open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 904/6032/21[1]
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 червня 2023 року

у справі № 904/6032/21[1]

Господарська юрисдикція

Щодо обов`язку кредитора довести підставність та правомірність заявлених ним грошових вимог до боржника у справі про банкрутство

ФАБУЛА СПРАВИ

У справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Ніко Інвест" (далі - Боржник) Товариство з обмеженою відповідальністю "Компанія з управління активами "Ковін Капітал", що діє за рахунок та в інтересах Пайового венчурного недиверсифікованого закритого інвестиційного фонду "Рубін" (далі - Кредитор) подало заяву про визнання грошових вимог до Боржника в сумі 24 975 365 грн 14 коп. з включенням їх до реєстру вимог кредиторів: в сумі 4 540 грн 00 коп. - із задоволенням у першу чергу та в сумі 24 970 825 грн 14 коп. - із задоволенням у четверту чергу.

Господарський суд ухвалив про визнання грошових вимог Кредитора до Боржника в сумі 4 540 грн 00 коп. судового збору - із задоволенням у першу чергу, в сумі 24 970 825 грн 14 коп. заборгованості за сумою позики та в сумі 11 595 грн 44 коп. заборгованості за нарахованими процентами за користування позикою - із задоволенням у четверту чергу.

Апеляційний господарський суд постановив: частково задовольнити апеляційну скаргу Акціонерного товариства "Державний експортно-імпортний банк України", змінити ухвалу Господарського суду Дніпропетровської області від 09.08.2022, виклавши її резолютивну частину в редакції, відповідно до якої грошові вимоги Кредитора до Боржника визнаються в сумі 4 540 грн 00 коп. судового збору - із задоволенням у першу чергу, та в сумі 2 486 305 грн 00 коп. заборгованості за сумою позики та нарахованим процентам за користування позики - із задоволенням у четверту чергу; з відхиленням грошових вимог Кредитора до Боржника в іншій частині.

ОЦІНКА СУДУ

У межах застосування принципу змагальності при здійсненні судочинства у господарських судах (статті 13 ГПК України) приписи частини четвертої цієї статті передбачають, що кожна сторона несе ризик настання наслідків, пов'язаних, зокрема, з невчиненням нею процесуальних дій.

При цьому, закріплений статтями 7, 13 цього Кодексу принцип рівності сторін у судовому процесі, у розумінні "справедливого балансу" між сторонами, вимагає, щоб кожній стороні надавалася розумна можливість представити справу в таких умовах, які не ставлять цю сторону у суттєво невигідне становище відносно іншої сторони (рішення Європейського суду з прав людини від 27.10.1993 у справі "DOMBO BEHEERB.V. v. THE NETHERLANDS").

Для забезпечення цих принципів процесуальних закон передбачає вчинення сторонами та іншими учасниками господарського судочинства такої процесуальної дії як надання доказів у справі, що в силу положень статті 74 ГПК України є обов`язком сторони а саме довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень.

Водночас, відповідно до частини четвертої статті 74 ГПК України, суд не може збирати докази, що стосуються предмета спору, з власної ініціативи, крім витребування доказів судом у випадку, коли він має сумніви у добросовісному здійсненні учасниками справи їхніх процесуальних прав або виконанні обов`язків щодо доказів, оскільки це є порушенням основних засад (принципів) господарського судочинства, зокрема, рівності усіх учасників судового процесу перед законом і судом, пропорційності, змагальності та диспозитивності.

Правила подання доказів регламентовані приписами статті 80 ГПК України, які також узгоджуються з правилами в частині першій статті 45 КУзПБ - щодо подання кредитором доказів при зверненні із заявою про визнання грошових вимог до боржника - з обов'язком кредитора додати до цієї заяви всю сукупність тих доказів, які заявник визначає сам, та які, на його думку, підтверджують заявлені вимоги.

Відповідно до частини першої статті 45 КУзПБ конкурсні кредитори за вимогами, що виникли до дня відкриття провадження у справі про банкрутство, зобов'язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника, а також документи, що їх підтверджують, протягом 30 днів з дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Нормами КУзПБ та ГПК України обов'язок доведення підставності та правомірності заявлених грошових вимог покладено на кредитора.

ВИСНОВКИ: наявність/відсутність заперечень боржника, розпорядника майна та/або інших кредиторів проти визнання грошових вимог кредитора, вимоги якого є предметом судового розгляду, не змінюють та не скасовують визначеного законом в частині першої статті 45 КУзПБ обов`язку кредитора довести підставність та правомірність заявлених ним грошових вимог всією сукупністю належних та допустимих доказів.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: правовий статус кредитора, доказування у справах про банкрутство, підтвердження грошових вимог кредитора

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: