open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст
Попередня
                             
                             
КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В А

від 27 грудня 2001 р. N 1752

Київ
Про норми харчування для осіб,

хворих на туберкульоз та інфікованих

мікобактеріями туберкульозу

Відповідно до статті 16 Закону України "Про боротьбу із
захворюванням на туберкульоз" ( 2586-14 ) Кабінет Міністрів
України п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити норми харчування для осіб, хворих на
туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу, та норми
заміни продуктів харчування у протитуберкульозних закладах згідно
з додатками 1 і 2.
2. У нормі N 8 додатка 1 до постанови Кабінету Міністрів
України від 16 червня 1992 р. N 336 ( 336-92-п ) "Про затвердження
норм добового забезпечення продуктами харчування засуджених до
позбавлення волі, а також осіб, що перебувають у слідчих
ізоляторах, лікувально-трудових профілакторіях та ізоляторах
тимчасового утримання Міністерства внутрішніх справ України, норм
заміни одних продуктів іншими та порядку застосування вказаних
норм" слова "туберкульоз", "а також особи, що наглядаються з
приводу туберкульозу I-II, V-VII груп диспансерного обліку"
виключити.
3. Міністерству охорони здоров'я, іншим центральним органам
виконавчої влади, Академії медичних наук, Раді міністрів
Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та
Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечувати
дотримання затверджених цією постановою норм харчування для осіб,
хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу,
в межах асигнувань, що передбачаються у державному та місцевих
бюджетах на утримання протитуберкульозних закладів.

Прем'єр-міністр України А.КІНАХ
Інд. 28

Додаток 1

до постанови Кабінету Міністрів України

від 27 грудня 2001 р. N 1752
НОРМИ

харчування для осіб, хворих на туберкульоз

та інфікованих мікобактеріями туберкульозу,

у протитуберкульозних закладах

(грамів брутто на день на одного

хворого або інфікованого)
------------------------------------------------------------------ Найменування | Вікова група, років продукту |----------------------------------------------- | 1-3 | 4-7 | 8-10 | 11-14 | 15-17 | більш | | | | | | як 18 ------------------------------------------------------------------ Хліб пшеничний 70 150 200 200 200 220
Хліб житній 30 100 100 100 150 150
Борошно пшеничне 25 45 55 55 60 60
Крохмаль 2 2 3 3 3 3
Крупи, бобові, 60 70 80 90 90 85
макарони
Картопля 150 400 450 450 450 450
Овочі 300 350 400 450 500 550
Фрукти свіжі, 200 250 300 300 300 300
цитрусові
Соки 100 120 150 150 180 200
Сухофрукти 15 30 40 40 40 40
Горіхи - 7 10 10 10 10
Масло 30 55 60 60 60 50
Маргарин - - - - - 10
Олія 7 12 15 18 20 21
Молоко, 600* 550 500 500 500 500
кисломолочні
продукти _______________

* Дітям до 1 року - 900 мілілітрів адаптованих молочних
сумішей у відповідній формі.
Сир кисломолочний 50 70 80 90 100 100
Сметана 15 20 25 30 30 30
Сир сичужний 5 10 12 13 15 15
твердий
Яйця, штук 0,5 1 1 1 1 1
М'ясо та м'ясні 120 150 165 200 220 220
продукти
Риба та рибні 40 70 90 100 110 110
продукти
Цукор 45 50 60 65 65 60
Мед та його 1 4 5 5 5 5
продукти
Кондитерські 10 30 40 40 40 40
вироби
Кава злакова, 2 5 5 5 5 4
цикорій
Кава натуральна, - - - - - 3
розчинна
Какао 1 4 4 4 6 6
Чай 0,02 0,1 0,2 0,2 0,5 1
Лавровий лист 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
Ванільний цукор, 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02 0,02
кориця
Дріжджі 1 2 3 3 3 3
Сіль 5 8 10 10 10 10
Хімічний склад
добової норми:
білки 61 74 89 100 110 103
з них тваринні 42 38 44 50 55 52
жири 61 66 80 88 96 91
з них рослинні 5 11 18 20 23 22
вуглеводи 243 350 419 469 512 482
Енергоцінність, 1765 2290 2752 3068 3352 3198
кілокалорій
_______________
Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло)

використовуються у межах добової норми (+ 5 відсотків).

Такі продукти, як сир, риба, дріжджі, видаються кілька

разів на тиждень. Наприклад, для риби: добова норма

(25 грамів), використовується в меню три рази на

тиждень. Розрахунок використання такий: 25 х 7 = 175

грамів. З цієї кількості можна приготувати такі страви:

риба смажена (80 грамів), кнелі рибні (60 грамів), а

також оселедець з цибулею (35 грамів).
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування

проводити їх заміну згідно з нормами заміни продуктів.
3. Для заготівлі квашених овочів (огірки, помідори,

капуста тощо) використовують сіль згідно з рецептурами

понад добову норму.
4. Норма овочів, фруктів свіжих у літньо-осінній період

може бути збільшена на 50-100 відсотків за рахунок

зменшення на 50 відсотків норми круп, макаронних

виробів і картоплі. У зимово-весняний період норма

овочів, фруктів свіжих може бути зменшена на 30-50

відсотків із збільшенням соків на 50 відсотків.

Додаток 2

до постанови Кабінету Міністрів України

від 27 грудня 2001 р. N 1752
НОРМИ

заміни продуктів харчування

у протитуберкульозних закладах
------------------------------------------------------------------ Продукт, | |Вага, грамів | Продукт-замінник |грамів брутто | |брутто ------------------------------------------------------------------ М'ясо, 100 яловичина 100
(25 відсотків птиця (тушки, стегенця) 141
відходів) баранина 133

свинина 54

печінка яловича 167

печінка свиняча 154

серце яловиче 188

ковбаса напівкопчена 200

ковбаса варена, сосиски, сардельки 133

риба минтай (23 відсотки відходів) 295

риба минтай (38 відсотків відходів) 395

риба минтай (54 відсотки відходів) 495

консерви "Яловичина тушкована" 74

консерви "Сніданок туриста"

(яловичина) 93

сир кисломолочний 103

яйце куряче 2,5

штуки
Молоко, 100 молоко сухе 11

молоко згущене стерилізоване 37

молоко згущене з цукром 16

вершки згущені з цукром 14

вершки сухі 9

кисломолочні продукти (кефір, наріне,

ацидофільне молоко, варинець тощо) 79

сир кисломолочний 33

риба минтай (23 відсотки відходів) 94

риба минтай (38 відсотків відходів) 126

риба минтай (54 відсотки відходів) 157

сир твердий 15

яйце куряче 1

штука
Сир, 100 м'ясо (яловичина) 97

м'ясо (птиця) 137

риба минтай (23 відсотки відходів) 289

риба минтай (38 відсотків відходів) 385

риба минтай (54 відсотки відходів) 482

сир твердий 47
Яйце куряче, сир кисломолочний 41
1 штука м'ясо (яловичина) 39

м'ясо (птиця) 56

риба минтай (23 відсотки відходів) 117

риба минтай (38 відсотків відходів) 156

риба минтай (54 відсотки відходів) 195

молоко 124

сир твердий 18

яєчний порошок 12
Риба, 100 м'ясо (яловичина) 34
(23 відсотки м'ясо (птиця) 47
відходів) сир кисломолочний 35

яйце куряче 1,2

штуки

консерви рибні 50
Картопля, 100 пюре картопляне (сухе) 25
(30 відсотків капуста білокачанна 100
відходів) капуста цвітна 74

квасоля, соя (свіжі) 52

квасоля, горох (зерно) 7
Бобові (зерно), 100 горох, квасоля (свіжі) 467

квасоля спаржева (свіжа) 700

кукурудза консервована 494

горошок зелений консервований 819

квасоля консервована 819

соєві продукти (сухі) 87
Томати (свіжі), 100 томати консервовані 104

томатний сік 114
Буряки столові буряк консервований 108
(свіжі), 100
Морква столова морква консервована 104
(свіжа), 100
Яблука (свіжі), 100 яблука консервовані 41

сік яблучний 92

яблука (сушені) 18

сливи (сушені) 16

абрикоси (сушені) 17

родзинки 15

сік виноградний 65

сік сливовий 53
Масло, 100 смалець 74

олія 74
Хліб пшеничний, 100 крупи пшеничні 73

хліб житній 113

хлібці (пшеничні, житні) 94

сухарі вершкові 75

печиво галетне 25
Томат-пюре, 100 томатна паста 66

томатний соус 66

томатний сік 342

томати свіжі 295
Олія соняшникова, олія кукурудзяна 100
100 олія соєва 100
Цукор, 100 мед натуральний 125
_______________
Примітка. На використання нових продуктів у харчуванні

декретованих груп населення повинен бути дозвіл

(гігієнічний висновок).

  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Зміст

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: