Про затвердження Переліку речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях
Відповідно до частини третьої статті 14 Закону України "Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції", пункту 9 Положення про Міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 459 (зі змінами), НАКАЗУЮ:
1. Затвердити Перелік речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях, що додається.
2. Директорату сільського розвитку в установленому законодавством порядку подати цей наказ на державну реєстрацію до Міністерства юстиції України.
3. Цей наказ набирає чинності з дня його офіційного опублікування.
4. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України згідно з розподілом функціональних обов'язків.
ПОГОДЖЕНО: |
|
ЗАТВЕРДЖЕНО |
ПЕРЕЛІК
речовин (інгредієнтів, компонентів), що дозволяється використовувати у процесі органічного виробництва та які дозволені до використання у гранично допустимих кількостях
№ | Назва речовини | Опис, вимоги до складу, умови застосування |
1 | 2 | 3 |
Речовини рослинного або тваринного походження | ||
1 | Allium sativum (екстракт часнику) |
|
2 | Азадирактин, одержаний із Німу (Azadirachta indica (Азадірахта індійська) |
|
3 | Бджолиний віск | Лікування та захист ран після обрізки |
4 | COS-OGA (ChitoOlygoSaccharides et OligoGAlacturonides) |
|
5 | Гідролізовані білки, крім желатину |
|
6 | Ламінарин | Бура водорість має вирощуватися відповідно до вимог органічного виробництва |
7 | Мальтодекстрин |
|
8 | Феромони | Лише в пастках та розпилювачах |
9 | Рослинні олії | Усі види використання, крім застосування як гербіциди |
10 | Піретрини | Лише рослинного походження |
11 | Касія, одержана з касії гіркої (Quassia amara) | Лише як інсектицид, репелент |
12 | Репеленти із запахом тваринного чи рослинного походження / овечий жир | Лише на неїстівних частинах рослини чи на частинах, які не можуть бути з'їдені вівцями чи козами |
13 | Salix spp. Кортекс (дубильний екстракт кори верби) |
|
14 | Терпени (евгенол, гераніол і тимол) |
|
Базові речовини | ||
1 | Базові речовини1, що використовуються для харчових цілей (у тому | Лише базові речовини1 рослинного і тваринного походження, що відповідають визначенню "харчовий продукт" відповідно |
| числі лецитини, сахароза, фруктоза, оцет, сироватка, гідрохлорид хітозану2, Equisetum arvense тощо) | до Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів". |
Мікроорганізми або речовини, вироблені мікроорганізмами | ||
1 | Мікроорганізми | Якщо не є генетично модифікованими організмами |
2 | Спіносад |
|
3 | Церевізан |
|
Інші речовини | ||
1 | Силікат алюмінію (каолін) |
|
2 | Гідроксид кальцію | Якщо використовується як фунгіцид, лише для фруктових дерев, у тому числі у розсадниках, для боротьби з Nectria galligena (рак яблуні) |
3 | Вуглекислий газ |
|
4 | Сполуки міді у вигляді гідроксиду міді, оксихлориду міді, оксиду міді, бордоської рідини та триосновного сульфату міді |
|
5 | Гідрофосфат амонію (діамонійфосфат) | Лише як атрактант (речовина, що приваблює шкідників) у пастках |
6 | Етилен |
|
7 | Жирні кислоти | Дозволені всі види застосування, крім застосування як гербіциди |
8 | Фосфат заліза (ортофосфат заліза (III)) | Препарати для поверхневого внесення між культивованими рослинами |
9 | Перекис водню |
|
10 | Кизельгур (діатомова земля) |
|
11 | Вапняна сірка (полісульфід кальцію) |
|
12 | Парафінова олія |
|
13 | Гідрокарбонат калію/натрію (бікарбонат калію/натрію) |
|
14 | Піретроїди (лише дельтаметрин або лямбдацигалотрин) | Лише в пастках із специфічними атрактантами (речовини, що приваблюють шкідників). |
15 | Кварцовий пісок |
|
16 | Хлорид натрію | Дозволені всі види застосування, крім застосування як гербіциди |
17 | Сірка |
|
II. Добрива і речовини для покращення ґрунту
№ | Найменування | Опис, вимоги до складу, умови застосування |
1 | 2 | 3 |
1 | Підстилковий гній | Продукти, що складаються із суміші екскрементів тварин і рослинних речовин (підстилка для тварин). |
2 | Висушений підстилковий гній і сухий пташиний послід | Забороняється використовувати матеріали з промислового тваринництва |
3 | Компостовані екскременти тварин, у тому числі пташиний послід і компостований стійловий гній | Забороняється використовувати матеріали з промислового тваринництва |
4 | Рідкі екскременти тварин | Використання після проведення контрольованої ферментації та/або відповідного розбавлення. |
5 | Компостована або ферментована суміш побутових відходів | Продукт, отриманий із сортованих побутових відходів, які були піддані компостуванню або анаеробній ферментації для виробництва біогазу. |
6 | Торф | Сфера застосування обмежується садівництвом, овочівництвом, квітникарством, розсадництвом |
7 | Відходи від виробництва грибів | Початковий склад субстрату обмежується продуктами, перелік яких міститься у цьому розділі |
8 | Екскременти хробаків (вермікомпост) і комах |
|
9 | Гуано |
|
10 | Компостована або ферментована суміш речовин рослинного походження | Продукти, отримані в результаті змішування речовин рослинного походження, які пройшли процес компостування або анаеробної ферментації для виробництва біогазу |
11 | Дігестат біогазу, що містить побічні продукти тваринного походження, перероблені разом з матеріалами рослинного або тваринного походження, переліченими у цьому розділі | Побічні продукти тваринного походження (включаючи побічні продукти диких тварин) категорії III та вміст шлунково-кишкового тракту категорії II (категорії II і III відповідно до Закону України "Про побічні продукти тваринного походження, не призначені для споживання людиною") не мають бути отримані з промислового тваринництва. |
12 | Продукти чи побічні продукти тваринного походження, а саме: | Щодо хутра: |
13 | Продукти та побічні продукти рослинного походження на добрива | Наприклад, борошно зі шроту олійних культур, шкаралупа какао-бобів, солодові ростки |
14 | Гідролізовані білки рослинного походження |
|
15 | Морські водорості та продукти з них | Отримані безпосередньо за допомогою: фізичних процесів, включаючи дегідрацію, заморожування і подрібнення; |
16 | Тирса і тріска деревна | Після зрубування деревина не піддавалася хімічній обробці |
17 | Компостована кора | Після зрубування деревина не піддавалася хімічній обробці |
18 | Деревний попіл | Після зрубування деревина не піддавалася хімічній обробці |
19 | Фосфоритне борошно | Продукт, отриманий шляхом подрібнення м'яких мінеральних фосфатів, що містить фосфат кальцію і карбонат кальцію як основні інгредієнти. |
20 | Фосфат алюмінію і кальцію (алюмофосфат кальцію) | Продукт, отриманий в аморфній формі шляхом термообробки і подрібнення, містить фосфати алюмінію і кальцію як основні інгредієнти. |
21 | Основний шлак (томас-шлак) | Продукт, отриманий у результаті виплавки заліза шляхом обробки фосфору, розплавляється і містить кальцієві силікофосфати як основні інгредієнти. |
22 | Неочищена калійна сіль або каїніт | Сира калієва сіль. |
23 | Сульфат калію, можливо із вмістом магнієвої солі | Продукт, отриманий із сирої калійної солі шляхом фізичного процесу екстрагування, може також містити магнієві солі |
24 | Барда й екстракт барди | За винятком амонієвої барди |
25 | Карбонат кальцію (крейда, вапнякова глина, вапнякове борошно, бретонський меліорант, маерл (maerl), фосфатна крейда) | Лише природного походження |
26 | Відходи молюсків | Лише якщо отримано зі сталого рибальства або органічної аквакультури |
27 | Яєчні шкаралупи | Забороняється використовувати матеріали з промислового тваринництва |
28 | Карбонат магнію та кальцію | Лише природного походження. |
29 | Сульфат магнію (кізерит) | Лише природного походження |
30 | Розчин хлориду кальцію | Позакоренева обробка яблунь у разі виявлення дефіциту кальцію |
31 | Сульфат кальцію (природний гіпс) | Продукт природного походження, що містить сульфат кальцію за різних ступенів гідратації. |
32 | Промислове вапно з цукрового виробництва | Побічний продукт виробництва цукру з цукрових буряків та цукрової тростини |
33 | Промислове вапно з вакуумного виробництва солі | Побічний продукт вакуумного виробництва солі з гірського сольового розчину (з ропи) |
34 | Елементарна сірка | Відносно рафінований природний або промисловий продукт. |
35 | Мікроелементи | Неорганічні мікроелементи - бор, кобальт, мідь, залізо, марганець, молібден, цинк |
36 | Хлорид натрію |
|
37 | Кам'яне борошно і глини |
|
38 | Леонардит (сирий органічний осад, багатий на гумінові кислоти) | Лише якщо отриманий як побічний продукт гірничої діяльності |
39 | Гумінові та фульвокислоти | Лише якщо отримані з використанням неорганічних солей / розчинів, виключаючи солі амонію, або отримані в результаті очищення питної води |
40 | Ксиліт | Лише якщо отриманий як побічний продукт гірничої діяльності (наприклад, побічний продукт видобутку бурого вугілля) |
41 | Хітин (полісахарид, отриманий з панцирів ракоподібних) | Лише якщо отримано зі сталого рибальства або органічної аквакультури |
42 | Органічні відкладення з прісних водойм, утворені внаслідок видалення кисню (наприклад, сапропель) | Лише органічні відкладення, які є побічними продуктами використання прісних водойм або отримані з колишніх прісних водойм. |
43 | Біочар - піролізний продукт, виготовлений із широкого спектру органічних матеріалів рослинного походження та застосовується як меліорант | Лише з продуктів рослинного походження, необроблених або оброблених продуктами, включеними до розділу I цього Переліку. |
III. Неорганічні кормові матеріали рослинного походження, кормові матеріали тваринного і мінерального походження та деякі речовини, які використовуються для годування тварин
1. Кормові матеріали мінерального походження
мушлі водних тварин (у тому числі кістки каракатиці);
дефторований монокальційфосфат;
оксид магнію (безводна магнезія);
Ферментаційні (побічні) продукти мікроорганізмів, клітини яких були інактивовані або вбиті:
IV. Кормові добавки, які використовуються для годування тварин
1. Вітаміни, провітаміни та речовини зі встановленим хімічним складом із схожою дією:
№ | Назва речовини | Опис, умови застосування |
1 | Вітаміни та провітаміни | Вітаміни, отримані з продукції сільськогосподарського походження. Синтетичні вітаміни, ідентичні вітамінам, отриманим із продукції сільськогосподарського походження, для моногастричних та водних тварин. |
2 | Бетаїн безводний | Лише для моногастричних тварин. |
карбонат заліза (II) (сидерит);
сульфату заліза (II) моногідрат;
сульфату заліза (II) гептагідрат;
гранульований йодат кальцію безводний з покриттям;
ацетат кобальту (II) тетрагідрат;
карбонат гідрооксид кобальту (II) (2:3) моногідрат;
гранульований карбонат кобальту (II) з покриттям;
сульфат кобальту (II) гептагідрат;
основний карбонат міді (II) моногідрат;
сульфат міді (II) пентагідрат;
гідроксид-хлорид міді (II) (TBCC - трьохосновний хлорид міді (II));
сульфат марганцю (II) моногідрат;
гідроксохлорид цинку моногідрат (TBZC - чотирьохосновний хлорид цинку);
селенізовані дріжджі інактивовані.
2. Зоотехнічні та сенсорні кормові добавки
1. Зоотехнічні кормові добавки:
ензими і мікроорганізми в категорії "Зоотехнічні кормові добавки".
ароматичні суміші (лише екстракти із сільськогосподарської продукції);
Castanea sativa Mill.: екстракт каштана їстівного.
3. Технологічні кормові добавки
Екстракти токоферолу, отримані з рослинних олій.
Екстракти, багаті на токоферол, отримані з рослинних олій (дельта збагачені).
3. Емульгатори, стабілізатори, згущувачі та желюючі агенти:
Лецитини - лише, якщо вироблено із сировини, отриманої в результаті органічного виробництва.
Використання виключно як корм для тварин аквакультури.
4. Зв'язуючі та антиспікаючі агенти:
E535 - фероціанід натрію, максимальне дозування 20 мг/кг NaCl в перерахунку на аніон фероціаніду;
E551c - кізельгур (діатомова земля, очищена);
E559 - каолінові глини, без азбесту;
E560 - природні суміші стеаритів і хлоритів;
E568 - кліноптилоліт осадового походження;
№ | Назва речовини | Опис, умови застосування |
1 | Ензими, мікроорганізми | Використання обмежене виробництвом силосу в тих випадках, коли через погодні умови належна ферментація неможлива. |
2 | Форміат натрію | |
3 | Пропіонова кислота | |
4 | Пропіонат натрію |
V. Продукти для очищення і дезінфекції ставків, кліток, будівель і споруд, що використовуються у тваринництві
1. Продукти для очищення та дезінфекції приміщень для утримання тварин:
гіпохлорит натрію (наприклад, рідкий відбілювач);
цитринова, надоцтова, мурашина, молочна, щавелева та оцтова кислота;
азотна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
фосфорна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
продукти для очищення і дезінфекції сосків та доїльних установок;
2. Речовини для очищення і дезінфекції обладнання та споруд аквакультури і виробництва водоростей за відсутності водних тварин:
чайний напій з натурального насіння камелії (використання обмежене виробництвом креветок);
суміші пероксомоносульфату калію та хлориду натрію, що продукують гіпохлоритні кислоти.
3. Речовини, які дозволено використовувати як за присутності, так і за відсутності водних тварин:
вапняк (карбонат кальцію) для контролю pH;
доломіт для корекції pH (використання обмежене виробництвом креветок);
органічні кислоти (оцтова кислота, молочна кислота, лимонна кислота);
пероцтова та пероктанова кислоти;
йодофор (лише за присутності яйцеклітин).
VI. Продукти для очищення і дезінфекції будівель і споруд, що використовуються у рослинництві
Продукти для очищення і дезінфекції будівель і споруд, що використовуються у рослинництві:
гіпохлорит натрію (наприклад, рідкий відбілювач);
цитринова, надоцтова, мурашина, молочна, щавелева та оцтова кислота;
азотна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
фосфорна кислота (для обладнання у молочних господарствах);
VII. Окремі продукти і речовини, які дозволяється використовувати у виробництві переробленої органічної продукції, дріжджів та продукції на основі дріжджів
№ | Код | Назва | Виробництво харчових продуктів | Особливі умови | |
рослинного походження | тваринного походження | ||||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 |
1 | E153 | Рослинне вугілля |
| × | Попелястий козячий сир. |
2 | E160b3 | Аннато, біксин, норбіксин |
| × | Червоний лестерський сир. |
3 | E170 | Карбонат кальцію | х | × | Заборонено використовувати для фарбування або насичення продукту кальцієм |
4 | E220 | Діоксид сірки | х | × | У фруктових винах4 та медовусі з додаванням (без додавання) цукру: 100 мг |
5 | E223 | Піросульфіт натрію |
| × | Ракоподібні |
6 | E224 | Піросульфіт калію | х | × | У фруктових винах4 та медовусі з додаванням (без додавання) цукру: 100 мг |
7 | E250 | Нітрит натрію |
| × | Для м'ясних продуктів5. |
8 | E252 | Нітрат калію |
| × | Для м'ясних продуктів5. |
9 | E270 | Молочна кислота | × | × |
|
10 | E290 | Діоксид вуглецю (вуглекислий газ) | × | × |
|
11 | E296 | Яблучна кислота | × |
|
|
12 | E300 | Аскорбінова кислота | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: м'ясні продукти |
13 | E301 | Аскорбат натрію |
| × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: м'ясні продукти (щодо нітратів і нітритів) |
14 | E3063 | Токоферол - збагачений екстракт | × | × | Антиоксидант |
15 | E3223 | Лецитини | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: молочні продукти. |
16 | E325 | Лактат натрію |
| × | Продукти на основі молока та м'ясні продукти |
17 | E330 | Лимонна кислота | × | × |
|
18 | E331 | Цитрат натрію | × | × |
|
19 | E333 | Цитрат кальцію | × |
|
|
20 | E334 | Винна кислота (L (+) -) | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: медовуха |
21 | E335 | Тартрати натрію | × |
|
|
22 | E336 | Тартрати калію | × |
|
|
23 | E341i | Монофосфат кальцію | × |
| Розпушувач для борошна |
24 | E3923 | Екстракт розмарину | × | × | Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва |
25 | E400 | Альгінова кислота | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: |
26 | E401 | Альгінат натрію | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: |
27 | E402 | Альгінат калію | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: |
28 | E406 | Агар | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: |
29 | E407 | Каррагінан | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: |
30 | E4103 | Камедь бобів ріжкового дерева | × | × | Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва. |
31 | E4123 | Гуарова камедь | × | × | Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва. |
32 | E4143 | Гуміарабік (аравійська камедь) | × | × | Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва. |
33 | E415 | Ксантанова камедь | × | × |
|
34 | E417 | Порошок камеді Тара | × | × | Загущувач. |
35 | E418 | Гелланова камедь | × | × | Лише у високоациловій формі. |
36 | E422 | Гліцерин | × | × | Лише рослинного походження. |
37 | E440i3 | Пектин | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: продукти на основі молока |
38 | E464 | Гідроксипропілметилцелюлоза | × | × | Інкапсулюючий матеріал для капсул |
39 | E500 | Карбонати натрію | × | × |
|
40 | E501 | Карбонати калію | × |
|
|
41 | E503 | Карбонати амонію | × |
|
|
42 | E504 | Карбонати магнію | × |
|
|
43 | E509 | Хлорид кальцію |
| × | Коагуляція молока |
44 | E516 | Сульфат кальцію | × |
| Носій |
45 | E524 | Гідроксид натрію | × |
| Для обробки поверхні випічки, яка за технологією занурюється в содовий розчин перед випіканням, та для регулювання кислотності в органічних ароматизаторах |
46 | E551 | Діоксид кремнію | × | × | Для трав і спецій у сухій меленій формі. |
47 | E553b | Тальк | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: обробка поверхні ковбас |
48 | E901 | Бджолиний віск | × |
| Агент для глазурування, лише у виробництві кондитерських виробів. |
49 | E903 | Віск карнауба | × |
| Агент для глазурування, лише у виробництві кондитерських виробів. |
50 | E938 | Аргон | × | × |
|
51 | E939 | Гелій | × | × |
|
52 | E941 | Азот | × | × |
|
53 | E948 | Кисень | × | × |
|
54 | E968 | Еритритол | × | × | Лише якщо отримано в результаті органічного виробництва без використання технологій іонного обміну |
2. Технологічні добавки та інші продукти, що можна використовувати для обробки інгредієнтів сільськогосподарського походження, отриманих шляхом органічного виробництва
№ | Назва | Підготовка харчових продуктів | Особливі умови | |
рослинного походження | тваринного походження | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Вода | × | × | Питна вода |
2 | Хлорид кальцію | × |
| Коагуляційний агент |
3 | Карбонат кальцію | × |
|
|
4 | Гідроксид кальцію | × |
|
|
5 | Сульфат кальцію | × |
| Коагуляційний агент |
6 | Хлорид магнію (або нігари) | × |
| Коагуляційний агент |
7 | Карбонат калію | × |
| Щодо харчових продуктів рослинного походження: висушування винограду |
8 | Вуглекислий натрій | × | × |
|
9 | Молочна кислота |
| × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: для регулювання рівня pH розсолу під час виробництва сиру |
10 | L (+) молочна кислота від ферментації | × |
| Щодо харчових продуктів рослинного походження: для підготовки екстрактів рослинного білка |
11 | Лимонна кислота | × | × |
|
12 | Гідроксид натрію | × |
| Щодо харчових продуктів рослинного походження: |
13 | Сірчана кислота | × | × | Виробництво желатину. |
14 | Екстракт хмелю | × |
| Щодо харчових продуктів рослинного походження: лише для антибактеріальних цілей при виробництві цукру. |
15 | Екстракт соснової каніфолі | × |
| Щодо харчових продуктів рослинного походження: лише для антибактеріальних цілей при виробництві цукру. |
16 | Соляна кислота (хлористий водень) |
| × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину. |
17 | Гідроксид амонію |
| × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
18 | Перекис водню (пероксид водню) |
| × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
19 | Двоокис вуглецю | × | × |
|
20 | Азот | × | × |
|
21 | Етанол | × | × | Розчинник |
22 | Дубильна кислота (танінова кислота) | × |
| Допоміжна речовина при фільтрації |
23 | Альбумін яєчного білка | × |
|
|
24 | Казеїн | × |
|
|
25 | Желатин | × |
|
|
26 | Риб'ячий клей | × |
|
|
27 | Рослинні олії | × | × | Агент для змащування, вивільнення або піногасник. |
28 | Гель або колоїдний розчин діоксиду кремнію | × |
|
|
29 | Активоване вугілля | × |
|
|
30 | Тальк | × |
| Відповідає специфічним критеріям чистоти для харчової добавки E553b |
31 | Бентоніт | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: як прилипач для медовухи |
32 | Целюлоза | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
33 | Діатоміт (діатомова земля) | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
34 | Перліт | × | × | Щодо харчових продуктів тваринного походження: виробництво желатину |
35 | Шкаралупа фундука | × |
|
|
36 | Рисове борошно | × |
|
|
37 | Бджолиний віск | × |
| Агент для вивільнення. |
37 | Бджолиний віск | × |
| Агент для вивільнення. |
38 | Карнаубський віск (пальмовий віск) | × |
| Агент для вивільнення. |
39 | Оцтова кислота / оцет |
| × | Лише якщо отримано з органічного виробництва. |
40 | Гідрохлорид тіаміну | × | × | Лише для використання у виробництві фруктових вин, включаючи сидр, грушевий сидр та медовуху |
41 | Фосфат діамонію (гідрофосфат амонію) | × | × | Лише для використання у виробництві фруктових вин, включаючи сидр, грушевий сидр та медовуху |
42 | Деревне волокно | × | × | Волокно має бути сертифіковане та походити з деревини, зібраної згідно з принципами сталого розвитку. |
VIII. Продукти і речовини, дозволені для використання або додавання в органічну виноробну продукцію
№ | Тип обробки | Назва продуктів або речовин | Особливі умови або обмеження |
1 | 2 | 3 | 4 |
1 | Аерація та насичення киснем | Повітря |
|
2 | Центрифугування та фільтрація | Перліт | Використовується лише як інертний фільтруючий агент |
3 | Створення інертної атмосфери та обробка продуктів, захищених від повітря | Азот |
|
4 | Використання | Дріжджі6 |
|
5 | Використання | Фосфат діафонію |
|
6 | Використання | Діоксид сірки | Максимальний вміст діоксиду сірки не повинен перевищувати 100 міліграмів на літр для червоного вина із залишковим вмістом цукру менше двох грамів на літр. |
7 | Використання | Деревне вугілля для енологічного використання |
|
8 | Освітлення | Харчовий желатин7 |
|
9 | Використання з метою окислення | Молочна кислота |
|
10 | Використання з метою зниження кислотності | L(+) Винна кислота |
|
11 | Додавання | Смола алепської сосни |
|
12 | Використання | Молочна бактерія |
|
13 | Додавання | L-Аскорбінова кислота |
|
14 | Використання для утворення бульбашок | Азот |
|
15 | Додавання | Діоксид вуглецю |
|
16 | Додавання з метою стабілізації вина | Лимонна кислота |
|
17 | Додавання | Таніни (дубильні речовини)7 |
|
18 | Додавання | Мета-винна кислота |
|
19 | Використання | Аравійська камедь7 (гуміарабік) |
|
20 | Використання | Бітартрат калію |
|
21 | Використання | Цитрат міді |
|
22 | Використання | Манопротеїни дріжджів |
|
23 | Використання | Дубова стружка |
|
24 | Використання | Альгінат калію |
|
25 | Використання | Хітозан, що походить від Aspergillus niger |
|
26 | Використання | Інактивовані дріжджі |
|
IX. Технологічні добавки для виробництва дріжджів і дріжджових продуктів
№ | Назва | Первинні дріжджі | Бродіння/формулювання дріжджів | Особливі умови |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
1 | Хлорид кальцію | × |
|
|
2 | Діоксид вуглецю (вуглекислий газ) | × | × |
|
3 | Лимонна кислота | × |
| Для регулювання pH у виробництві дріжджів |
4 | Молочна кислота | × |
| Для регулювання pH у виробництві дріжджів |
5 | Азот | × | × |
|
6 | Кисень | × | × |
|
7 | Картопляний крохмаль | × | × | Для фільтрації. |
8 | Карбонат натрію | × | × | Для регулювання pH |
9 | Рослинні олії | × | × | Агент для змащування, вивільнення або піногасник. |
X. Інгредієнти сільськогосподарського походження, які не виробляються в органічному виробництві
1. Необроблені рослинні продукти та продукти, одержані з них шляхом обробки
1. Їстівні плоди, горіхи та насіння:
малина (висушена) (Rubus idaeus);
червона смородина (висушена) (Ribes rubrum).
перець (перуанський) (Schinus molle L.);
насіння хрону (Armoracia rusticana);
галанга (Alpinia officinarum);
квіти сафлору (Carthamus tinctorius);
трава водяного кресу (Nasturtium officinale).
водорості, у тому числі морські водорості, дозволені для виробництва неорганічних харчових продуктів.
2. Продукти рослинного походження
1. Рафіновані та нерафіновані жири й олії немодифіковані хімічно, отримані з рослин, за винятком таких:
сафлор (Carthamus tinctorius);
2. Цукри, крохмалі та інші продукти із зернових і бульб:
прісний індійський хліб (пікі);
крохмаль з рису та кукурудзи воскової стиглості, немодифікований хімічно.
гороховий протеїн (Pisum spp.);
ром, лише одержаний із соку цукрової тростини;
вишнева горілка, виготовлена з фруктів й ароматизаторів, які містять речовини й продукти, марковані як натуральні речовини або ароматичні препарати.
3. Продукти тваринного походження
Водні організми, не вирощені як аквакультура та дозволені для виготовлення неорганічних харчових продуктів;
__________ | |
2 Отримано зі сталого рибальства або органічної аквакультури. | |
3 Для розрахунків у рецептурі ці харчові добавки підраховуються як інгредієнти сільськогосподарського походження. | |
4 Фруктове вино - вино, виготовлене з будь-яких фруктів, крім винограду, включаючи сидр та грушевий сидр. | |
5 Ці добавки можна використовувати лише у разі надання оператором підтвердження органу сертифікації, що не існує жодної технологічної альтернативної добавки, яка може забезпечувати такий самий ефект та/або зберігати такі самі властивості харчового продукту. | |
6 Для окремих штамів дріжджів: якщо вироблені із сировини, отриманої в результаті органічного виробництва (за наявності на ринку). | |
7 Вироблені із сировини, отриманої в результаті органічного виробництва (за наявності на ринку). |