КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ
П О С Т А Н О В Авід 21 травня 1992 р. N 258
Київ
Про норми харчування та частковукомпенсацію вартості продуктів для осіб,
які постраждали внаслідок Чорнобильської
катастрофи
( Із змінами, внесеними згідно з Постановами КМN 4 ( 4-93-п ) від 05.01.93
N 931 ( 931-2005-п ) від 16.09.2005 )
( Щодо змін додатково див. Постанову КМN 936 ( 936-2005-п ) від 20.09.2005 )
Відповідно до Закону України "Про статус і соціальний захист
громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи"
( 796-12 ) та з метою забезпечення громадян, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи, продуктами харчування і
виплати часткової компенсації їх вартості Кабінет Міністрів
України п о с т а н о в л я є:
1. Затвердити розроблені Міністерством охорони здоров'я
України норми харчування для зазначених громадян у стаціонарах
спеціалізованих лікувальних, лікувально-санаторних і курортних
закладах, а також дітей у дошкільних і шкільних закладах (додатки
N 1-3).
2. Надати Раді Міністрів Республіки Крим, обласним,
Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям
право визначати виходячи із розроблених Міністерством охорони
здоров'я фізіологічних (медичних) норм харчування (додаток N 4) і
середніх цін на продукти харчування, що склалися у регіоні,
розміри грошової компенсації вартості продуктів харчування,
встановлені вказаним Законом для громадян, віднесених до 1 і 2
категорії, для потерпілих дітей у разі захворювання кровотворних
органів (гострі лейкози), щитовидної залози (аденома, рак),
злоякісними пухлинами, а також для батьків потерпілих дітей, які
не відвідують дитячі дошкільні та шкільні заклади і не
забезпечуються продуктами харчування на суму середньої вартості
харчування в цих закладах і не перебувають на повному державному
забезпеченні. ( Пункт 2 в редакції Постанови КМ N 4 ( 4-93-п ) від
05.01.93 )
( Пункт 3 втратив чинність на підставі Постанови КМ N 931
( 931-2005-п ) від 16.09.2005 )
4. Раді Міністрів Республіки Крим, обласним, Київській та
Севастопольській міським державним адміністраціям при забезпеченні
продуктами харчування осіб, що постраждали внаслідок
Чорнобильської катастрофи і віднесені до 1 категорії, вагітних
жінок і жінок, які годують дітей, керуватися, крім фізіологічних
(медичних) норм, також додатковими нормами, встановленими
Міністерством охорони здоров'я України (додатки N 5 і 6).
Першийвіце-прем'єр-міністр України К.МАСИК
МіністрКабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Інд. 29
Додаток N 1до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258
Додаткові нормипродуктів харчування для осіб, які постраждали
внаслідок Чорнобильської катастрофи, у стаціонарах
спеціалізованих лікувальних закладів (відділень)
(на день у грамах) ----------------------------------------------------------------- Найменування | На одного хворого віком продуктів |----------------------------------------- | до 1 |від 1 | від 6 |від 10 |старше | року |до 6 | до 10 |до 14 | 14 | |років | років |років |років ----------------------------------------------------------------- олочні суміші, в т. ч.
кисломолочні продукти 180 200 200 200 200
Соки - 50 50 50 50
Плодоягідні консерви 30 50 50 50 50
Буряк червоний - 10 10 15 20
Капуста - - - 15 30
Цибуля ріпчата - - - 5 5
Цибуля зелена - - - 5 5
Петрушка, кріп - - - 5 5
Морква - 10 10 15 25
Горох консервований - - - - 10
Фрукти свіжі - 100 100 100 50
Сухофрукти - 10 10 10 15
Яловичина - 10 15 25 40
Птиця - - - - 20
Риба та інші продукти
моря - 15 15 20 30
Сир - 10 10 10 25
Міністр
Кабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 2до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258
Норми харчування осіб,які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи,
в лікувально-курортних закладах
(на день у грамах) ----------------------------------------------------------------- | На одну особу віком Найменування |---------------------------------------- продуктів | до 6 | від 6 до | від 10 до| старше | років | 10 років | 14 років | 14 років ----------------------------------------------------------------- ліб пшеничний 100 120 150 150
Хліб житній 50 70 100 200
Борошно пшеничне 25 35 50 50
Крохмаль 3 4 5 20
Крупи, макаронні
вироби, бобові 50 60 70 100
Картопля 300 400 450 400
Овочі різні 350 450 550 500
Фрукти свіжі,
цитрусові 300 400 500 300
Соки 100 150 200 250
Фрукти сухі 20 30 40 40
Горіхи 5 7 10 -
Масло вершкове 50 60 65 70
Олія 10 15 20 20
Молоко 500 500 500 500
Сир 60 80 100 90
Сметана 25 30 35 40
Сир твердий 10 15 20 40
Яйця (штук) 0,75 1 1 1,5
М'ясо 125 160 200 250
Птиця 25 32 40 50
Ковбаси варені,
сосиски, сардельки 10 20 26 60
Ковбаса напівкопчена 5 10 12 30
Окорок, буженина,
карбонат 5 10 12 30
Рибопродукти 80 100 125 150
Мінеральна вода - - - 500
Цукор - - - 60
Повидло, джем,
мармелад - - - 40
Мед - - - 20
Консерви - ікра
(чорна, кетова) - - - 10
Субпродукти (печінка,
язик) - - - 30
Пшеничні висівки - - - 15
Чай - - - 2
Кава, какао - - - 5
Спеції - - - 20
МіністрКабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 3до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258
Норми харчуваннядітей у дошкільних та шкільних закладах,
які постраждали внаслідок Чорнобильської
катастрофи
(на день у грамах) ----------------------------------------------------------------- | На одну дитину або учня в залежності | від віку Найменування |--------------------------------------------- продуктів |Дитячі дошкільні| Загальноосвітні | заклади | школи* |----------------+---------------------------- | до 3 | від 3 до| від 6 до|від 10 до|старше | років| 6 років | 10 років|14 років |14 років ----------------------------------------------------------------- ліб пшеничний 60 110 125 150 175
Хліб житній 30 60 125 150 175
Борошно пшеничне 16 25 25 30 40
Крохмаль 3 3 4 5 5
Крупи, бобові,
макарони 35 45 50 60 70
Картопля 150 250 300 350 400
Овочі різні 250 300 350 400 400
Фрукти свіжі,
цитрусові 100 150 150 200 250
Соки 50 100 150 150 200
Фрукти сухі 15 15 15 15 15
Цукор 45 50 55 60 65
Мед 3 5 5 7 7
Кондитерські вироби 10 15 20 25 25
Масло вершкове 25 30 30 35 35
Олія 8 10 12 15 17
Яйця 1/2 1 1 1 1
Молоко 500 420 400 400 400
Сир 50 40 40 50 60
Сметана 15 15 15 20 20
Сир твердий 5 10 10 15 15
М'ясо,
м'ясопродукти 100 120 130 160 200
Риба,
рибопродукти 40 50 50 60 70
Чай 0,2 0,2 0,3 0,3 0,3
Какао 1 1 1 1 1
Кава ячмінна 1 1 2 2 2
Дріжджі 1 1 1 1 1
Ванільний цукор 0,01 0,01 0,01 0,01 0,01
Сіль 5 8 8 9 10
Лавровий лист 0,01 0,01 0,02 0,02 0,02
_______________* Ці ж норми встановлюються для учнів технікумів, училищ,
професійно-технічних закладів
МіністрКабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 4до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258
Фізіологічні (медичні) нормизабезпечення продуктами харчування громадян,
які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи
(на місяць) -------------------------------------------------------------------- Найменування |Одиниця | На одну особу віком продуктів | виміру |--------------------------------------------- | | до 1| від 1|від 3|від 7|від 11|від 14|старше | | року| до 3 |до 7 |до 11|до 14 |до 18 | 18 | | | років|років|років|років |років |років -------------------------------------------------------------------- ліб
пшеничний кг - 1,09 3,41 3,88 4,65 5,43 8
Хліб житній -"- - - 1,86 3,88 4,65 5,43 2,5
Борошно
пшеничне -"- - 0,09 0,78 0,78 0,93 1,24 0,75
Крохмаль -"- - 0,09 0,09 0,12 0,16 0,16 0,25
Крупи,
макарони,
бобові -"- 0,9 1,09 1,4 1,56 1,86 2,17 1,5
Картопля -"- 1,24 3,1 7,75 9,30 10,85 12,40 9,6
Овочі різні -"- 1,56 6,2 10,85 10,85 12,4 13,95 16,3
Соки літрів 3,1 3,1 3,1 4,65 4,65 6,7 2
Цукор кг 0,31 1,56 1,56 1,71 1,86 1 2,2
Фрукти сухі -"- - - 0,47 0,47 0,47 0,47 0,66
Фрукти свіжі -"- 1,56 3,1 4,65 4,65 6,2 7,75 9,6
Мед -"- - - 0,16 0,16 0,22 0,22 0,31
Кондитерські
вироби на
пектині -"- - - 0,47 0,62 0,78 0,78 0,93
Масло вершкове -"- 0,31 0,31 0,93 0,93 1,09 1,09 0,5
Олія -"- - - 0,31 0,37 0,47 0,53 0,8
Молоко і
кисломолочні
продукти -"- 17,05 20,15 13,02 12,4 12,4 12,4 11,8
Сир -"- 1,24 1,56 1,24 1,24 1,56 1,86 0,75
Сметана,
вершки -"- 0,16 0,16 0,47 0,47 0,62 0,51 0,62
Сир твердий -"- - - 0,31 0,31 0,47 0,47 0,45
М'ясо,
м'ясопродукти -"- - 1,56 3,72 4,03 4,96 6,2 6,7
Риба,
рибопродукти -"- - 0,31 1,56 1,56 1,86 2,17 1,75
Суміші "Малиш",
"Віталакт"
тощо -"- 2,26 - - - - - -
Яйця штук 15 15 31 31 31 31 23
Плодоовочеві умовних
консерви банок 31 31 - - - - -
М'ясні
пюреподібні
консерви -"- 15 15 - - - - -
Чай грамів - 3,2 6,2 9,3 9,3 9,3 9,3
Какао -"- - 31 31 31 31 31 31
Кава ячмінна -"- - 31 31 62 62 93 93
Сіль кг - 0,12 0,25 0,25 0,25 0,31 0,31
Дріжджі грамів - - 31 31 31 31 31
Ванільний
цукор -"- - - 0,3 0,3 0,3 0,3 0,3
Лавровий лист -"- - - 0,31 0,62 0,62 0,62 1
Маргарин кг - - - - - - 0,36
_______________
Примітка. У раціон харчування для населення, яке проживає назабруднених територіях, максимально вводяться продукти,
що мають радіопротекторні властивості (гарбузи, морква,
продукти з пектиновими добавками, джеми, повидло,
мармелад, пюре і соки - вишневий, гарбузовий,
гранатовий, абрикосовий, моркв'яний тощо).
МіністрКабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 5до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258
Додатковий набір продуктів харчування,понад фізіологічні норми, для осіб,
віднесених до 1 категорії
(на місяць) ----------------------------------------------------------------- Найменування продуктів | Одиниця | Кількість | виміру | ----------------------------------------------------------------- рупа гречана кілограмів 1
Цитрусові -"- 2
Мед бджолиний -"- 1
Яловичина -"- 2
Ковбасні вироби -"- 2
Оселедці -"- 0,5
Молоко згущене -"- 1
Сир твердий -"- 0,5
Масло вершкове -"- 1,5
Кава натуральна грамів 60
Ікра лососева банок 1
Консерви "Печінка тріски" -"- 2
Шпроти, сардини -"- 1
Краби (консерви) -"- 1
М'ясні консерви -"- 2
Какао грамів 100
Чай -"- 60
МіністрКабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Додаток N 6до постанови Кабінету Міністрів України
від 21 травня 1992 р. N 258
Додатковий набір продуктів харчування,понад фізіологічні норми, для вагітних і жінок,
які годують дітей
(на місяць)
Крупи, макарони, бобові 360 грамів
Соки 4,2 літра
Олія 130 грамів
Яйця 8 штук
Молоко і кисломолочні продукти 2,15 літра
Сметана, вершки 420 грамів
Сир 2,35 кілограма
МіністрКабінету Міністрів України В.ПЄХОТА
Джерело:Офіційний портал ВРУ