Про затвердження натуральних добових норм харчування в інтернатних установах, навчальних та санаторних закладах сфери управління Міністерства соціальної політики
{Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ
№ 35 від 25.01.2012
№ 499 від 08.08.2016
№ 132 від 19.02.2020}
{У назві і тексті Постанови слова “Міністерство праці та соціальної політики” в усіх відмінках замінено словами “Міністерство соціальної політики” у відповідному відмінку згідно з Постановою КМ № 35 від 25.01.2012}
З метою вдосконалення організації харчування громадян, які проживають в інтернатних установах, навчаються у навчальних закладах та відпочивають у санаторіях сфери управління Міністерства соціальної політики, Кабінет Міністрів України постановляє:
1. Затвердити такі, що додаються, натуральні добові норми харчування в установах і закладах сфери управління Міністерства соціальної політики:
в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації;
{Абзац другий пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020}
у дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей з інвалідністю з фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями;
{Абзац третій пункту 1 із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 132 від 19.02.2020}
для громадян, які відпочивають у санаторіях.
{Абзац четвертий пункту 1 в редакції Постанови КМ № 499 від 08.08.2016}
2. Міністерству соціальної політики, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям забезпечити дотримання натуральних добових норм харчування в межах асигнувань, що передбачаються у державному бюджеті та відповідних місцевих бюджетах на утримання установ та закладів, зазначених у пункті 1.
3. Визнати такими, що втратили чинність, пункт 1 і абзац другий підпункту 1 пункту 2 постанови Ради Міністрів УРСР від 11 січня 1989 р. № 14 "Про норми витрат на харчування і медикаменти в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів".
НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
в інтернатних установах для громадян похилого віку та осіб з інвалідністю, вищих навчальних закладах I-II рівня акредитації сфери управління Мінсоцполітики
(грамів брутто на одну людину)
Перелік продуктів харчування | Тип закладу | ||
геріатричні будинки-інтернати, пансіонати, будинки-інтернати загального типу, вищі навчальні заклади | психоневрологічні інтернати | ||
1 | 2 | 3 | |
Хліб житній | 250 | 300 | |
Хліб пшеничний | 250 | 300 | |
Борошно пшеничне | 20 | 20 | |
Крохмаль | 5 | 5 | |
Крупи, макаронні вироби, бобові | 100 | 100 | |
Цукор | 45 | 45 | |
Картопля | 450 | 450 | |
Овочі, усього | 550 | 550 | |
у тому числі: | |||
буряк | 80 | 80 | |
морква | 60 | 60 | |
капуста | 150 | 150 | |
цибуля | 60 | 60 | |
інші свіжі овочі відповідно до сезону | 100 | 100 | |
квашені, консервовані овочі | 100 | 100 | |
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові | 200 | 150 | |
Фрукти сушені | 20 | 20 | |
Фрукти консервовані | 50 | 50 | |
Соки | 150 | 150 | |
М'ясо | 100 | 100 | |
М'ясні консерви, ковбасні вироби | 20 | 20 | |
Риба | 100 | 100 | |
Рибні консерви, оселедець | 50 | 50 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 450 | 450 | |
Сир кисломолочний | 50 | 50 | |
Сир твердий | 20 | 20 | |
Сметана | 20 | 20 | |
Масло | 25 | 25 | |
Олія | 35 | 35 | |
Маргарин | 5 | 5 | |
Сало, смалець | 20 | 20 | |
Яйця, штук | 1/3 | 1/3 | |
Чай | 1 | 0,5 | |
Кава злакова | 4 | 4 | |
Кондитерські вироби | 35 | 35 | |
Какао | 3 | 3 | |
Сіль | 10 | 10 | |
Дріжджі | 1 | 1 | |
Спеції | 2 | 2 | |
Хімічний склад | |||
Білки | 115 | 118 | |
Жири | 118 | 121 | |
Вуглеводи | 425 | 455 | |
Енергія, ккал | 3222 | 3381 |
__________ |
|
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів. | |
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму. |
{Норми із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 35 від 25.01.2012, № 132 від 19.02.2020}
НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
в дитячих будинках-інтернатах I-IV профілю, професійно-технічних училищах для дітей з інвалідністю з фізичними, психічними, інтелектуальними або сенсорними порушеннями сфери управління Мінсоцполітики
Перелік продуктів харчування | Норма на одного вихованця за віковими групами | |||
3-7 років (дошкільний вік) | 7-10 років (1-4 класи) | 11-17 років (5-11 класи, учні ПТУ) | ||
Хліб житній | 100 | 150 | 200 | |
Хліб пшеничний | 150 | 200 | 250 | |
Борошно пшеничне | 35 | 35 | 40 | |
Крохмаль | 3 | 3 | 3 | |
Крупи, макаронні вироби, бобові | 50 | 65 | 80 | |
Картопля | 300 | 350 | 400 | |
Овочі | 300 | 350 | 400 | |
Фрукти свіжі, у тому числі цитрусові | 250 | 300 | 300 | |
Фрукти сушені | 15 | 20 | 20 | |
Соки | 200 | 200 | 200 | |
Цукор | 50 | 60 | 70 | |
Мед | 9 | 13 | 18 | |
Кондитерські вироби | 30 | 30 | 35 | |
М'ясо | 95 | 100 | 120 | |
Птиця | 30 | 30 | 40 | |
Ковбасні вироби | 20 | 25 | 25 | |
Риба | 75 | 85 | 100 | |
Рибні продукти | 7 | 10 | 15 | |
Молоко, кисломолочні продукти | 500 | 500 | 500 | |
Сир кисломолочний | 40 | 50 | 70 | |
Сир твердий | 12 | 15 | 20 | |
Сметана | 15 | 20 | 25 | |
Масло | 40 | 45 | 50 | |
Олія | 12 | 15 | 20 | |
Сало | 2 | 4 | 6 | |
Яйця, штук | 1 | 1 | 1 | |
Кава злакова | 4 | 4 | 4 | |
Какао | 1 | 2 | 3 | |
Чай | 0,2 | 0,5 | 1 | |
Спеції | 2 | 2 | 2 | |
Дріжджі | 1 | 1 | 1 | |
Сіль | 6 | 8 | 10 | |
Хімічний склад | ||||
Білки | 74 | 87 | 100 | |
у тому числі тваринні | 37 | 43 | 50 | |
Жири | 67 | 77 | 94 | |
у тому числі олія | 24 | 28 | 34 | |
Вуглеводи | 355 | 400 | 470 | |
Енергія, ккал | 2320 | 2640 | 3120 |
__________ |
|
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів. | |
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів та фруктів використовують сіль і цукор згідно з рецептурами понад добову норму. |
{Норми із змінами, внесеними згідно з Постановами КМ № 35 від 25.01.2012, № 132 від 19.02.2020}
ЗАТВЕРДЖЕНО |
НАТУРАЛЬНІ ДОБОВІ НОРМИ ХАРЧУВАННЯ
громадян, які відпочивають у санаторіях сфери управління Мінсоцполітики
Перелік продуктів харчування | Норма на одного громадянина |
Хліб житній | 100 |
Хліб пшеничний | 200 |
Борошно пшеничне | 25 |
Крохмаль | 2 |
Крупи, макаронні вироби, бобові | 150 |
Картопля | 400 |
Овочі | 500 |
Фрукти свіжі, в тому числі цитрусові | 200 |
Фрукти сушені | 20 |
Соки | 150 |
Цукор | 55 |
Мед | 5 |
Кондитерські вироби | 40 |
М’ясо, м’ясопродукти | 190 |
Птиця | 90 |
Риба, рибопродукти | 90 |
Молоко, кисломолочні продукти | 500 |
Сир кисломолочний | 80 |
Сир твердий | 45 |
Сметана | 25 |
Масло вершкове | 40 |
Олія | 35 |
Яйця, штук | 1 |
Кава натуральна розчинна, злакова, какао | 4 |
Чай | 3 |
Спеції | 0,2 |
Сіль | 10 |
Хімічний склад | |
Білки | 123 |
у тому числі тваринні | 83 |
Жири | 120 |
у тому числі олія | 35 |
Вуглеводи | 405 |
Енергія, ккал | 3216 |
Додатковий перелік продуктів харчування для випікання кондитерських виробів | |
Борошно пшеничне | 50 |
Маргарин | 20 |
Дріжджі | 2 |
__________ |
|
2. У разі відсутності необхідних продуктів харчування можна проводити їх заміну згідно із затвердженими МОЗ нормами заміни продуктів. | |
3. Для квашення овочів (огірків, помідорів, капусти тощо) та консервування овочів і фруктів використовують сіль, цукор і спеції згідно з рецептурами понад добову норму. | |
4. Для посипки колоди для рубання м’яса використовують сіль понад добову норму. | |
5. Застосування натуральних добових норм щодо борошна пшеничного, маргарину та дріжджів, зазначених у додатковому переліку продуктів харчування, передбачити лише у разі забезпечення у санаторії можливостей випікання кондитерських виробів. |
{Норми із змінами, внесеними згідно з Постановою КМ № 35 від 25.01.2012; в редакції Постанови КМ № 499 від 08.08.2016}