open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки, від яких відступлено Великою Палатою Верховного Суду

Правова позиція

Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 12 вересня 2019 року

у справі № 925/568/18

Господарська юрисдикція

Щодо відсутності підстав для визнання права на оформлення в оренду земельної ділянки без згоди (погодження) землекористувача на вилучення із користування

ФАБУЛА СПРАВИ

ТОВ "Терра Будсервіс" звернулося до господарського суду з позовом до АТ "Черкаський приладобудівний завод", треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача: Департамент архітектури та містобудування міської ради, Фонд державного майна України, Головне управління Держгеокадастру, міська рада, про визнання за ТОВ "Терра Будсервіс" права на оформлення в оренду (власність) частини земельної ділянки без нотаріально посвідченої згоди (погодження) землекористувача АТ "Черкаський приладобудівний завод" на вилучення із користування.

Позов обґрунтовано тим, що ТОВ "Терра Будсервіс" є власником нерухомого майна, а спірна земельна ділянка, яка знаходиться під цієї нерухомістю знаходиться у користуванні АТ "Черкаський приладобудівний завод", який не надає нотаріально посвідчену згоду на вилучення спірної земельної ділянки. ТОВ "Терра Будсервіс" вважає, що відповідно до статті 120 Земельного кодексу України, він, як особа, яка набула права власності на будівлю чи споруду стає власником земельної ділянки на тих самих умовах, на яких вона належала попередньому власнику та відповідно, має право на оформлення в оренду спірної земельної ділянки.

Рішенням господарського суду позов задоволено.

Постановою апеляційного господарського суду скасовано рішення господарського суду і прийнято нове рішення, яким відмовлено у позові.

ОЦІНКА СУДУ

Предметом позову у цій справі є визнання права у ТОВ "Терра Будсервіс" на оформлення земельної ділянки в користування під власним об'єктом нерухомості.

Статтею 141 зазначеного Кодексу передбачені підстави припинення права користування земельною ділянкою, а саме: а) добровільна відмова від права користування земельною ділянкою; б) вилучення земельної ділянки у випадках, передбачених цим Кодексом; в) припинення діяльності державних чи комунальних підприємств, установ та організацій; г) використання земельної ділянки способами, які суперечать екологічним вимогам; ґ) використання земельної ділянки не за цільовим призначенням; д) систематична несплата земельного податку або орендної плати.

Виходячи з правового аналізу наведених норм права, слідує, що припинення права користування земельною ділянкою здійснюється в загальному порядку, з підстав, перелік яких наведено у статті 141 Земельного кодексу України, який є вичерпним.

У відповідності до приписів статті 377 Цивільного кодексу України, які кореспондуються з приписами статті 120 Земельного кодексу України до особи, яка набула право власності на житловий будинок (крім багатоквартирного), будівлю або споруду, переходить право власності, право користування на земельну ділянку, на якій вони розміщені, без зміни її цільового призначення в обсязі та на умовах, встановлених для попереднього землевласника (землекористувача).

ВИСНОВКИ: Верховний Суд погоджується з висновком суду апеляційної інстанції про відсутність підстав для задоволення позовної вимоги про визнання права на оформлення в оренду спірної земельної ділянки без нотаріально посвідченої згоди (погодження) землекористувача на вилучення із користування.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: порядок землекористування, підстави припинення прав на землю, захист земельних прав

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: