open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 05 квітня 2023 року

у справі № 420/17618/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо можливості збільшення ціни товару більш ніж на 10% від початково встановленої ціни в договорі про закупівлю

ФАБУЛА СПРАВИ

Державне підприємство «Морський торговельний порт «Чорноморськ» (далі - ДП «МТГ «Чорноморськ») звернулося до суду з адміністративним позовом до Управління офісу Держаудитслужби, за участю третьої особи - ТОВ «Нафта Юкрейн», про визнання протиправним та скасування висновку Управління офісу Держаудитслужби про результати моніторингу процедури закупівлі, яка проведена ДП «МТГ «Чорноморськ», за предметом закупівлі за ДК 021:2015-09130000-9 "Нафта і дистиляти" - Світлі продукти.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного адміністративного суду в, позовні вимоги задоволено частково. Визнано протиправним і скасовано висновок Управління офісу Держаудитслужби про результати моніторингу процедури закупівлі, яка проведена ДП «МТП «Чорноморськ», за предметом закупівлі за ДК 021:2015-09130000-9 "Нафта і дистиляти" - Світлі продукти.

ОЦІНКА СУДУ

Пунктом 2 частини п'ятої статті 41 Закону № 922-VIII, в редакції, чинній на момент виникнення спірних правовідносин, передбачено виключні випадки зміни істотних умов договору про закупівлю після його підписання до виконання зобов'язань сторонами в повному обсязі, у тому числі збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку у разі коливання ціни такого товару на ринку за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю, - не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю. Обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії.

ВИСНОВКИ: замовник може протягом дії договору про закупівлю змінювати його істотні умови в залежності від коливання ціни такого товару на ринку лише до 10 відсотків у бік збільшення за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

При цьому зміна істотних умов договору про закупівлю у бік збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку може бути не частіше ніж один раз на 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю.

Водночас у випадках зміни умов договору про закупівлю бензину та дизельного пального, газу та електричної енергії обмеження щодо строків зміни ціни за одиницю товару не застосовується.

Отже, строки зміни умов договору про закупівлю бензину в частині ціни за одиницю товару не застосовується. При цьому зберігається обмеження збільшення ціни за одиницю товару до 10 відсотків пропорційно збільшенню ціни такого товару на ринку, за умови, що така зміна не призведе до збільшення суми, визначеної в договорі про закупівлю.

У разі ж закупівлі інших товарів необхідно дотримуватись збільшення суми не більше ніж на 10 % за умови збереження суми, визначеної в договорі про закупівлю, один раз протягом 90 днів з моменту підписання договору про закупівлю.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: зміст договору, процедура публічних закупівель, зміна умов договору, фінансовий контроль

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: