open Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
Чинна
                             
                             
МІНІСТЕРСТВО УКРАЇНИ У СПРАВАХ СІМ'Ї,

МОЛОДІ ТА СПОРТУ
Н А К А З
13.01.2009 N 25
Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

20 лютого 2009 р.

за N 164/16180

Про затвердження Типових нормативів

харчування у соціальному центрі

матері та дитини

Відповідно до абзацу другого пункту 20 Типового положення про
соціальний центр матері та дитини, затвердженого постановою
Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2005 року N 879
( 879-2005-п ), Н А К А З У Ю:
1. Затвердити Типові нормативи харчування у соціальному
центрі матері та дитини, що додаються.
2. Контроль за виконанням наказу покласти на заступника
Міністра України у справах сім'ї, молоді та спорту відповідно до
розподілу функціональних обов'язків.
Міністр Ю.О.Павленко
ПОГОДЖЕНО:
В.о. Першого заступника Міністра
охорони здоров'я України,
головного державного санітарного
лікаря України А.М.Пономаренко

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Мінсім'ямолодьспорту

13.01.2009 N 25
Зареєстровано в Міністерстві

юстиції України

20 лютого 2009 р.

за N 164/16180

ТИПОВІ НОРМАТИВИ

харчування у соціальному центрі матері та дитини

1. Типові нормативи харчування для жінок на сьомому-дев'ятому
місяці вагітності і матерів, що мають дітей віком від народження
до 18 місяців (на одну добу, грамів)
------------------------------------------------------------------ | Найменування | Загальна норма| Норма | Енергетична | | продуктів | | дієтичного |цінність 100 г | | | | харчування |продукту, ккал | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Хліб із суміші | | | | |борошна житнього| 200 | 200 | 189 | |обдирного і | | | | |пшеничного | | | | |1 сорту | | | | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Хліб пшеничний | 300 | 300 | 221 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Борошно пшеничне| 10 | - | 324 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Крупа, всього: | 70 | 80 | | |у тому числі: | | | | | пшоняна | 5 | - | 348 | | вівсяна | 10 | 10 | 303 | | рис | 15 | 20 | 330 | | манна | 15 | 20 | 328 | | гречана | 10 | 10 | 295 | | інша | 15 | 20 | | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Бобові | 10 | - | 298 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Макаронні вироби| 20 | 20 | 335 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |М'ясо | 125 | 125 | 168 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Риба | 100 | 100 | 99 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Молоко | 500 | 500 | 52 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Масло тваринне | 40 | 40 | 692 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Сир | 50 | 50 | 88 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Жири тваринні | 10 | 10 | 712 | |топлені, | | | | |маргарин | | | | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Олія | 20 | 20 | 899 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Яйця курячі | 1 | 1 | 157 | |(штук) | | | | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Цукор | 60 | 60 | 379 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Чай | 1 | 1 | - | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Сіль | 10 | 10 | - | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Картопля | 450 | 450 | 80 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Крохмаль | 1 | 1 | 327 | |картопляний | | | | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Овочі, всього: | 350 | 350 | | |у тому числі: | | | | | капуста | 150 | 150 | 27 | | буряк | 50 | 60 | 42 | | морква | 50 | 50 | 32 | |цибуля ріпчаста | 50 | 50 | 41 | |огірки, помідори| 50 | 50 | 11 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Фрукти сушені | 15 | 15 | 217 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Лавровий лист | 0,1 | 0,1 | - | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Томатна паста | 3 | 3 | 99 | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Сумарна | 3284,23 | 3282,09 | - | |енергетична | | | | |цінність, ккал | | | | |----------------+---------------+---------------+---------------| |Вміст у грамах: | | | | |білків | 114,37 | 112,58 | | |жирів | 118,63 | 118,41 | | |вуглеводів | 439,77 | 441,52 | | ------------------------------------------------------------------
2. Типові нормативи харчування для дітей віком від народження
до 18 місяців (денна норма на одну дитину, грамів)
------------------------------------------------------------------ | Найменування | Вікова група (місяців) | | продукту |------------------------------------------------| | | до 3-х | 4 - 5 | 6 - 7 | 8 - 12 |12 - 18| |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сухі адаптовані| | | | | | |молочні суміші | 80-100 | 90-120 | 75-80 | 30-60 | | |(або рідкі | | | | | | |адаптовані |(700-900)|(900-1000)|(900-800)| (600 - | | |молочні суміші)| | | | 500) | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Хліб житній (з | | | | | | |10-ти місяців) | | | | 5-10 | 30 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Хліб пшеничний | | | | 5-10 | 80 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Крохмаль | | | 1 | 2 | 3 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Борошно | | | | | 20 | |пшеничне | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Крупи, бобові, | | | 20 | 25-30 | 40 | |макаронні | | | | | | |вироби | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Картопля | | | 50 | 85 | 150 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Овочі | | | 120 | 180 | 210 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Соки | | | 30-50 | 50-100 | 50 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Фрукти сушені | | | 1-4 | 4-6 | 10 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Фрукти свіжі, | | | 10-60 | 70-120 | 90 | |цитрусові | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Кондитерські | | | | 3-15 | 15 | |вироби | | | | | | |(сухарики, | | | | | | |печиво) | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Цукор | | | 30 | 30 | 40 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Масло вершкове | | | 1-4 | 4-6 | 19 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Мед, | | | | | 1 | |медопродукти | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Олія | | | 1-3 | 3-6 | 9 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Яйця, штук | | | 1/5 |1/4 - 1/2| 1/2 | | | | | жовтка | жовтка | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сало | | | | | 1 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Молоко, | | | 100-200 |300-380 | 450 | |кисломолочні | | | | | | |продукти | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сир | | | 10-30 | 30-50 | 40 | |кисломолочний | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сир твердий | | | | | 3 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сметана | | | | | 10 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |М'ясо, | | | | 50-90 | 85 | |м'ясопродукти | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Риба, | | | | 15-25 | 25 | |рибопродукти | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Кава злакова, | | | | 1 | 1 | |цикорій | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Какао | | | | 1 | 1 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Чай | | | | 0,1 | 0,2 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сіль, сіль | | | 1 | 2 | 2 | |йодована | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Дріжджі | | | | | 1 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Лавровий лист | | | | | 0,05 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Сухарі | | | | | 3 | |панірувальні | | | | | | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Томатна паста | | | | | 3 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Ванільний цукор| | | | | 0,1 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Кислота лимонна| | | | | 0,1 | |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Хімічний склад:| | | | | | |Білки, | 15 | 19 | 23 | 32 | 60,6 | |у тому числі | | | | | | |тваринні | 15 | 19 | 22 | 25 | 37,5 | | | | | | | | |Жири, | 30 | 38 | 53 | 61 | 63,5 | |у тому числі | | | 3 | 6 | 12,3 | |рослинні | | | | | | |Вуглеводи | 66 | 77 | 115 | 143 | 229,3| |---------------+---------+----------+---------+---------+-------| |Енергоцінність,| 660 | 730 | 1029 | 1249 | 1731,2| |ккал | | | | | | ------------------------------------------------------------------
Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове)
використовуються в межах денної норми +(-) 5 відсотків, а такі
продукти, як сир, риба, дріжджі, - кілька разів на тиждень.
Наприклад, денна норма риби - 15 грамів на дитину використовується
в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином:
(15х7) : 3 = 105:3=35 грамів (на день).
Директор Держсоцслужби Н.Л.Лук'янова

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: