ДЕРЖАВНА МИТНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
Л И С Т
22.07.2003 N 11/2-13-11034-ЕП
Начальникам регіональнихмитниць
Начальникам митниць
{ Лист втратив чинність на підставі Листа Державноїмитної служби
N 11/2-10.16/2769-ЕП ( v2769342-11 ) від 21.02.2011 }
Про класифікацію товару "ікра риб"
З метою однозначної класифікації окремих видів товарів згідно
з вимогами товарної номенклатури Митного тарифу України,
затвердженого Законом України "Про Митний тариф України" від
05.04.2001 N 2371-III ( 2371-14 ), повідомляємо.
Ікра риб залежно від ступеня обробки та способу приготування
класифікується в товарних підкатегоріях товарних позицій 0302,
0303, 0305, 0511 та 1604 за УКТЗЕД ( 2371а-14 ).
У товарній групі 03 класифікується придатна для харчування
ікра риб, яка міститься в ястиках, необроблена (ікринки не очищені
від органів кріплення та ястикової оболонки) і не приготовлена
іншими способами, ніж описано в цій товарній групі. Способи
приготування ікри риб, описані в товарній групі 03, - охолоджена,
морожена, солона, в розсолі, копчена, сушена. Ястики - статеві органи самок риб (яєчники), які містять яйця
- ікринки, зв'язані в єдиний орган за допомогою тонкої
з'єднувальної тканини (оболонки), багатої нервами та кровоносними
судинами (дивись рис. 1 і рис. 2). Розмір ікринок у різних видів
риб різний. Найбільші ікринки у лососевих риб, найменші - у
оселедцевих. Ваговий склад ястиків такий: ікринки - від 77 до 96%
ваги ястика, з'єднувальна тканини (оболонка) - від 4 до 23%.
Коливання у вазі ікринок та з'єднувальної тканини залежать від
зрілості ікри й від індивідуальних особливостей риби.
Зображення має графічний вигляд. Не наводиться.Рис. 1
Зображення має графічний вигляд. Не наводиться.Рис. 2
Неочищена від ястикової оболонки ікра риб згідно з вимогами
товарної номенклатури Митного тарифу України ( 2371-14 )
класифікується: - свіжа або охолоджена - у товарній позиції 0302; - морожена - у товарній позиції 0303; - сушена, солона або в розсолі, гарячого або холодного
копчення - у товарній позиції 0305.
Непридатна для використання в їжу ікра риб класифікується в
товарній позиції 0511. До такої ікри риб належать: 1) запліднена ікра для риборозведення; визначається за
наявністю чорних точок, які є очима зародків; 2) солона ікра (наприклад, тріски або скумбрії), яку
використовують як риболовну наживку. Таку ікру можна відрізнити
від ікри риб товарної позиції 1604 за притаманним різким
неприємним запахом.
У товарній позиції 1604 класифікується ікра риб, яка
складається з ікринок, очищених від ястикової оболонки, органів
кріплення, згустків крові. Неочищена від ястика (так звана ястична) ікра класифікується
в товарній позиції 1604, якщо її приготовлено способами,
відмінними від зазначених у групі 03 (наприклад, з доданням
прянощів або з тепловою обробкою).
У товарній номенклатурі Митного тарифу України ( 2371-14 ): - термін "охолоджений" означає, що температуру продукту
знижено до 0 град. С без заморожування; - термін "морожений" означає, що продукт охолоджено до
температури нижче точки його замерзання до повного проморожування; - термін "ікра осетрових", який міститься в текстових описах
товарної позиції 1604, товарної підпозиції 1604 30 та підкатегорії
1604 30 10 00, стосується ікри, яку виготовлено з ікринок
осетрових риб. У тексті примітки 1(в) до групи 03 під словом
"ікра" розуміється ікра осетрових риб (чорна ікра). Осетрові риби
водяться в річках кількох регіонів: Італії, Аляски, Туреччини,
Ірану, Росії). Основні види осетрових риб - білуга, шип, осетер та
севрюга. Ікра осетрових (чорна ікра) буває звичайно у вигляді
м'якої зернистої маси, що складається з ікринок розміром від 0,2
до 0,4 мм в діаметрі. Колір - від сріблясто-сірого до
зеленувато-чорного. Ця ікра має дуже сильний запах і злегка
солонувата на смак. Може бути представлена в пресованому вигляді,
тобто у вигляді гомогенізованої пасти, якій іноді надають форми
невеликих тонких циліндрів або яку пакують у невеликі ємності; - під терміном "замінники ікри", який міститься в тексті
примітки 1(в) до групи 03 і текстових описах товарної позиції
1604, товарної підпозиції 1604 30 та підкатегорії 1604 30 90 00,
розуміється продукт (ікра риб), який виготовляють з ікринок
багатьох видів риб, крім осетрових (наприклад, лосося, коропа,
щуки, тунця, кефалі, тріски). Ікринки промивають, очищають від
органів кріплення, солять, а іноді пресують або висушують. Також
ці ікринки можуть бути приправлені та підфарбовані. Ікра риб, яка відповідає вищезазначеним термінам "ікра
осетрових" та "замінники ікри", класифікується в товарній позиції
1604 незалежно від того, упакована вона в герметичну ємність чи не
упакована.
Лист Держмитслужби України від 13.06.97 N 11/2-5563
( v5563342-97 ) вважається таким, що втратив чинність.
Перший заступник Голови Служби О.Б.Єгоров
НПО "Поверхность"
(www.mdoffice.com.ua)