open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 910/9529/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 13 березня 2024 року

у справі № 910/9529/22

Господарська юрисдикція

Щодо порядку визначення оператором обсягу відборів природного газу з газотранспортної системи в разі тимчасової несправності або виведення комерційного вузла обліку з експлуатації у точках виходу з газотранспортної системи

ФАБУЛА СПРАВИ

ПрАТ "Донецькоблгаз" звернулось до господарського суду з позовом до ТОВ "Оператор ГТС", за участю третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні відповідача - Товариства з обмеженою відповідальністю "Газопостачальна компанія "Нафтогаз України", в якому просило зобов'язати Відповідача змінити на інформаційній платформі оператора газотранспортної системи інформацію про обсяги протранспортованого природного газу ПрАТ "Донецькоблгаз" по ГРС Волноваха, на наступні обсяги: березень 2022 року - 2 214 425,03 м. куб.; квітень 2022 року - 1 118 234,18 м. куб.; травень 2022 року - 361 871,37 м. куб.

Позовні вимоги обґрунтовувало аргументами про те, що у період з 01.03.2022 до 24.05.2022 ТОВ "Оператор ГТС" в особі Краматорського ЛВУМГ передавав на інформаційну платформу значення добового обсягу природного газу переданого через ГРС Волноваха у кількості 160 590, 41 м. куб., що в результаті призвело до відображення на інформаційній платформі інформації щодо протранспортованого природного газу ПрAT "Донецькоблгаз" по ГРС Волноваха у наступних обсягах: березень 2022 року - 5 049 794,80 м. куб., квітень 2022 року - 4 817 712,60 м. куб., травень 2022 року - 3 733 727,27 м. куб.

Проте передана Відповідачем інформація щодо обсягів протранспортованого природного газу є неправильною, адже після 28.02.2022 (через пошкодження мереж внаслідок бойових дій) вимірювання протранспортованого через ГРС Волноваха газу взагалі не проводились, а тому такий обсяг мав визначатися в порядку, передбаченому приписами п. 6 глави 4 розділу III Кодексу ГТС, відповідно до яких, якщо вимірювання не проводились терміном більше трьох діб, обсяг газу визначається за даними попередніх трьох аналогічних періодів або технічною угодою.

Господарський суд рішенням у задоволенні позову відмовив.

Апеляційний господарський суд своєю постановою рішення місцевого господарського суду скасував і позов задовольнив.

ОЦІНКА СУДУ

Наказом Міністерства енергетики України від 04.03.2022 № 101 "Про вжиття тимчасових запобіжних заходів" ТОВ "Оператор ГТС" зобов`язано здійснювати транспортування природного газу і забезпечувати передачу природного газу до газорозподільних мереж та мереж прямих споживачів для подальшого забезпечення газопостачання споживачів України незалежно від наявності/відсутності можливості здійснення приладового (інструментального) обліку природного газу у відповідних точках виходу з газотранспортної системи (п. п. 1.1). В разі тимчасової несправності або виведення комерційного вузла обліку з експлуатації у точках виходу з газотранспортної системи здійснювати визначення обсягу відборів природного газу з газотранспортної системи в порядку, визначеному положеннями глави 4 розділу III Кодексу ГТС (п. п. 1.2).

Главою 4 розділу III Кодексу ГТС урегульовано порядок ведення обліку газу в разі тимчасової несправності або виведення комерційного ВОГ (ПВВГ) з експлуатації.

Положеннями п. 1 - п. 5 глави 4 розділу III Кодексу ГТС передбачено, що комерційний ВОГ (ПВВГ) може тимчасово бути виведений з експлуатації на період проведення повірки, перевірки, капітального, поточного ремонту, ліквідації аварійних ситуацій або технічного обслуговування.

При виведенні з експлуатації комерційних ВОГ (ПВВГ) кількість поданого газу за звітний період визначається за показами дублюючих обчислювачів/коректорів або дублюючих ВОГ (у разі їх введення в експлуатацію), а за їх відсутності - відповідно до пунктів 4-6 цієї глави.

У разі пошкодження пломби на комерційному ВОГ (ПВВГ) інша сторона має право вимагати визначення кількості газу за поточний місяць на підставі показів дублюючого ВОГ (ПВВГ).

Якщо вимірювання не проводились за період не більше 3-х годин, кількість газу визначається на підставі середньогодинних значень за 3 години до виводу з експлуатації та 3 годин після відновлення нормального режиму за умови транспортування газу.

Якщо вимірювання не проводились терміном до трьох діб, кількість газу визначається за середньогодинними даними попередніх трьох діб.

Пунктом 6 глави 4 розділу III Кодексу ГТС встановлено, що якщо вимірювання не проводились терміном більше трьох діб, обсяг газу визначається за даними попередніх трьох аналогічних періодів або технічною угодою.

ВИСНОВКИ: в разі тимчасової несправності або виведення комерційного вузла обліку з експлуатації у точках виходу з газотранспортної системи визначення обсягу відборів природного газу з газотранспортної системи здійснюється оператором в порядку, передбаченому положеннями глави 4 розділу III Кодексу ГТС. При цьому, цей порядок застосовується і у випадках втрати зв`язку із вузлом обліку газу, внаслідок чого відповідні вимірювання стали неможливими, в тому числі, через проведення бойових дій у регіоні.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок приймання-передачі природного газу, правила комерційного обліку природного газу, послуги транспортування природного газу

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: