open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 278/3388/20
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного цивільного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 17 липня 2024 року

у справі № 278/3388/20

Цивільна юрисдикція

Щодо переходу прав на земельну ділянку у разі переходу майнових прав на об'єкт нерухомості до іншої особи

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовом до ГУ Держгеокадастру, ОСОБА_2, ОСОБА_3, треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: служба у справах дітей міської ради, реєстраційна служба районного управління юстиції, про визнання незаконним та скасування наказу про затвердження документації із землеустрою, витребування частини земельної ділянки та скасування державної реєстрації права власності.

Рішенням суду першої інстанції позовні вимоги ОСОБА_1 задоволено частково.

За результатами нового апеляційного розгляду, постановою апеляційного суду рішення суду першої інстанції залишено без змін.

ОЦІНКА СУДУ

Спірні правовідносини стосуються прав на земельну ділянку, на якій розміщений садовий будинок, що перебуває у спільній частковій власності сторін спору. Попередні власники нерухомості (батьки ОСОБА_1 та ОСОБА_2) не оформили належним чином своїх прав на земельну ділянку, на якій розташована належна їм нерухомість.

У частині першій статті 377 ЦК України передбачено, що до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

Стаття 120 ЗК України закріплює загальний принцип цілісності об'єкта нерухомості із земельною ділянкою, на якій цей об'єкт розташований. За цією нормою визначення правового режиму земельної ділянки перебуває у прямій залежності від права власності на будівлю і споруду та передбачається механізм роздільного правового регулювання нормами цивільного законодавства майнових відносин, що виникають при укладенні правочинів щодо набуття права власності на нерухомість, і правового регулювання нормами земельного та цивільного законодавства відносин при переході прав на земельну ділянку у разі набуття права власності на нерухомість.

При застосуванні статті 120 ЗК України у поєднанні з нормою статті 125 зазначеного Кодексу слід виходити з того, що у випадку переходу права власності на об'єкт нерухомості у встановленому законом порядку право власності на земельну ділянку чи право користування у набувача нерухомості виникає одночасно із виникненням права власності на зведені на земельній ділянці об`єкти. Це правило стосується й випадків, коли право на земельну ділянку не було зареєстроване одночасно з правом на нерухомість, однак земельна ділянка раніше набула ознак об`єкта права власності.

Таким чином, за загальним правилом, закріпленим у статті 120 ЗК України, особа, яка набула права власності на будівлю чи споруду стає власником або користувачем земельної ділянки на тих самих умовах, на яких вона належала попередньому власнику, якщо інше не передбачено у договорі відчуження нерухомості.

На спірній земельній ділянці збудований садовий будинок, який належить сторонам у справі на праві спільної часткової власності, що не заперечувалось сторонами. Право власності чи право користування на цю земельну ділянку не було оформлено батьками ОСОБА_1 та ОСОБА_2. Виходячи з цих обставин, суд першої інстанції, з висновками якого погодився і апеляційний суд, правильно визначив, що право власності чи право користування спірною земельною ділянкою спадкоємці ОСОБА_7 та ОСОБА_5 - сторони у справі, можуть оформити на загальних підставах.

Зазначеним правом скористалась ОСОБА_2, що підтверджується оскаржуваним наказом ГУ Держгеокадастру «Про затвердження документації із землеустрою та надання земельної ділянки у власність», яким передано у власність ОСОБА_2 спірну земельну ділянку на загальних підставах (на підставі статей 35, 116, 118, 121, 122, 186 ЗК України).

Водночас, з огляду на те, що ОСОБА_2 на час набуття права власності на спірну земельну ділянку належало лише 4/9 частки у садовому будинку, який розташований на такій земельній ділянці, правильними є висновки судів попередніх інстанцій про те, що земельну ділянку під будинком вона мала права отримати у власність у розмірі, пропорційному розміру її частки у праві власності на будинок.

ВИСНОВКИ: перехід майнових прав до іншої особи зумовлює перехід до неї і прав на ту частину земельної ділянки, на якій безпосередньо розташований відповідний об`єкт нерухомості, та частину земельної ділянки, яка необхідна для його обслуговування.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: підстави набуття земельних прав, перехід прав на землю, захист земельних прав, спільна власність на землю

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: