open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 480/805/21
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 03 липня 2023 року

у справі № 480/805/21

Адміністративна юрисдикція

Щодо порядку реєстрації офіційних електронних адрес в ЄСІТС

ФАБУЛА СПРАВИ

ОСОБА_1 звернувся до суду з позовом до Головного управління ДПС, в якому просив суд визнати незаконною документальну позапланову невиїзну податкову перевірку, а також визнати протиправними і скасувати податкові повідомлення-рішення, а також визнати протиправною і скасувати податкову вимогу.

Ухвалою окружний адміністративний суд залишив без розгляду позовні вимоги в частині визнання протиправним і скасування одного податкового повідомлення-рішення.

Ухвалою окружний адміністративний суд прийняв відмову ОСОБА_1 від частини позовних вимог, закривши провадження у справі в частині визнання протиправними і скасування інших податкових повідомлень-рішень.

Рішенням окружний адміністративний суд відмовив у задоволенні позову.

Апеляційний адміністративний суд апеляційну скаргу ОСОБА_1 повернув на підставі пункту 1 частини четвертої статті 169 КАС України, оскільки у встановлений судом строк позивач не усунув виявлений недолік апеляційної скарги.

ОЦІНКА СУДУ

Пункт 17 розділу ІІІ Положення про ЄСІТС, який кореспондується із положеннями частини сьомої статті 18 КАС України, встановлює, що особам, які зареєстрували Електронний кабінет, суд надсилає документи у справах, в яких такі особи беруть участь, в електронній формі шляхом їх надсилання до Електронного кабінету таких осіб або в інший спосіб, передбачений процесуальним законодавством, що не позбавляє їх права отримати копію судового рішення у паперовій формі за окремою заявою.

Пунктом 42 наведеного розділу передбачено, що засобами ЄСІТС в автоматичному режимі здійснюється перевірка наявності в особи зареєстрованого Електронного кабінету. У разі наявності в особи Електронного кабінету засобами ЄСІТС забезпечується надсилання до автоматизованої системи діловодства підтвердження доставлення до Електронного кабінету користувача документа у справі. В іншому випадку до автоматизованої системи діловодства надходить повідомлення про відсутність в особи зареєстрованого Електронного кабінету.

Згідно з пунктом 43 розділу ІІІ Положення про ЄСІТС до Електронного кабінету надсилаються документи у справі лише в разі наявності ідентифікаційних даних користувача (учасника справи), внесених до автоматизованої системи діловодства. У разі надсилання користувачем документів у справі за допомогою власного Електронного кабінету ідентифікаційні дані користувача вносяться до автоматизованої системи діловодства в автоматичному режимі. У разі надсилання документів у справі особою в паперовій формі її ідентифікаційні дані вносяться до автоматизованої системи діловодства працівником суду.

Ухвалою Верховний Суд витребував у Державного підприємства «Центр судових сервісів» та у Державного підприємства «Інформаційні судові системи» інформацію про такі обставини: 1) чи має ОСОБА_1 зареєстрований Електронний кабінет ЄСІТС і з якого часу; 2) чи доставлена в електронний кабінет ОСОБА_1 ухвала апеляційного адміністративного суду і коли; 3) чи були з боку адміністратора ЄСІТС забезпечені технічні умови задля доступу ОСОБА_1 до електронного кабінету, тобто, чи мав ОСОБА_1 технічну можливість доступу до електронного кабінету для ознайомлення з судовим рішенням.

Державне підприємство «Інформаційні судові системи» листом повідомило, що запитувана інформація не перебуває у його розпорядженні і не належить до його кола повноважень, а адміністратором підсистем «Електронний суд» та «Електронний кабінет» визначено Державне підприємство «Центр судових сервісів». Водночас Державне підприємство «Інформаційні судові системи» повідомило, що відповідно до даних Другого апеляційного адміністративного суду, що містяться в центральній базі даних адміністративних судів, електронний примірник документу за типом «Без руху 2018» від 15 лютого 2023 року по справі №480/805/21 має ознаку встановлення статусу доставлення до електронного кабінету користувача підсистеми «Електронний суд» сторони по справі « ОСОБА_1 » (тип учасника «Позивач (Заявник)») та « ОСОБА_1 » (тип учасника «Орган або особа, яка подала апеляційну скаргу»).

ВИСНОВКИ: діюче законодавство визначило вичерпний перелік осіб, які реєструють свої офіційні електронні адреси в ЄСІТС в обов'язковому порядку, а щодо інших осіб встановлює, що така реєстрація здійснюється ними в добровільному порядку. У випадку, якщо фізична особа (учасник справи) в добровільному порядку пройшла процедуру реєстрації, яка здійснюється виключно з використанням кваліфікованого електронного підпису такої особи та з внесенням адреси електронної пошти, остання вважається офіційною електронною адресою такої особи, а така фізична особа - користувачем ЄСІТС. Перевірка наявності в учасника справи зареєстрованого електронного кабінету здійснюється в автоматизованому порядку, і у випадку наявності такого, формування судового рішення в автоматизованій системі діловодства судів та направлення судового рішення до Єдиного державного реєстру судових рішень супроводжується автоматичним направленням рішення суду до електронного кабінету.

КЛЮЧОВІ СЛОВА: електронне судочинство, порядок вручення судових рішень, податкові спори

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: