open
Про систему
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
  • Шукати у документі
  • Друкувати
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати
emblem
Це рішення містить правові висновки Справа № 460/238/22
Це рішення містить правові висновки

Правова позиція

Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду

згідно з Постановою

від 26 вересня 2023 року

у справі № 460/238/22

Адміністративна юрисдикція

Щодо правового значення повідомлення декларанта про самостійне виявлення недоліків

Фабула справи: ОСОБА_1 звернулася з позовом до Національного агентства з питань запобігання корупції (надалі - НАЗК), у якому просила визнати протиправним та скасувати п. 4.1 розділу IV довідки НАЗК про результати проведення повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, щорічної.

Рішенням окружного адміністративного суду, залишеним без змін постановою апеляційного суду, позов задоволено повністю.

Мотивація касаційної скарги: НАЗК зазначає, що викладена у Повідомленні ОСОБА_1 інформація не може вважатися самостійним виявленням недостовірних відомостей у поданій нею декларації, оскільки остання, усвідомлюючи можливе виявлення Управлінням стратегічних розслідувань Департаменту стратегічних розслідувань Національної поліції України недостовірних відомостей, зазначених нею у декларації, подала за допомогою програмних засобів Реєстру відповідне Повідомлення. При цьому, суди попередніх інстанцій безпідставно залишили поза увагою те, що позивачка не долучила до вказаного Повідомлення своїх пояснень та копій підтвердних документів по суті кожного з виявлених нею фактів декларування недостовірних відомостей (надання яких передбачено пунктом 12 Роз`яснень), а лише повідомила, що неточності у декларації були допущені помилково.

Правова позиція Верховного Суду: відповідно до ч. 4 ст. 45 Закону України “Про запобігання корупції” упродовж семи днів після подання декларації суб'єкт декларування має право подати виправлену декларацію, але не більше трьох разів.

Так, виправлену декларацію можна подати упродовж 7 днів після подання декларації, але не більше 3 разів (ч. 4 ст. 45 Закону). Для цього не треба звертатися до Національного агентства. Слід натиснути на кнопку «Подати виправлену декларацію», яка є активною упродовж відповідного строку в персональному електронному кабінеті суб'єкта декларування у полі поданої декларації.

Після спливу цього строку подати декларацію з достовірними відомостями (виправлену) можливо лише за результатами проведеної повної перевірки декларації Національним агентством.

Попри це, якщо суб'єкт декларування виявив у декларації недостовірні відомості після семиденного строку, він може звернутися до Національного агентства через персональний електронний кабінет. Слід деталізовано описати виявлені неточності або помилки, пояснити причини зазначення недостовірних відомостей, додати підтвердні документи (за наявності).

ОСОБА_1 вже не мала активного доступу до Реєстру для подання через свій персональний електронний кабінет виправленої декларації, у зв`язку зі спливом передбаченого на це семиденного строку. З огляду на це позивачка повідомила НАЗК про самостійне виявлення недостовірних відомостей шляхом надіслання відповідного повідомлення.

Суди обох інстанцій, посилаючись на те, що вказане «Повідомлення» було наявне у НАЗК на час початку проведення повної перевірки декларації ОСОБА_1, дійшли висновку про безпідставність його неврахування відповідачем.

Однак, у своїх рішеннях суди не зазначили, які саме обставини мало б спростувати подане позивачкою «Повідомлення», або ж на які висновки Національного агентства могло виплинути у разі його врахування під час проведення перевірки. Також суди не надали оцінку вказаним позивачкою у «Повідомленні» причинам допущених нею недоліків у поданій декларації, як от нечітке визначення законодавством об'єму інформації, яка повинна подаватися до декларації, а також зміни законодавства, які не були враховані.

Висновки: саме по собі Повідомлення про виявлення недостовірних відомостей декларації жодним чином не відміняє тих обставин, у зв`язку з якими воно було подане, і його не слід ототожнювати з виправленою декларацією, подання якої передбачено Законом України “Про запобігання корупції”. Повідомлення декларанта про самостійне виявлення недоліків лише демонструє, що особа обізнана про факт існування таких обставин, оскільки сама їх виявила.

Ключові слова: корупційні правопорушення, повна перевірка декларацій, обов’язки суб’єктів декларування

Повний текст рішення
Друкувати PDF DOCX
Копіювати скопійовано
Надіслати
Шукати у документі
  • PDF
  • DOCX
  • Копіювати скопійовано
  • Надіслати

Навчальні відео: Як користуватись системою

скопійовано Копіювати
Шукати у розділу
Шукати у документі

Пошук по тексту

Знайдено: