КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В Авід 27 грудня 2001 р. N 1752
Київ
Про норми харчування у протитуберкульозних закладахдля осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і
неповнолітніх осіб, інфікованих мікобактеріями
туберкульозу
{ Назва Постанови в редакції Постанови КМN 1046 ( 1046-2012-п ) від 14.11.2012 }
{ Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМN 1046 ( 1046-2012-п ) від 14.11.2012
N 1150 ( 1150-2018-п ) від 27.12.2018 }
Відповідно до пункту 5 частини першої статті 5 Закону України
"Про протидію захворюванню на туберкульоз" ( 2586-14 ) Кабінет
Міністрів України п о с т а н о в л я є:{ Вступна частина в редакції Постанови КМ N 1046 ( 1046-2012-п )
від 14.11.2012 }
1. Затвердити норми харчування у протитуберкульозних закладах
для осіб, хворих на туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх
осіб, інфікованих мікобактеріями туберкульозу, та норми заміни
продуктів харчування у протитуберкульозних закладах згідно з
додатками 1 і 2.{ Пункт 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1046
( 1046-2012-п ) від 14.11.2012 }
{ Пункт 2 втратив чинність на підставі Постанови КМ N 1150
( 1150-2018-п ) від 27.12.2018 }
3. Міністерству охорони здоров'я, іншим центральним органам
виконавчої влади, Національній академії медичних наук, Раді
міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та
Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечувати
дотримання затверджених цією постановою норм харчування для осіб,
хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу,
в межах асигнувань, що передбачаються у державному та місцевих
бюджетах на утримання протитуберкульозних закладів.{ Пункт 3 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1046
( 1046-2012-п ) від 14.11.2012 }
Прем'єр-міністр України А.КІНАХ
Інд. 28
Додаток 1до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2001 р. N 1752
НОРМИ ХАРЧУВАННЯу протитуберкульозних закладах для осіб, хворих на
туберкульоз, та малолітніх і неповнолітніх осіб,
інфікованих мікобактеріями туберкульозу (грамів брутто
на день на одного хворого або інфікованого)
------------------------------------------------------------------ Найменування | Вікова група, років продукту |----------------------------------------------- | 1-3 | 4-7 | 8-10 | 11-14 | 15-17 | більш | | | | | | як 18 ------------------------------------------------------------------ Хліб пшеничний 70 150 200 200 200 220
Хліб житній 30 100 100 100 150 150
Борошно пшеничне 25 45 55 55 60 60
Крохмаль 2 2 3 3 3 3
Крупи, бобові, 60 70 80 90 90 85
макарони
Картопля 150 400 450 450 450 450
Овочі 300 350 400 450 500 550
Фрукти свіжі, 200 250 300 300 300 300
цитрусові
Соки 100 120 150 150 180 200
Сухофрукти 15 30 40 40 40 40
Горіхи - 7 10 10 10 10
Масло 30 55 60 60 60 50
Маргарин - - - - - 10
Олія 7 12 15 18 20 21
Молоко, 600* 550 500 500 500 500
кисломолочні
продукти _______________* Дітям до 1 року - 900 мілілітрів адаптованих молочних
сумішей у відповідній формі.
Сир кисломолочний 50 70 80 90 100 100
Сметана 15 20 25 30 30 30
Сир сичужний 5 10 12 13 15 15
твердий
Яйця, штук 0,5 1 1 1 1 1
М'ясо та м'ясні 120 150 165 200 220 220
продукти
Риба та рибні 40 70 90 100 110 110
продукти
Цукор 45 50 60 65 65 60
Мед та його 1 4 5 5 5 5
продукти
Кондитерські 10 30 40 40 40 40
вироби
Кава злакова, 2 5 5 5 5 4
цикорій
Кава натуральна, - - - - - 3
розчинна
Какао 1 4 4 4 6 6
Чай 0,02 0,1 0,2 0,2 0,5 1
Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
Ванільний цукор, 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
кориця
Дріжджі 1 2 3 3 3 3
Сіль 5 8 10 10 10 10
Хімічний склад
добової норми:
білки 61 74 89 100 110 103
з них тваринні 42 38 44 50 55 52
жири 61 66 80 88 96 91
з них рослинні 5 11 18 20 23 22
вуглеводи 243 350 419 469 512 482
Енергоцінність, 1765 2290 2752 3068 3352 3198
кілокалорій
_______________
Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло)використовуються у межах добової норми (+ 5 відсотків).
Такі продукти, як сир, риба, дріжджі, видаються кілька
разів на тиждень. Наприклад, для риби: добова норма
(25 грамів), використовується в меню три рази на
тиждень. Розрахунок використання такий: 25 х 7 = 175
грамів. З цієї кількості можна приготувати такі страви:
риба смажена (80 грамів), кнелі рибні (60 грамів), а
також оселедець з цибулею (35 грамів).
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчуванняпроводити їх заміну згідно з нормами заміни продуктів.
3. Для заготівлі квашених овочів (огірки, помідори,капуста тощо) використовують сіль згідно з рецептурами
понад добову норму.
4. Норма овочів, фруктів свіжих у літньо-осінній періодможе бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок
зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних
виробів і картоплі. У зимово-весняний період норма
овочів, фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50
відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.
{ Додаток 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ N 1046
( 1046-2012-п ) від 14.11.2012 }
Додаток 2до постанови Кабінету Міністрів України
від 27 грудня 2001 р. N 1752
НОРМИзаміни продуктів харчування
у протитуберкульозних закладах
------------------------------------------------------------------ Продукт, | |Вага, грамів | Продукт-замінник |грамів брутто | |брутто ------------------------------------------------------------------ М'ясо, 100 яловичина 100
(25 відсотків птиця (тушки, стегенця) 141
відходів) баранина 133свинина 54
печінка яловича 167
печінка свиняча 154
серце яловиче 188
ковбаса напівкопчена 200
ковбаса варена, сосиски, сардельки 133
риба минтай (23 відсотки відходів) 295
риба минтай (38 відсотків відходів) 395
риба минтай (54 відсотки відходів) 495
консерви "Яловичина тушкована" 74
консерви "Сніданок туриста"
(яловичина) 93
сир кисломолочний 103
яйце куряче 2,5
штуки
Молоко, 100 молоко сухе 11молоко згущене стерилізоване 37
молоко згущене з цукром 16
вершки згущені з цукром 14
вершки сухі 9
кисломолочні продукти (кефір, наріне,
ацидофільне молоко, варинець тощо) 79
сир кисломолочний 33
риба минтай (23 відсотки відходів) 94
риба минтай (38 відсотків відходів) 126
риба минтай (54 відсотки відходів) 157
сир твердий 15
яйце куряче 1
штука
Сир, 100 м'ясо (яловичина) 97м'ясо (птиця) 137
риба минтай (23 відсотки відходів) 289
риба минтай (38 відсотків відходів) 385
риба минтай (54 відсотки відходів) 482
сир твердий 47
Яйце куряче, сир кисломолочний 41
1 штука м'ясо (яловичина) 39м'ясо (птиця) 56
риба минтай (23 відсотки відходів) 117
риба минтай (38 відсотків відходів) 156
риба минтай (54 відсотки відходів) 195
молоко 124
сир твердий 18
яєчний порошок 12
Риба, 100 м'ясо (яловичина) 34
(23 відсотки м'ясо (птиця) 47
відходів) сир кисломолочний 35яйце куряче 1,2
штуки
консерви рибні 50
Картопля, 100 пюре картопляне (сухе) 25
(30 відсотків капуста білокачанна 100
відходів) капуста цвітна 74квасоля, соя (свіжі) 52
квасоля, горох (зерно) 7
Бобові (зерно), 100 горох, квасоля (свіжі) 467квасоля спаржева (свіжа) 700
кукурудза консервована 494
горошок зелений консервований 819
квасоля консервована 819
соєві продукти (сухі) 87
Томати (свіжі), 100 томати консервовані 104томатний сік 114
Буряки столові буряк консервований 108
(свіжі), 100
Морква столова морква консервована 104
(свіжа), 100
Яблука (свіжі), 100 яблука консервовані 41сік яблучний 92
яблука (сушені) 18
сливи (сушені) 16
абрикоси (сушені) 17
родзинки 15
сік виноградний 65
сік сливовий 53
Масло, 100 смалець 74олія 74
Хліб пшеничний, 100 крупи пшеничні 73хліб житній 113
хлібці (пшеничні, житні) 94
сухарі вершкові 75
печиво галетне 25
Томат-пюре, 100 томатна паста 66томатний соус 66
томатний сік 342
томати свіжі 295
Олія соняшникова, олія кукурудзяна 100
100 олія соєва 100
Цукор, 100 мед натуральний 125
_______________
Примітка. На використання нових продуктів у харчуваннідекретованих груп населення повинен бути дозвіл
Джерело:Офіційний портал ВРУ