open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 904/2768/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 27 червня 2024 року

у справі № 904/2768/23

Господарська юрисдикція

Щодо неправомірності розміщення відеокамер без згоди співвласників багатоквартирного будинку

Фабула справи: Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку (далі - ОСББ) звернулося до господарського суду з позовом до Приватного підприємства «Євроклімат Дніпро» (далі - ПП «Євроклімат Дніпро») про зобов`язання відповідача за власний рахунок демонтувати встановлені ним відеокамери спостереження у кількості дев`ять штук з фасаду багатоквартирного будинку та повернути облицювальний шар фасаду (у т.ч. декоративний фасад) будинку до первинного стану.

Позовні вимоги обґрунтовано тим, що встановлені відповідачем відеокамери змонтовані самовільно, без дозволу/згоди інших співвласників будинку, до монітору системи відеоспостереження, яка належить ОСББ, камери не підключені. Під час монтажу відеокамер була порушена цілісність декоративного фасаду житлового будинку.

Рішенням господарського суду в задоволенні позову відмовлено.

Постановою апеляційного господарського суду рішення господарського суду скасовано та прийнято нове рішення про задоволення позову.

Мотивація касаційної скарги: ПП «Євроклімат Дніпро» вказує, що суд апеляційної інстанції не обґрунтував постанову належним чином, оскільки не вказав жодної правової норми, якою відповідачу заборонено встановлювати відеокамери, що свідчить про наявність підстав для касаційного оскарження судового рішення, відповідно до п. 4 частини 2 ст. 287 ГПК України.

Правова позиція Верховного Суду: у ч. 2 ст. 4 Закону України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» передбачено, що власники квартир та нежитлових приміщень є співвласниками спільного майна багатоквартирного будинку.

Згідно з ч. 1 ст. 5 цього Закону спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників.

Відповідно до ч. 2 ст. 383 Цивільного кодексу України власник квартири може на свій розсуд здійснювати ремонт і зміни у квартирі, наданій йому для використання як єдиного цілого, - за умови, що ці зміни не призведуть до порушень прав власників інших квартир у багатоквартирному житловому будинку та не порушать санітарно-технічних вимог і правил експлуатації будинку.

Завданням ОСББ є захист майнових прав співвласників об'єднання, в силу закону та Статуту.

Апеляційним судом встановлено, що ПП «Євроклімат Дніпро» було здійснено неузгоджений монтаж відеокамер спостереження на фасаді будинку, у кількості 9 шт. Так, суд зазначив, що відповідач не звертався з заявою до ОСББ про надання дозволу на монтаж відеокамер вуличного спостереження на несучих конструкціях (зовнішніх стінах) житлового будинку.

Разом з цим, апеляційним судом встановлено, що на адресу правління ОСББ почали надходити усні та письмові претензії з приводу неузгодженого вищим органом управління ОСББ розміщання на фасаді будинку додаткових відеокамер спостереження. Співвласники припускали, що такий монтаж мав місце за ініціативою правління ОСББ.

Встановивши вищезазначене апеляційний суд зробив висновок, що в силу прямих приписів законодавства на ОСББ покладені зобов`язання дбати про належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна, що належить співвласникам, як складової частини спільного майна співвласників багатоквартирного будинку. Виконуючи ці зобов`язання, ОСББ вступає в правовідносини з юридичними особами, до чиїх функцій та повноважень належало та належить забезпечення багатоквартирного будинку належним санітарним, протипожежним і технічним станом спільного майна, що належить співвласникам.

Висновки: зважаючи на те, що відповідачем не було узгоджено з іншими співвласниками монтаж камер відеоспостереження, апеляційний суд зазначив, що у спірних правовідносинах порушено баланс між приватними інтересами відповідача щодо встановлення додаткових, поза вже встановлених позивачем камер відеоспостереження, і правом членів ОСББ на повагу до їх приватного і сімейного життя.

Ключові слова: спори за участю ОСББ, захист прав співвласників ОСББ, повноваження ОСББ, правовий режим спільної власності

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: