованої целюлози не повинні контактувати з харчовими продуктами.
6. На стадії реалізації, крім роздрібної торгівлі, матеріали та предмети з плівки з регенерованої целюлози, призначені для контакту з харчовими продуктами, повинні супроводжуватися письмовою декларацією, що складається оператором ринку матеріалів і предметів, призначених для контакту з харчовими продуктами, відповідно до вимог статті 20 Закону України «Про матеріали і предмети, призначені для контакту з харчовими продуктами».
7. Вимоги пункту 6 цього розділу не поширюються на матеріали та предмети з плівки з регенерованої целюлози, які за своїми властивостями явно призначені для контакту з харчовими продуктами.
8. Якщо зазначаються спеціальні умови використання матеріалу або предмету, що вироблений з плівки з регенерованої целюлози, такий матеріал або предмет повинен містити відповідне маркування.
Додаток |
Перелік
речовин та груп речовин, дозволених у виробництві плівки з регенерованої целюлози
Плівка з регенерованої целюлози без покриття
Назва | Обмеження | |
1 | 2 | |
А. Регенерована целюлоза | Не менше ніж 72 % (вага/вага). | |
В. Добавки | ||
1. Пластифікатори | Не більше ніж 27 % (вага/вага) сумарно. | |
Біс (2-гідроксіетил) ефір [=діетиленгліколь] | Тільки для плівок, які підлягають покриттю, а потім використовуються для харчових продуктів, які не є вологими, а саме, які не містять води, яка фізично вільна на поверхні. Загальна кількість біс (2-гідроксіетил) ефіру і етанедіолу, присутніх у харчових продуктах, які контактували з плівкою цього типу, не може перевищувати 30 мг / кг харчових продуктів. | |
Етанедіол [= моноєтиленгліколь] | ||
1,3-бутанедіол | ||
Гліцерин | ||
1,2-пропандіол [= 1,2 пропіленгліколь] | ||
Поліетиленоксид [= поліетиленгліколь] | Середня молекулярна маса від 250 до 1 200. | |
1,2-поліпропіленоксид [= 1,2 поліпропіленгліколь] | Середня молекулярна маса не більше 400 і вміст вільного 1,3-пропандіолу не перевищує 1 % (вага / вага) в речовині. | |
Сорбіт | ||
Тетраетиленгліколь | ||
Триетиленгліколь | ||
Сечовина | ||
2. Інші добавки | Не більше ніж 1 % (вага / вага) загалом. | |
Перший клас | ||
Оцтова кислота і її солі NH4, Ca, Mg, K і Na | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Аскорбінова кислота та її солі NH4, Ca, Mg, K і Na | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Бензойна кислота і бензоат натрію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Мурашина кислота і її солі NH4, Ca, Mg, K і Na | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Лінійні жирні кислоти, насичені або ненасичені, з парним числом атомів вуглецю від 8 до 20 включно, а також бехенова і рицинолева кислоти і солі NH4, Ca, Mg, K, Na, Al, Zn цих кислот | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Лимонна, d- та l-молочна, малеїнова, l-винна кислоти та їх Na та K солі | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Сорбінова кислота і її солі NH4, Ca, Mg, K і Na | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Аміди лінійних жирних кислот, насичені або ненасичені, з парним числом атомів вуглецю від 8 до 20 включно, а також аміди бехенової і рицинолевої кислот | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Природні їстівні крохмалі та борошно | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Харчові крохмалі та борошно, модифіковані хімічною обробкою | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Амілоза | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Карбонати і хлориди кальцію і магнію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Складні ефіри гліцерину з лінійними жирними кислотами, насиченими або ненасиченими, з парним числом атомів вуглецю від 8 до 20 включно та / або з адипіновою, лимонною, 12-гідроксистеариновою (оксистеариновою) кислотами, рицинолеїновою кислотою | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Ефіри поліоксиетилену (від 8 до 14 оксиетиленових груп) з лінійними жирними кислотами, насиченими або ненасиченими, з парним числом атомів вуглецю від 8 до 20 включно | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Складні ефіри сорбіту з лінійними жирними кислотами, насиченими або ненасиченими, з парним числом атомів вуглецю від 8 до 20 включно | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Моно- та / або ді-ефіри стеаринової кислоти з этандиолом та / або біс (2-гідроксіетил) ефіром та / або триетиленгліколем | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Оксиди та гідроксиди алюмінію, кальцію, магнію та кремнію, силікатів та гідратованих силікатів алюмінію, кальцію, магнію та калію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Поліетиленоксид [= поліетиленгліколь] | Середня молекулярна маса від 1 200 до 4 000. | |
Пропіонату натрію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Другий клас | Загальна кількість речовин не повинна перевищувати 1 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Алкіл натрію (C8-C18) бензолсульфонату | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Натрій ізопропіл нафталін сульфонат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Алкіл натрію (C8-C18) сульфат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Алкіл натрію (C8-C18) сульфонат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Діоктилсукцинат натрію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Дистеарат дигідроксиетилдіетиленатріаміну моноацетат | Не більше ніж 0,05 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Лаурилсульфати амонію, магнію і калію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
N, N′-дистеароілдіаміноетан, N, N′-дипалмітоїлдіамінометан і N, N-діолеїлдіаміноетан | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
2-гептадецил-4,4-біс (метилен-стеарат) оксазолін | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 0,2 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Поліетилен-аміностеарамід етилсульфат | Не більше ніж 0,1 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Третій клас - Анкерний агент | Загальна кількість речовин не більше ніж 1 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Продукт конденсації немодифікованого меламін-формальдегіду або який може бути модифікований одним або більше з наступних продуктів: | Вміст вільного формальдегіду не більше ніж 0,5 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Продукт конденсації меламіну-сечовини-формальдегіду, модифікованого трис- (2-гідроксіетил) аміном | Вміст вільного формальдегіду не більше ніж 0,5 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Зшиті катіонні поліалкиленіміни: | ||
Поліетилеаміни і поліетиленіміни | Не більше ніж 0,75 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Продукт конденсації немодифікованого карбамідоформальдегіду або який може бути модифікований одним або кількома наступними продуктами: | Вміст вільного формальдегіду не більше ніж 0,5 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Четвертий клас | Загальна кількість речовин не більше ніж 0,01 мг / дм2 плівки без покриття. | |
Продукти, отримані в результаті реакції амінів харчових олій з поліетиленоксидом | ||
Моноетаноламін лаурилсульфат |
__________ |
|
Плівка з регенерованої целюлози з покриттям
Назва | Обмеження |
1 | 2 |
А. Регенерована целюлоза | Дивись таблицю 1. |
В. Добавки | Дивись таблицю 1. |
С. Покриття | |
1. Полімери | Загальна кількість речовин не більше ніж 50 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Етил, гідроксиетил, гідроксипропіл і метилові ефіри целюлози | |
Нітрат целюлози | Не більше ніж 20 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами; вміст азоту між 10,8 % (вага / вага) та 12,2 % (вага / вага) у нітраті целюлози. |
2. Смоли | Загальна кількість речовин не більше ніж 12,5 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами, і виключно для приготування плівок регенерованої целюлози покриттями на основі нітрату целюлози. |
Казеїн | |
Колофонія та / або її продукти полімеризації, гідрування або диспропорціонування та їх складні ефіри метилових, етилових або С2-С6 полівалентних спиртів або суміші цих спиртів | |
Колофонія та / або її продукти полімеризації, гідрування або диспропорціонування, конденсовані з акриловими, малеїновими, лимонними, фумаровими та / або фталевими кислотами та / або 2,2 біс (4-гідроксифенил) пропанформальдегідом і естерифіковані метилетил або С2-С6 полівалентні спирти або суміші цих спиртів | |
Складні ефіри, отримані з біс (2-гідроксіетил) ефіру з продуктами додавання бетапінену та / або дипентену та / або дитерпену та малеїнового ангідриду | |
Їстівний желатин | |
Касторова олія та її продукти зневоднення або гідрування та продукти її конденсації з полігліцерином, адипіновою, лимонною, малеїновою, фталевою та себациновою кислотами | |
Натуральна камедь [= damar] | |
Полі-бета-пінен [= терпенові смоли] | |
Мочевиноформальдегідні смоли (див. анкерні агенти) | |
3. Пластифікатори | Загальна кількість речовин не більше ніж 6 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Ацетил-трибутилцитрат | |
Ацетилтри (2-етилгексил) цитрат | |
Ді-изобутил адипінат | |
Ді-н-бутилдипінат | |
Ді-н-гексил азелат | |
Дициклогексил фталат | Не більше ніж 4,0 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
2-етилгексилдифенілфосфат (синонім: дифеніл 2-етилгексиловий ефір фосфорної кислоти) | Кількість 2- етилгексилдифенілфосфату не більше ніж: |
Гліцерол моноацетат [= моноацетин] | |
Гліцерол діацетат [= діацетин] | |
Гліцерол триацетат [= триацетин] | |
Ді-бутилсебацинат | |
Ді-н-бутил тартрат | |
Ді–ізобутил тартрат | |
4. Інші добавки | Загальна кількість речовин не більше ніж 6 мг / дм2 у плівці з регенерованої целюлози без покриття, включаючи покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
4.1. Добавки, перераховані в таблиці 1 цього додатка | Застосовуються обмеження, що встановлені в таблиці 1 цього додатка для добовок (величини в мг / дм2 застосовуються до плівки з регенерованої целюлози без покриття, включаючи покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами). |
4.2. Специфічні покривні добавки | |
1-гексадеканол і 1-октадеканол | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Складні ефіри лінійних жирних кислот, насичені або ненасичені, з парним числом атомів вуглецю від 8 до 20 включно і рицинолеїнової кислоти з етиловим, бутиловим, аміловим і олеїловим лінійними спиртами | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Монтанові воски, що включають очищені монтанічні (C26-C32) кислоти та / або їх складні ефіри з этандиолом та / або 1,3 бутандіолом та / або їх солями кальцію і калію | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Карнаубський віск | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Віск бджолиний | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Віск Esparto | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Канделільський віск | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Діметилполісілоксан | Не більше 1 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Епоксидирована соєва олія (вміст оксирану від 6 до 8 %) | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Рафінований парафін і мікрокристалічні воски | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Пентаеритрит тетрастеарат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Моно та біс (октадецилдіетиленоксид) фосфати | Не більше 0,2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Аліфатичні кислоти (С8-С20) етерифіцировані моно- або ді- (2-гідроксіетил) аміном | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
2- та 3-трет-бутил-4-гідроксианізол | Не більше 0,06 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
2,6-ди-трет-бутил-4-метилфенол | Не більше 0,06 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Di-n-октилтин-біс (2-этилгексил) малеат | Не більше 0,06 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
5. Розчинники | Загальна кількість речовин не може перевищувати 0,6 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Бутилацетат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Етилацетат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Ізобутилацетат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Ізопропілацетат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Пропілацетат | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Ацетон | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
1-бутанол | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Етанол | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
2-бутанол | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
2-пропанол | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
1-пропанол | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Циклогексан | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Етиленгліколь монобутиловий ефір | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Етиленгліколевий монобутиловий ефір ацетату | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Метилетилкетон | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Метилізобутилкетон | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Тетрагідрофуран | Кількість речовини або групи речовин не більше ніж 2 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
Толуол | Не більше 0,06 мг / дм2 покриття на стороні, що контактує з харчовими продуктами. |
__________ |
|
{Додаток із змінами, внесеними згідно з Наказом Міністерства охорони здоров'я № 103 від 19.01.2023}