open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 440/907/23
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 11 квітня 2024 року

у справі № 440/907/23

Адміністративна юрисдикція

Щодо умов застосування ставки податку 0 грн за 1 літр спирту у разі отримання спирту підрозділом від акцизного складу в межах одного підприємства

Фабула справи: ДП "Жовтневий спиртовий завод" звернулося з позовом до Головного управління ДПС, в якому просило визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення-рішення.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду, в задоволенні позову відмовлено.

Мотивація касаційної скарги: Підприємство наголошує на тому, що не отримує спирт етиловий денатурований від інших суб`єктів господарювання, а є його виробником (тобто власником), здійснюючи діяльність по його виготовленню на підставі ліцензії, а відтак згідно норм ПК України для застосування податкової пільги, передбаченої абз. «д» п.п. 229.1.1 п. 229.1 ст. 229 ПК України, дотримання вимоги про включення Підприємства до Електронного реєстру суб`єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, парфумерно - косметичної продукції, оцту з харчової сировини, не є обов'язковою. Така вимога, на переконання позивача, є обов'язковою лише у випадку отримання спирту етилового денатурованого від інших суб'єктів господарювання (контрагентів).

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до пп. 213.1.2 п. 213.1 ст. 213 ПК України об'єктом оподаткування акцизним податком, з-поміж іншого, є операції з реалізації та/або передачі в межах одного підприємства підакцизних товарів (продукції) з метою власного споживання, промислової переробки, своїм працівникам, а також здійснення внесків підакцизними товарами (продукцією) до статутного капіталу.

Згідно п. 214.4 ст. 214 ПК України у разі обчислення податку із застосуванням специфічних ставок з підакцизних товарів (продукції) базою оподаткування є їх величина, визначена в одиницях виміру ваги, об'єму, кількості товару (продукції), об'єму циліндрів двигуна автомобіля або в інших натуральних показниках.

Оскільки не відбувалася передача етилового спирту від іншого контрагента, а на виробництво був переданий спирт етиловий власного виробництва, платник стверджував, що у його випадку на нього не поширюється умова застосування ставки податку 0 грн за 1 літр спирту, передбачена п.п. 229.1.1 щодо необхідності внесення Підприємства до Електронного реєстру суб'єктів господарювання, які використовують спирт етиловий для виробництва продукції хімічного і технічного призначення, парфумерно-косметичної продукції, оцту з харчової сировини, ведення якого здійснюється центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику.

Пп. 14.1.212 п. 212. 1 ст. 212 ПК України визначено, що реалізація підакцизних товарів (продукції) - будь-які операції на митній території України, що передбачають відвантаження підакцизних товарів (продукції) згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами з передачею прав власності або без такої, за плату (компенсацію) або без такої, незалежно від строків її надання, а також безоплатного відвантаження товарів, у тому числі з давальницької сировини, реалізація суб'єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Реалізація пального або спирту етилового для цілей розділу VI цього Кодексу - будь-які операції з фізичної передачі (відпуску, відвантаження) пального або спирту етилового з переходом права власності на таке пальне або спирт етиловий чи без такого переходу, за плату (компенсацію) чи без такої плати на митній території України з акцизного складу/акцизного складу пересувного:

  1. до акцизного складу;
  2. до акцизного складу пересувного;
  3. для власного споживання чи промислової переробки…;

Поняття "реалізація спирту етилового" застосовується виключно для суб'єктів господарювання, що здійснюють діяльність з виробництва спирту етилового.

З огляду на викладене, колегія суддів погоджується з висновками судів, що ПК України передбачає будь-яку передачу з акцизного складу (як і відбулося у випадку даного платника) для промислової переробки у т.ч. без переходу права власності як реалізацію підакцизного товару, що у свою чергу є об`єктом оподаткування за правилом пп. 213.1.2 п. 213.1 ст. 213 ПК України.

Висновки: оскільки «отримання» є складовою частиною (наслідком) операції фізичної передачі спирту, суди прийшли до обґрунтованого висновку, що отримання спирту підрозділом від акцизного складу в межах одного підприємства має обов`язковою умовою внесення цього підприємства до Електронного реєстру задля застосування ставки податку 0 грн за 1 л.

Ключові слова: виконання податкових зобов’язань, податкова дисципліна, облік платників податку, підстави застосування пільг

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: