open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 462/5157/17
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 18 липня 2024 року

у справі № 462/5157/17

Господарська юрисдикція

Щодо застосування Закону України «Про ринок природного газу» до корпоративних відносин

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації "Львівгаз" треті особи, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору: голова правління Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Львівгаз", голова правління Акціонерного товариства "Оператор газорозподільної системи "Львівгаз", про:

  1. скасування наказу, виданого Публічним акціонерним товариством по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», про звільнення ОСОБА_1 з посади директора з капітального будівництва Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз»,
  2. поновлення ОСОБА_1 на посаді директора з капітального будівництва Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз»,
  3. стягнення середнього заробітку за час вимушеного прогулу.

Господарський суд рішенням позовні вимоги задовольнив повністю.

Апеляційний господарський суд постановою скасував рішення господарського суду у позові відмовив.

ОЦІНКА СУДУ

Як правильно встановили суди у цій справі, спірні правовідносини, що склалися між сторонами у справі, безпосередньо стосуються припинення повноважень позивача як члена правління Публічного акціонерного товариства по газопостачанню та газифікації «Львівгаз», стосуються правомірності прийняття уповноваженим органом управління відповідача - наглядовою радою рішення про припинення повноважень члена правління, є такими, що пов`язані з реалізацією учасниками товариства корпоративних прав на участь у його управлінні шляхом прийняття компетентним органом рішень про припинення повноважень члена виконавчого органу, тобто стосуються управління діяльністю товариством, що є характерним саме для корпоративних правовідносин.

Отже, спірні правовідносини є корпоративними та регулюються положеннями чинного законодавства, що стосуються цих правовідносин, зокрема порядку створення, діяльності, управління та припинення юридичної особи.

Відповідно до преамбули Закону України «Про ринок природного газу» цей Закон визначає правові засади функціонування ринку природного газу України, заснованого на принципах вільної конкуренції, належного захисту прав споживачів та безпеки постачання природного газу, а також здатного до інтеграції з ринками природного газу держав - сторін Енергетичного Співтовариства, у тому числі шляхом створення регіональних ринків природного газу.

Згідно з пунктом 33 частини першої статті Закону України «Про ринок природного газу» ринок природного газу - сукупність правовідносин, що виникають у процесі купівлі-продажу, постачання природного газу, а також надання послуг з його транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору), послуг установки LNG.

Отже, сферою регулювання зазначеного закону є правовідносини, що виникають у процесі купівлі-продажу, постачання природного газу, а також надання послуг з його транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору), послуг установки LNG.

Однак, спірні у цій справі правовідносини не є правовідносинами, що виникли з купівлі-продажу, постачання природного газу, надання послуг з його транспортування, розподілу, зберігання, послуг установки LNG, а є такими, що стосуються корпоративних відносин, пов`язані з організацією та управлінням поточною господарською діяльністю органами товариства, тобто стосуються корпоративного управління товариством.

З огляду на викладене, враховуючи особливості та корпоративний характер спірних правовідносин, Верховний Суд зазначає про те, що Закон України «Про ринок природного газу» не регулює спірні у цій справі правовідносини та не підлягає застосуванню при вирішенні спору у цій справі.

ВИСНОВКИ: Закон України «Про ринок природного газу» не стосується, не регулює корпоративних відносин та, зокрема відносин корпоративного управління товариством. Відносини, що виникають при реалізації учасниками господарських товариств (власниками корпоративних прав) права на управління товариством, що пов`язані з організацією та управлінням поточною господарською діяльністю органами товариства, не є предметом регулювання Законом України «Про ринок природного газу».

КЛЮЧОВІ СЛОВА: зміст корпоративних відносин, спори на ринку електричної енергії, відносини між органами товариства

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: